16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFratii Durac dorm sub cerul liber alaturi de ciinii maidanezi

Fratii Durac dorm sub cerul liber alaturi de ciinii maidanezi

• Primaria Craiova nu mai are locuinte pentru saraci

Familia Durac locuieste de mai bine de doi ani sub cerul liber. Patru adulti si trei copii si-au facut un adapost de cartoane linga Biserica „Sfinta Mina“, chiar in spatele chioscurilor florarilor de la Spitalul nr. 2 din Craiova. Fratii Durac au ramas pe drumuri in urma cu opt ani, cind parintii lor s-au prapadit. „Stateam intr-un apartament in cartierul George Enescu, dar, dupa ce s-a imbolnavit maica-mea, nu a mai avut cine sa munceasca si sa plateasca darile la stat. Dupa aceea a murit, iar un smecher a platit pe cine trebuia si ne-a dat afara din casa. Am fost 18 frati si zece au murit. Din cei ramasi, doi sint in puscarie, trei au plecat in lume si cel mai mic este intr-un centru de plasament, iar noi astia trei stam pe strada“, povesteste Violeta Durac, de 24 de ani, mama a doi copii minori.

Fiind minori, dupa decesul parintilor, Violeta, Florica si Ionut Durac au stat un timp prin institutiile statului de ocrotire a copilului, iar dupa ce au ajuns la majorat au fost aruncati in strada.

„Am stat pe unde am apucat, prin scarile blocurilor, prin case parasite. De doi ani ne-am gasit loc aici in spatele baracilor florarilor. Nu avem decit niste nailoane deasupra capului, da’ ne convine, ca avem spitalul aproape si ne mai dau si noua mincare de la bucatarie, de pe la biserica mai capatam cite un colac si-o bucata de carne sau de brinza. Cind ploua, ne adapostim in scara blocurilor din apropiere“, a mai spus Violeta.

Viitorul este sumbru

Florica Durac, de 23 de ani, are un baietel de un an si jumatate, iar Violeta are doi copii de doi si sapte ani. Pentru ca nu acte de identitate si domiciliul stabil, nu beneficiaza de venitul minim garantat, singura sursa de venit fiind alocatia de 220.000 de lei pentru fiecare minor. Fratii Durac spera ca primaria sa se mileasca de ei si sa le dea macar o baraca pe undeva, sa nu mai stea sub cerul liber printre tomberoanele de gunoi.

Din pacate, vestile care vin dinspre primarie nu sint imbucuratoare. „Nu avem cum sa-i ajutam. Fondul de locuinte sociale este zero in acest moment. Si, pe linga cazurile sociale pe care le avem inregistrate, in curind, peste 90 de familii vor fi evacuate din case revendicate conform Legii 10. Speram sa ajungem la un acord cu armata si sa ne dea niste blocuri dezafectate, pe care sa le transformam in locuinte sociale“, a declarat Gheorghe Nedelescu. In aceste conditii, tot ce le mai ramine de facut fratilor Durac este sa incerce sa isi gaseasca de lucru pentru a-si permite sa achite chiria unei locuinte, oricit ar fi de modeste. Desi nu au nici un Dumnezeu, iar minorii sint expusi imbolnavirilor din cauza conditiilor de trai, Florica si Violeta Durac exclud varianta internarii copiilor intr-un centru de plasament. Ele sustin ca, atita timp cit sint sanatoase si pot sa faca rost zilnic de o bucata de piine, copiii lor nu vor fi dati pe mina statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS