20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimar peste un oras dator

Primar peste un oras dator

Dupa al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, municipiul Bailesti a ales o conducere liberala. Primarul Ion Negret a adus in primarie inca zece consilieri liberali din 19, citi are municipiul. Pentru a doua oara primar, Negret crede ca oamenii l-au ales pentru ca proiectele initiate in mandatul 1996-2000 si ramase nefinalizate trebuia continuate si oamenii au avut prilejul sa compare mandatul lui cu al celui care i-a urmat si sa se lamureasca. Anii urmatori vor fi grei pentru ca atit primarul, cit si consiliul vor „guverna“ un oras dator vindut furnizorilor. Dupa ce a trecut euforia victoriei, in Primaria Bailesti s-a instalat ingrijorarea.

Sapte miliarde de lei, atit este datoria municipiului Bailesti catre diversi furnizori. Apa calda nu este din vremuri stravechi, apa rece, doar cu tiriita, iar cu gunoiul se descurca fiecare cum poate. O singura masina colecteaza, cind nu este stricata, gunoiul menajer de la ghenele celor citeva blocuri din municipiu. Din gospodariile particulare, gunoiul se cara la marginea orasului cu caruta sau cu caruciorul, in functie de ce atelaj dispune fiecare. Nu exista nici macar groapa de gunoi obisnuita, ca sa nu mai vorbim de una ecologica pentru ca bailestenii ar crede ca ridem de ei! De cind fostul IGO (Intreprinderea de Gospodarire Oraseneasca) s-a impartit in tot felul de firmulite, in speranta ca la o firma mai mica se asorteaza datorii mai mici, nici nu se mai poate vorbi de „gospodarire oraseneasca“. Datoria catre ELECTRICA depaseste 4,1 miliarde de lei si penalitatile cresc cu fiecare zi. Gardienii publici asteapta si ei 800 de milioane de lei pentru plata serviciilor prestate, iar saracii cuprinsi in cele 1.328 de dosare de ajutor social trebuie platiti in fiecare luna, perspectiva gasirii unui loc de munca in oras fiind din ce in ce mai des o pura intimplare.

Lemnele pe balcon si apa cu tiriita

„Sint ales pentru a doua oara la conducerea primariei. Nu mi-am schimbat culoarea politica si am ramas chiar si in mandatul trecut tot liberal, desi din noua consilieri liberali, citi am fost in consiliu intre 2000-2004, am mai ramas doar trei. Restul s-au dus la PSD. Dupa ce a trecut entuziasmul am inceput sa ma refamiliarizez cu probleme primariei si am constatat ca nu prea mai avem bani, ci doar multe, multe datorii, care, mai devreme sau mai tirziu, va trebui achitate. Pentru ca ELECTRICA nu mai crede ca-i vom plati vreodata restanta de 4,1 miliarde de lei, ne-a restrictionat furnizarea de energie la zece ore pe zi, timp insuficient pentru a reface rezerva de apa din cele doua bazine de cite 5.000 litri fiecare. Asa ca apa rece se distribuie cu program de opt ore pe zi“, a spus ingrijorat primarul Negret. „Acum este perioada cind locatarii blocurilor isi fac provizii de lemne pentru iarna. In fiecare apartament, pentru ca de mai multi ani nu se mai furnizeaza caldura, oamenii si-au construit sobe de teracota, iar lemnele le depoziteaza ori pe balcon, ori in subsol. Cei care cumpara lemne sint fericitii care mai au ceva de lucru, pentru ca si bruma de industrie care a fost creata inainte de 1990 a fost distrusa.

Bailestenii cer pamint si case

La prima audienta pe care a tinut-o primarul Ion Negret dupa alegerile locale s-au inscris 50 de oameni. „Majoritatea celor care au venit la audienta aveau ori probleme cu pamintul, ori cereau case. Daca problemele cu pamintul putem spera ca se vor rezolva macar in instanta, despre case nici nu poate fi vorba pentru ca primaria nu mai are nici o locuinta disponibila. Sint multi si cei care vin pentru un loc de munca pe care eu, ca primar, nu pot sa-l ofer. In oras, in afara de citeva fabrici de tricotaje si confectii, nu prea mai merge nimic. As putea sa spun ca, fata de alte timpuri, Bailestiul este un oras al oamenilor care nu mai au de lucru“, a spus primarul Ion Negret.

Toate problemele orasului nu se pot rezolva nici azi, nici miine. Ele tin de un program coerent, pe termen lung si, nu in ultimul rind, de vointa politica. Bailestiul isi asteapta investitorii care sa-l salte, nu doar pe hirtie, ca acum, la rangul de municipiu, ci sa-l scape de blestemul orasului de agricultori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS