8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCu ouale spre standardele UE

Cu ouale spre standardele UE

Dupa ce magarilor si cailor li s-a prevazut un viitor cu cip, dupa ce porcilor li s-a promis o moarte linistita, cu anesteziere prealabila, a venit rindul oualor sa fie luate la puricat de guvernanti. Nu se stie daca hotarirea a fost luata in urma interventiei primului ministru, care invita opozitia sa-i numere ouale, dar cert este ca peste aproximativ un an doritorii le pot determina si calitatea. Pentru ca se pare ca aceia care ne cirmuiesc au ajuns la concluzia ca in goana noastra spre UE ne-am impotmolit taman in oua, de la 1 septembrie, produsul finit al gainilor va fi sortat pe categorii. In categoria A vor intra numai oua de prima clasa, obtinute probabil din gaini campioane, pe cind categoria B va fi rezervata oualor destinate numai industriei alimentare. Nu stim cum se vad ouale poporului (consumator) de pe scaunele unde sint adoptate legile, insa taranii doljeni, care comercializeaza produsul in piete, sint de parere ca problema ia turnura de poveste. O data pentru ca o sa fie nevoiti sa-si bata gainile precum fata babii, ca sa faca oua de categoria A, si a doua oara pentru ca, -spun ei-, „daca ne inchipuim ca ne baga cineva in Europa daca ne tinem de oua sau de alte maruntisuri, o sa ajungem toti romanii de poveste!“

Incepind cu 1 septembrie, anul viitor, taranul roman isi va cauta gaina de ou cu infinit mai multe emotii decit pina acum. „O fi ou de categoria A sau ou de categoria B?“, se va intreba, cu degetul detector tremurind. Asta pentru ca legiuitorii au hotarit ca nu putem sa intram in UE fara oua clasificate pe dimensiuni si calitati. Nici o tigaie nu va sfirii decit pentru oua de categoria A – care trebuie sa corespunda anumitor parametri, pe cind ouale facute de gainile de la categoria „pana“ vor lua drumul industriei alimentare.

„Cum sa spui io gainii sa faca oua de calitatea A?“

In pietele craiovene, vestile au cutremurat cartoanele cu oua. Ravasite de vinzatorii care incercau sa le determine calitatea, produsele galinacee au fost cercetate cu amanuntul.

„Domnita, io cre’ ca caldura asta e de vina! Le-a ajuns la creier si nu mai stiu ce sa faca. Parerea mea e ca domnii cu legile s-au ticnit de tot. Io le recomand sa vina la mine, la tara, sa se recreeze in curte, printre gaini – ca tot vorbim de oua-, si poate se mai racoresc la creier! Si sa ne lase pe noi, astia de traim de pe urma pamintului si a animalelor, sa ne facem singuri legile, ca stim mai bine de ce avem nevoie“, a reusit Ion Alinoaiei sa se exprime, dupa o portie sanatoasa de ris.

Lenuta Gaman a inlemnit. A ascultat povestea cu UE si ouale crispata, cu coltul broboadei lipit de gura cascata. „Uliu, Doamne, pupa-t-as talpile! Pai cum sa spui io gainii de acum incolo sa faca numa’ oua de calitatea A! Ca si-asa ramin cu ele nevindute, mi se clocesc in galeata ca n-are lumea bani sa le cumpere. Dar baremi daca-mi cer toti de-acu’ incolo numa’ oua mari si mai stiu io cum? Pai ce sa le dau amaritelor alora de gaini sa manince daca porumbu’ nu se face? Ce le dai pe cioc, aia scot!“.

„Ne-am tinut de oua in loc sa facem reforma…“

Citiva cumparatori din Piata Centrala a Craiovei au fost de parere ca legea vine in sprijinul consumatorilor si merita atentie.

„N-ar fi rau. Nevasta-mea, cind ma trimite la piata, imi spune mereu: «Vezi, sa cauti si tu oua mai mari, sa nu vii cu din alea de bibilica». Dar motivul pentru care s-a hotarit clasificarea oualor este stupid. De oua ne arde noua acum? De-aia nu ne primesc aia in UE? Pai de-aia n-am intrat pina acum, ca ne-am tinut de oua in loc sa facem reforma si lucruri importante! In loc sa investim in turism, sa gasim solutii pentru a atrage investitori, noua ne rage in curte magarul cu cip, mincam porci anesteziati inainte de injunghiere si stam la coada gainii sa vedem daca face oua de calitatea A sau B! Halal conducatori!“. De suparare, Ionel Dinca a renuntat sa mai cumpere oua. „Ma duc acasa, la nevasta, sa-i spun ca in piata nu sint decit oua de bibilica, marunte ca ideile guvernantilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS