10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO familie din Tirgu Jiu este prizoniera in propria casa

O familie din Tirgu Jiu este prizoniera in propria casa

Magistratul Grigore Fugaru l-a „improprietarit“ pe Ion Lupu cu o strada din Tirgu Jiu ce apartinea domeniului public. Decizia judecatorului a facut ca o familie sa fie prizoniera in propria casa, nemaiavind pe unde sa iasa din curte. Octavian Lutaru, de pe strada Amaradiei, din Tirgu Jiu, se lupta de 11 ani prin instante sa-si recapete libertatea rapita de vecinul, care printr-un fals grosolan a devenit stapin pe un drum public. La improprietarirea lui Lupu cu o strada si-au pus umarul doi magistrati gorjeni: Grigore Fugaru si Gabriela Stegaroiu. Primul a dat o sentinta in baza unui document falsificat, iar cel de-al doilea nu a dorit sa anuleze actul, cu toate ca procurorii au stabilit ca a fost falsificat.

In anul 1966, Octavian Lutaru, despre a carui poveste Gazeta de Sud a mai scris in urma cu mai multi ani, a cumparat pe strada Amaradiei un teren de 2.000 de metri patrati de la Catalina Stamatoiu. Ion Lupu a cumparat tot de la Catalina Stamatoiu o suprafata de teren de 1.000 de metri patrati, vecina cu a lui Lutaru. Pentru ca ambii cumparatori sa aiba acces la drumul principal, Catalina Stamatoiu s-a hotarit sa doneze Primariei Tirgu Jiu o parcela de pamint, ramasa nevinduta, care avea 44 de metri lungime si patru metri latime, care a devenit drum public. De altfel, acest teren a si fost inregistrat in evidentele primariei ca fiind drum public cu denumirea „Intrarea Amaradiei“. Timp de 30 de ani, atit Lutaru, cit si Lupu au folosit drumul respectiv pentru a iesi din gospodarii. In 1993, intre cele doua familii s-a iscat o cearta care l-a determinat pe Lupu sa inchida acel drum, blocindu-l pe Octavian Lutaru in propria curte. Ca actiunea lui sa capete un caracter legal, Lupu l-a dat in judecata pe Lutaru ca sa-i lase in proprietate drumul in cauza. Folosindu-se de un inscris sub semnatura privata incheiat intre el si proprietarul Catalina Stamatoiu, Lupu a reusit sa cistige in instanta terenul cu pricina.

Dovada prezentata instantei a fost falsificata

In actul de mina incheiat intre Stamatoiu si Lupu se mentioneaza clar conditiile in care a fost cumparat terenul: „Terenul are o suprafata de 1.000 de metri patrati la care se adauga un drum lat de 4 metri, devenit drum public lasat de proprietar“. Cu aceasta dovada, Lupu nu putea sa intre in posesia drumului public, astfel incit a falsificat-o. Folosind originalul, Lupu a lipit cu banda izolanta rindul care specifica „drum public“ si a facut o copie xerox. In urma acestei „operatiuni“, din copia facuta a disparut rindul care atesta ca pamintul era al primariei. Nedumerit de ceea ce se intimpla, Octavian Lutaru a inceput sa verifice probele din dosar si a descoperit falsul. Imediat a sesizat Parchetul si a cerut revizuirea dosarului. La revizuire, instanta a constatat ca intre copie si original exista o diferenta de un rind, exact rindul pe care era scris „drum public lasat de proprietar“, in acel loc fiind facut un pliu lipit cu scoci. In urma acestei descoperiri, instanta a decis ca actul original pe care era facut pliul de hirtie lipit cu scoci sa fie depus la Grefa Judecatoriei pentru o eventuala expertiza, dind cistig de cauza familiei Lutaru si Primariei Tirgu Jiu, insa hotarirea nu a ramas definitiva. Vazind ca pierde teren si la propriu, si la figurat, Lupu a inceput un proces la Judecatoria Tirgu Jiu, chemind in judecata pe fostul proprietar, Catalina Stamatoiu. Folosind copia xerox falsificata, Lupu a cerut instantei sa i se recunoasca dreptul de proprietate printr-o actiune in constatare. Desi legea interzice unui magistrat sa dea o sentinta in baza unei copii xerox, judecatorul Grigore Fugaru i-a admis actiunea lui Lupu, facindu-l proprietar peste o strada ce apartine domeniului public. Judecatorul Fugaru avea obligatia de a solicita actul original pentru a face o comparatie, mai ales ca acea copie xerox nu era nici macar legalizata. Intre timp, originalul a si disparut de la Grefa Judecatoriei. Hotarirea lui Fugaru a ramas definitiva si irevocabila prin neatacare, intrucit nu avea cine sa o atace, din cauza ca fostul proprietar decedase, iar mostenitorii de drept erau plecati din tara. Cu sentinta data de Fugaru, Lupu a cistigat toate procesele intentate de Lutaru si Primaria Tirgu Jiu.

Fals la Parchet, nu si la instanta

Ancheta facuta de procurorii de la Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu a demonstrat ca actul in baza caruia a dat Fugaru sentinta a fost falsificat de Natalia Lupu, sotia lui Ion Lupu, dar nu mai poate fi trasa la raspundere penala, intrucit a decedat. Cu dovada de la Parchet, Lutaru a cerut in instanta anularea actului falsificat, dar judecatoarea Gabriela Stegaroiu i-a respins actiunea, motivind ca Lutaru nu are calitatea de a cere acest lucru. In motivarea sentintei, judecatoarea recunoaste ca actul a fost falsificat, dar nu l-a anulat intrucit Lutaru nu a dovedit ca are interes legitim in aceasta cauza.

Disperat de nedreptatea care i s-a facut, Octavian Lutaru i-a reclamat pe judecatori la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. „Sint convins ca nu se va lua nici o masura cu cei doi, fiindca e mare coruptia. Nu imi mai ramine decit sa imi dau foc in fata Ministerului Justitiei“, a afirmat Octavian Lutaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS