10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateELECTROPUTERE bulverseaza Bursa de Valori Bucuresti

ELECTROPUTERE bulverseaza Bursa de Valori Bucuresti

Societatea are datorii de miliarde si nu acorda dividende

ELECTROPUTERE a inceput sa viseze frumos. Daca scepticii nu dadeau nici o sansa societatii craiovene, evolutia de la bursa in urma cu zece zile pare sa prefigureze mult asteptata privatizare care s-a transformat, de-a lungul timpului, intr-o fata morgana a autoritatilor locale si a celor de la Bucuresti. In numai sase zile de tranzactionare, pretul de vinzare al unei actiuni ELECTROPUTERE a crescut cu 71%, iar de la inceputul anului cu 159%. Explozia bursiera nu are insa nici o justificare imediata. La orizont nu a aparut nici un investitor dispus sa investeasca in retehnologizare, nici balantele contabile nu stau pe roze. De dividende nici nu poate fi vorba. Ce se intimpla atunci? „Nici noi nu stim ce a cauzat aceasta crestere a indicilor bursieri. Ne-au sunat cei de la Bursa de la Bucuresti sa ne intrebe daca sint evenimente majore de care nu stiu ei. Le-am raspuns ca nu stim nimic si i-am indemnat sa sune la AVAS. Poate cei de acolo stiu mai multe“, a declarat directorul economic al ELECTROPUTERE, Cornel Nica.

Cumparatori misteriosi la ELECTROPUTERE

Cine a cumparat masiv actiuni ale societatii craiovene ramine, de asemenea, un mister. Mai mult ca sigur cumparatorul sau cumparatorii detin informatii din culise de care nu are habar nici conducerea colosului industrial din Craiova. „Noi nu stim care este circulatia actiunilor decit atunci cind se convoaca adunarea generala a actionarilor, moment in care cerem Registrului Bursei situatia actionariatului. Pe noi nici nu ne bucura, nici nu ne intristeaza aceasta situatie. Nu ne influenteaza in nici un fel“, a mai spus Nica. Sa fie „vinovata“ de explozia preturilor conjunctura favorabila in care se gaseste piata bursiera? Acest argument pare cusut cu ata alba, pentru ca, in ciuda faptului ca societatile listate la Bursa de Valori si la RASDAQ au un an de exceptie, acestea acorda totusi dividende sau depun bilanturi contabile favorabile, care prefigureaza o evolutie buna pe termen mediu. Pe cind ELECTROPUTERE nici dividende nu acorda pentru 2003, nici bilanturi stralucite nu are. Pentru un posibil investitor la bursa, recomandabil ar fi sa astepte o corectie a preturilor, previzibila in cel mai scurt timp. Cresterea bursiera actuala pare mai degraba un balon de sapun.

ELECTROPUTERE ar putea fi lichidata… voluntar

Cornel Nica a declarat ca ELECTROPUTERE va fi scoasa din nou la petit. „Autoritatile centrale ne vor scoate inca o data la privatizare. Daca nu reuseste nici acum, se va incerca din nou pe viitor“, a precizat acesta. In cazul ELECTROPUTERE si al celorlalte societati aflate in portofoliul AVAS, exista si o alta solutie de rentabilizare: lichidarea voluntara. Acest procedeu presupune vinzarea pe active a patrimoniului societatii, principalul avantaj al cumparatorilor fiind acela ca scapa de obligativitatea unui plan de investitii sau de pastrarea actualilor angajati. De asemenea, activele cumparate sint degrevate de orice sarcina, deci le pot vinde cind doresc. Un alt avantaj al acestei metode este faptul ca lichidarea o cere proprietarul societatii, in acest caz statul, prin AVAS, care va numi un lichidator propriu. Astfel, se evita plata comisioanelor catre lichidatorii numiti de instantele de judecata si se accelereaza procesul de vinzare, statul fiind direct interesat de succesul operatiunii. Ce a pazit pina acum statul? „Nu se pune problema lichidarii, pentru ca sintem scosi la privatizare“, a declarat Cornel Nica. La nesfirsit am putea adauga fara sa gresim. Lichidarea voluntara se aplica exact in cazul societatilor gen ELECTROPUTERE care nu par sa mai aiba sanse la privatizare sau care se intorc din nou la stat dupa privatizari esuate. Oricum, ELECTRO mai incearca o data. Poate reuseste. Sau poate nu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS