14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensiile doljenilor cu studii superioare vor fi recalculate

Pensiile doljenilor cu studii superioare vor fi recalculate

Pensionarii doljeni se reintorc la facultate, dar nu pentru studii, ci pentru actele necesare recalcularii pensiei. Potrivit unei noi reglementari legale, persoanele care au facut facultatea la zi urmeaza sa primeasca in plus la pensie intre 150.000 si 250.000 de lei. Pentru a intra in posesia adeverintei si a foii matricole de la facultati, pensionarii doljeni va trebui sa cheltuiasca insa bani si sa aiba multa rabdare. Mii de pensionari doljeni vor primi citeva sute de mii de lei in plus pe luna la pensie, pentru anii de studii in facultate. Dupa ce acestia isi vor depune la Casa Judeteana de Pensii Dolj actele doveditoare, anii de studentie vor fi considerati vechime in munca si pentru cei pensionati inainte de aprilie 2001. Doljenilor care erau pensionati inainte de aceasta data nu li se luau in considerare studiile superioare.

„Legea nr. 276/2004, publicata in Monitorul Oficial din 29 iunie 2004, a reglementat posibilitatea recalcularii pensiilor, prin valorificarea perioadei in care persoana a urmat cursurile de zi ale invatamintului universitar. Recalcularea se efectueaza la cerere, iar noile drepturi se calculeaza incepind cu luna urmatoare celei in care s-a depus solicitarea. Actele necesare pentru dosar sint: cerere, cuponul de pensie pe luna anterioara depunerii cererii, copie dupa buletin sau cartea de identitate, diploma de absolvire a facultatii in original si copie dupa aceasta, adeverinta de la unitatea de invatamint superior absolvita din care sa rezulte ca persoana a facut studiile la zi si perioada de absolvire, precum si foaia matricola“, a declarat seful Serviciului Juridic al Casei de Pensii Dolj, Mihail Timburescu.

Legea 276 intrata in vigoare din aceasta luna precizeaza ca drepturile suplimentare cuvenite in urma recalcularii pensiei, dupa adaugarea anilor de facultate la vechime, se va face cu data de intii a lunii urmatoare depunerii dosarului complet la Casa Judeteana de Pensii Dolj.

Cei care au absolvit mai multe facultati nu vor primi mai multi bani

Suma in plus pe care ar urma sa o primeasca pensionarii doljeni cu studii superioare este de aproximativ 50.000 de lei pentru fiecare an de studiu absolvit (fara eventualii ani de repetentie).

„Sumele totale variaza intre 150.000 si 250.000 de lei. Suma reala pe care o va primi fiecare pensionar depinde de citi ani de studiu a facut, cind a absolvit, care era salariul mediu pe economie in acea perioada etc.“, a precizat Mihail Timburescu.

In judetul Dolj sint inregistrate 153.000 de persoane cu pensii de stat, conform Legii 3, dintre care 2.000 au depus cereri si documentatia necesara recalcularii pensiei. Pentru a intra in posesia adeverintei si foii matricole, pensionarii va trebui sa cheltuiasca bani, taxele variind in functie de facultate.

Cei care au absolvit mai multe facultati nu vor primi insa mai multi bani. „In situatia in care o persoana a urmat mai multe institutii de invatamint superior, se ia in considerare doar o singura perioada de studii, la alegerea solicitantului. Drepturile se acorda incepind cu data de intii a lunii urmatoare“, a mai spus Mihail Timburescu.

Reprezentantii Casei de Pensii Dolj nu pot estima numarul exact al pensionarilor care vor beneficia de marirea pensiei, deoarece numai cei care au terminat la zi vor beneficia de recorelare, nu si cei care au terminat la seral sau la fara frecventa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS