Acasă Actualitate Rada – izgonit de Marinela Didu de la conferinta de presa

Rada – izgonit de Marinela Didu de la conferinta de presa

Presedintele filialei Dolj a CSDR, Marinela Didu, la conferinta de presa organizata miercuri, 14 iulie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Craiova, si-a expus punctul de vedere fata de „eternele probleme al tinerilor“, dar, in special, privind „posturile scoase la concurs pentru titularizare in invatamintul doljean“. Aceasta si-a sustinut monologul suspect de singura, cu o zi inaintea concursului de titularizare. Desi a sustinut ca are doar puncte de vedere, din acestea rezulta ca habar nu are de legislatia din invatamint. Singurul lider de sindicat din invatamint, presedintele filialei Dolj a FSLI, Constantin Rada, a fost izgonit elegant de la conferinta de presa, atitudine care i-a surprins pe ziaristii prezenti.

Singura, singurica si-a dat cu parerea, cu patetism, despre saracii tineri care au un destin necorespunzator pregatirii lor: „Intrucit un procent foarte mare din rindul tinerilor nu practica meseriile in care s-au specializat, consideram ca statul ar trebui sa-si dea mai mult silinta in asigurarea locurilor de munca pentru tinerii pe care i-a pregatit. Se stie foarte bine ca multi dintre acestia, dupa absolvirea cursurilor, sint obligati de imprejurari sa accepte slujbe ce nu au nici un fel de tangenta cu pregatirea lor profesionala“.

Eterna si fascinanta saracie, o pledoarie pentru fiii ploii

Dupa scurt timp, a descoperit ca „aceasta situatie nu este favorizanta absolventilor“. Intr-adevar, o problema spinoasa, dar, care nu a scapat nemediatizata. Una peste alta, presedintele filialei Dolj a CSDR a expus doar generalitati, fara a expune cazuri concrete sau fara a prezenta un calendar al actiunilor de lupta sindicale pentru eradicarea acestor neajunsuri. Din pledoaria despre eterna si fascinanta saracie, orice gazetar intelegea ca era vorba de niste recomandari facute premierului Adrian Nastase si guvernului pe care-l conduce.

Marinela Didu face recomandari inspectorului scolar general

In realitate, ziaristii au fost luati prin invaluire pentru a ajunge la subiectul cel mai fierbinte, despre concursul de titularizare in invatamint, concurs care are loc joi, 15 iulie: „Sint foarte putine posturi scoase la concurs pentru cadrele didactice, atit in mediul urban, cit si in cel rural. Nu intelegem de ce, de obicei, dupa inceperea anului scolar, se mai ivesc posturi libere, fie cu norma intreaga, fie cu norma partiala. Aceste posturi, de cele mai multe ori, nu sint ocupate de tineri, ci de catre pensionari“. Mai nou, inspectorul general al ISJ Dolj, oricum s-ar numi, chiar daca este subordonat Ministerului Educatiei si Cercetarii trebuie sa respecte recomandarea venita din partea juristei Didu, care nu a raspuns la nici una din intrebarile noastre privind legislatia din invatamint: „Recomandam inspectorului scolar general Constantin Busoi sa solicite tuturor directorilor de scoli o evidenta clara si corecta cu locurile libere (chiar daca sint pe termen scurt sau lung) pentru a fi scoase la concurs. Consideram ca, in cazul in care, dupa distribuirea locurilor tinerilor, vor mai ramine locuri libere, acestea sa fie ocupate de pensionari, dar prin concurs“.

Presedintele UJSD Dolj habar nu are de legislatia din invatamint

Presedintele UJSD Dolj, Marinela Didu, nu stie metodologia miscarii personalului didactic, nici modificarile care au aparut pe parcurs, dar isi permite sa-si dea cu parerea: „De ce intrebati? Este punctul nostru de vedere si avem dreptul sa ni-l exprimam“. Aceasta nu a stiut nici macar ca la Dolj exista cea mai mare concurenta din tara la titularizare, desi ziarele au dat cifre exacte. De asemenea, nu a fost la nici o sedinta cu directorii, cind intreaga conducere al ISJ Dolj a facut apeluri si chiar presiuni asupra directorilor pentru scoaterea la concurs a posturilor / catedrelor vacante. In urma tirului de intrebari, oricine putea observa ca Didu nu avea absolut nici o legatura cu invatamintul. Era total depasita de aceasta problema. Cu toate acestea, a tinut neaparat sa transmita un mesaj cadrelor didactice, care merita retinut inclusiv de PNA: „Transmitem tuturor cadrelor didactice care nu au ocupat un loc de munca in invatamint si au cunostinta ca acestea au fost date altor persoane fara a fi scoase la concurs, sa se adreseze CSDR, filiala Dolj“. Este posibil sa fie o metoda de atragere a unor dascali pentru a se practica darea si luarea de mita, traficul de influenta etc. Acesta este doar un punct de vedere.

Liderii sindicali din invatamint n-au facut conferinte de presa despre fabrica de confectii

La conferinta de presa nu au fost invitati principalii lideri sindicali din invatamintul doljean: presedintele SIP Dolj, Ion Bebe Cepoi – vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret“ si presedintele USII Dolj, Constantin Rada – vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI). Rada a fost prezent, insa pe parcurs s-a dovedit a fi un musafir nepoftit, deoarece explicatiile acestuia referitoare la legislatie au fost interpretate de tinara Didu ca fiind raspunsuri de avocat al lui Busoi. Punctul culminant a fost marcat de poftirea afara a lui Rada, spre surprinderea tuturor gazetarilor. Cea mai mare greva generala din istoria invatamintului preuniversitar romanesc a fost facuta de sindicalistii din invatamint si nu de Modexim. Rada a avut dreptate cind a afirmat: „Cum le-ar sta liderilor de federatii sindicale din invatamint sa faca o conferinta de presa in care sa vorbeasca ziaristilor despre fabrica de confectii?“

Exit mobile version