9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutobuze pentru craiovenii cu handicap fizic

Autobuze pentru craiovenii cu handicap fizic

Directorul Regiei Autonome de Transport Craiova spune ca, in primul trimestru al anului viitor, vor fi incluse in transportul local citeva autobuze adaptate cu rampa, destinate persoanelor cu handicap. Iulian Ocroteala considera ca regia va avea mai mult de pierdut de pe urma acestei decizii, dar prevederile Legii nr. 519/ 2002 trebuie respectate.

„Am facut timp de doua zile un experiment cu un autobuz dotat cu rampa, adus de o firma pentru a vedea cum stau lucrurile. In doua zile, am avut doar o singura persoana in carucior care a avut nevoie de rampa. Noi putem adapta unu-doua autobuze, dar ar fi insuficiente si poate chiar inutile. Este absurd ca persoana cu handicap sa stea in statie pina vine autobuzul respectiv. Cel mai bine ar fi ca toate sa fie dotate cu rampa. Dar deocamdata acest lucru este imposibil din punct de vedere financiar. Eu zic ca pina anul viitor, in primul trimestru, vom avea macar citeva autobuze din acestea. Zece sau cite vom putea…“, a spus Iulian Ocroteala.

250 de milioane, un dispozitiv hidraulic de ridicare a carucioarelor cu rotile

Persoanele cu handicap ar fi beneficiat de mai mult timp de mijloace de transport adaptate nevoilor lor, daca noile autobuze achizitionate de RATC acum citeva luni ar fi fost contractate anul acesta.

„Stiu ca legea prevede ca, incepind cu 1 ianuarie 2004, regiile de transport in comun au obligatia sa achizitioneze mijloace de transport special adaptate pentru accesul persoanelor cu handicap, dar noi am incheiat contractul de anul trecut. Daca incheiam contractul anul acesta si nu am fi respectat Legea 519, nu am fi avut voie sa inregistram si sa omologam la RAR noile autobuze“.

Dispozitivul hidraulic care permite ridicarea caruciorului cu rotile costa in jur de 250 de milioane de lei. Iulian Ocroteala spune ca, avind in vedere uzura fizica si morala a actualelor mijloace de transport cu care este dotata regia, cheltuiala nu se justifica. Cu atit mai mult cu cit termenul-limita de aplicare a legii nu preseaza prea mult regiile de transport, acestea trebuind sa se conformeze pina in 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS