3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvalansa de saraci in Olt

Avalansa de saraci in Olt

Primariile din judet sint luate cu asalt de sute de beneficiari ai Legii 416/2001 din cauza neachitarii ajutoarelor sociale

Numarul celor care solicita autoritatilor locale din judetul Olt acordarea venitului minim garantat in baza prevederilor Legii nr. 416 este tot mai mare.

Unul dintre primarii din judet care acum a ajuns sa aiba probleme cu beneficiarii Legii 416, tocmai pentru ca a angajat prea multe persoane sarace, este Ion Matei, primarul comunei Studina. Acesta a spus ca are 246 de persoane beneficiare ale Legii venitului minim garantat, dar ca primaria nu mai are bani sa-i plateasca de doua luni. Din aceasta cauza, primarul este in fiecare zi asaltat de beneficiarii legii, care, trebuie mentionat, sint in majoritate de origine roma.

„In prezent, Primaria Studina este in incapacitate de plata din cauza celor 246 de persoane pe care nu le mai poate plati pentru serviciile prestate pe raza localitatii. Din iunie nu le-am mai dat nici un leu pentru ca nu am avut de unde! Nu stim ce sa mai facem! Speram ca prefectura sau consiliul judetean sa ne ajute cu un fond de urgenta sau ceva de genul asta, ca altfel nu vedem alta rezolvare“, a precizat Ion Matei.

Angajari pe ultima suta de metri

Situatia beneficiarilor Legii venitului minim a ajuns acum sa bage frica in autoritati, care nu stiu cum sa iasa cu bine din noua criza. Directoarea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (OAJOFM), Maria Puscas, a spus ca au mai ramas disponibile aproximativ 338 de milioane de lei, suma suficienta pentru angajarea a circa o suta de persoane in proiecte de dezvoltare a comunitatii.

Maria Puscas a tinut sa-i avertizeze din nou pe primarii din judet, dar, de data aceasta, le-a atras atentia ca, din 21 iunie, s-au operat modificari ale legii care nu mai permit autoritatilor locale sa mai angajeze vreo persoana in baza Legii 416 pentru nici o lucrare.

„Noile modificari ale legii mentioneaza ca, pe viitor, primariile nu vor mai putea angaja pe durata determinata persoane sarace, desi poate ca ar indeplini conditiile pentru a primi venitul minim. Singura posibilitate ca primariile sa efectuze in continuare angajari este ca acestea sa participe la licitatiile organizate pentru o lucrare sau alta, ca oricare alta, cu respectarea tuturor conditiilor prevazute de lege. Primariile ar opera angajari pentru cite persoane doresc“, a afirmat Maria Puscas.

In prezent, in judetul Olt, in jur de 35.000 de persoane beneficiaza in mod direct de avantajele Legii 416. AJOFM Olt va continua sa plateasca din fondurile proprii salariile beneficiarilor legii mentionate, respectiv un salariu intreg mimin brut pe economie in perioada noiembrie-martie si 30% din salariul amintit in celelalte luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS