15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraficul la Vama Portile de Fier I a scazut

Traficul la Vama Portile de Fier I a scazut

Incepind cu prima zi a acestei luni, tara noastra a introdus in mod unilateral regimul de vize pentru cetatenii Uniunii Serbia Muntenegru. Ca urmare, cetatenilor sirbi nu le-a mai fost permisa intrarea in Romania fara viza eliberata de reprezentantele diplomatice romane din strainatate.

Zece zile mai tirziu, partea sirba a venit si ea cu reglementari in domeniu, dar mult mai aspre. Uniunea Serbia Muntenegru a dispus introducerea vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in statul vecin pentru toate tipurile de pasapoarte, inclusiv cele de serviciu sau diplomatice.

Ca urmare a acestui regim al vizelor, traficul la Vama Portile de Fier I a scazut foarte mult. Zilnic ies din tara doar 15-20 de cetateni romani in conditiile in care inainte acestia erau de ordinul sutelor. Au scazut totodata activitatea economica si tranzitul calatorilor in zona. Ca dovada, pe primul semestru al acestui an, Punctul de Frontiera Portile de Fier I a fost tranzitat de peste 380.000 de persoane.

Conducerea Consiliului Judetean Mehedinti intentioneaza sa propuna guvernului roman constituirea unui consulat sirbesc in judetul Mehedinti, facilitind astfel obtinerea vizelor. Acum, cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Serbia Muntenegru sint nevoiti sa obtina viza fie de la Ambasada de la Bucuresti, fie de la Consulatul de la Timisoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS