10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsistentii maternali si tinerii institutionalizati ies in strada

Asistentii maternali si tinerii institutionalizati ies in strada

In fata Consiliului Judetean Olt se vor afla astazi 80 de asistenti maternali si 20 de tineri din Centrul de plasament „Zorile“, pentru a protesta impotriva conducerii Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului (DGPDC) Olt si a Comisiei pentru Protectia Copilului.

Motivele care au determinat protestul sint numeroase si au facut obiectul unor sesizari catre mai multe institutii cu rol de control.

Tinerii institutionalizati, toti peste 18 ani, reclama: activitatea defectuoasa a unor servicii din cadrul DGPDC Olt, masurile superficiale luate de directorul DGPDC cu privire la persoanele din sistem care au incalcat legea, nerezolvarea problemelor studentilor, nepotismul si clientelismul politic din directie, conditiile de locuit etc., fara ca pina acum cineva sa-i fi luat in serios.

Asistentii maternali au, la rindul lor, nemultumiri: fortarea asistentilor maternali, prin diverse metode, pentru luarea in plasament a mai multor copii, incalcarea drepturilor copiilor aflati in plasament (neacordarea drepturilor conform Legii 326/2003), neacordarea concediului de odihna, hartuirea asistentilor maternali la domiciliu de catre personalul directiei, plimbarea copilului de la un asistent la altul, atitudinea neadecvata a directorului in relatia cu asistentii, tratarea superficiala a problemelor copiilor aflati in plasament familial de catre Comisia pentru Protectia Copilului.

Asistentii maternali au avut luni o intilnire cu un consilier sosit in control de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului, desi acesta venise in judet pentru cercetarea aspectelor sesizate de tinerii institutionalizati. Raspunsul la problemele ridicate a fost unul pur teoretic, urmind ca Autoritatea sa trimita in control o echipa special pentru verificarea sesizarilor asistentilor.

„Tinarul Lagarder pare, deocamdata, putin nemultumit de raspunsul meu“

Violeta Lefteriu, consilierul sosit in control, a formulat deja citeva concluzii cu privire la cele semnalate de tinerii din Centrul de plasament „Zorile“, prin vocea reprezentantului Danciu Lagarder, cel care a inceput intreaga poveste. „Tinarul Lagarder pare, deocamdata, putin nemultumit de raspunsul meu, pentru ca eu i-am aratat documente. Am verificat acte si cu privire la licitatii, la achizitii, la alte aspecte semnalate, dar, oricum, despre toate astea s-a pronuntat Curtea de Conturi, care a dat descarcare de gestiune pentru 2003.

Concluziile finale vor fi transmise ulterior, cind se va intocmi si nota de control. Noi nu luam decizii, noi putem formula propuneri, pe care le vom transmite Consiliului Judetean si Comisiei Judetene pentru Protectia Copilului“, a spus Lefteriu, inainte de a-si continua vizita in alte centre de plasament din oras.

„Vinarea“ asistentilor maternali continua

Oficialii judeteni vor avea multe de auzit de la cei care, ani de-a rindul, au crescut copiii nimanui, cu sentimentul nu ca fac o fapta buna. De curind insa, niste oameni luminati au pus interesul material deasupra oricarui alt argument, obligindu-i sa aduca in case inca un copil sau sa renunte la ceea ce a devenit mai mult decit o meserie.

Atestatul lor de asistenti maternali se acorda pentru o perioada de trei ani, motiv pentru care celor care au refuzat solutia directiei nu li se mai acorda atestatul. Asistentii au aflat luni, la intilnirea cu consilierul aflat in control, ca acest mod de abordare este ilegal. Ei au dreptul sa solicite reatestarea, pentru citi copii vor sa ia in plasament, insa nu au siguranta ca vor fi si angajati de DGPDC.

Numai ca metodele de a-i determina pe asistenti sa renunte nu se opresc aici. Pentru a nu putea fi trasi la raspundere, de citeva zile ii obliga sa motiveze scris ca renunta la reatestare „din motive personale“ sau li se spune ca, la 56 de ani, sint prea virstnici pentru a mai ingriji un copil, insa ar fi suficient de vigurosi pentru a ingriji doi. Razboiul lor nu se va incheia aici, ceea ce inseamna ca rezultatul protestului va fi cel putin interesant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS