17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreturi infime pentru sedii imense

Preturi infime pentru sedii imense

Filialele locale din Dolj ale partidelor politice isi pot cumpara sediile in care isi desfasoara in prezent activitatea daca respectivele locatii nu sint in litigiu sau nu sint revendicate de fostii proprietari in baza Legii 10/2001. Prin aceste tranzactii, partidele vor face o adevarata afacere, pentru ca preturile de achizitie vor fi foarte mici comparativ cu ce se intimpla pe piata libera, unde casele si terenurile au ajuns la preturi astronomice, depasind 50.000 de euro pentru casele simple. Partidele stau pe o adevarata mina de aur, pentru ca sediile lor se intind pe sute de metri patrati, chiar daca structura de rezistenta lasa de multe ori de dorit, fiind afectata de cutremure sau de trecerea timpului.

PD si PRM – partide „norocoase“

In prezent, nici un partid cu reprezentare in parlament nu este proprietar pe mosia lui. Si nu pentru ca nu ar fi dorit acest lucru, ci pentru ca oamenii politici s-au lovit de refuzul Consiliului Local Craiova, care dorea mai intii sa astepte clarificarea situatiei juridice a caselor si de-abia dupa aceea sa treaca la vinzarea efectiva. Directorul Regiei Autonome de Administrare a Terenului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, Ilie Badescu, cel care se ocupa de administrarea sediilor partidelor, a declarat ca oamenii politici au incercat sa cumpere respectivele sedii, dar pina acum nu au reusit acest lucru. „Reprezentantii PSD, PD, PNL, PRM si PUR au cerut sa le vindem sediile conform Legii partidelor. Numai ca majoritatea cladirilor sint revendicate de fostii proprietari in baza Legii 10/2001. Singurele spatii care ar putea fi cumparate sint actualul sediu al PRM din cartierul Brazda, care este situat la parterul unui bloc, si cladirea de pe strada Lipscani, unde isi desfasoara activitatea Partidul Democrat. Restul sint revendicate de fostii proprietari si pina nu se reglementeaza situatia lor nu se pot vinde. Din cite am inteles, termenul-limita de clarificare a situatiei retrocedarilor este luna august“, a declarat Ilie Badescu. Ce se va intimpla insa cu partidele daca vechilor proprietari li se dau casele inapoi sau nu accepta despagubiri banesti? „Atunci o sa avem o mare problema, pentru ca noi nu mai avem alte cladiri disponibile“, a recunoscut directorul RAADPFL.

Chirie de 2.300 lei/mp

Toate partidele platesc in prezent chirie pentru sediile in care stau. O nimica toata, adica 2.300 lei/mp, indiferent de locatia sediului. Tinind cont ca media suprafetei unui sediu de partid este de citeva sute de metri patrati, chiria pe luna nu depaseste un milion de lei. Cei care s-au inteles cu proprietarii asupra sumei lunare de plata si-au desfasurat activitatea mai departe in sediile respective. Este cazul Partidului Democrat, care pentru sediul de la Lumea Copiilor plateste o suma destul de mare, care i-a determinat pe liderii partidului sa ia in considerare varianta mutarii in alt loc. Liderul democrat, Jean Marinescu, a declarat ca partidul va pleca de acolo, pentru ca plateste prea mult pe chirie. „Probabil ne vom muta cu totii la sediul de pe Lipscani, pe care intentionam sa-l cumparam. Ne e teama insa ca, daca se afla acest lucru, chiar daca sediul nu este revendicat, se va gasi cineva care sa-l vrea inapoi“, a spus Marinescu. Conform datelor de la RAADPFL, respectivul sediu are o suprafata de 211 mp si o valoare de inventar de… 40.800 de lei. „Cind se va vinde, pretul va creste cu un indice al inflatiei care, din cite stiu eu, este de 2.800%, adica valoarea de inventar se va inmulti cu 2.800. La aceasta se pot adauga rapoartele comisiei de evaluare, care poate stabili un alt pret pe baza vechimii cladirii sau a starii de conservare a constructiei“, a precizat Ilie Badescu. Asadar, PD ar putea cumpara o cladire in centrul Craiovei cu putin peste o suta de milioane de lei. Nici PSD nu sta rau la capitolul suprafata si pret. Cladirea de pe Calea Unirii, revendicata de fostul proprietar, are 444 mp si o valoare de inventar de…302.000 de lei. Daca ar vrea s-o cumpere, ar plati pe ea in jur de 800 de milioane de lei. Contactat telefonic, primarul Antonie Solomon nu stia care este situatia juridica a cladirii.

PRM este cel mai fericit. Sediul de la parterul unui bloc din cartierul Brazda nu este revendicat de nimeni si se afla intr-o stare buna. PNL trebuie sa mai astepte pentru a putea cumpara sediul de 300 mp de linga comisariatul regional de pe strada Mircea Voda. Pentru acest spatiu ar putea plati o suma modica, de numai 900 de milioane de lei.

Primaria – cu capul in nori

La primarie, nimeni nu stie ce se mai intimpla cu sediile partidelor sau cum se calculeaza pretul de vinzare. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a pasat problema directorului economic, Dumitru Pascu, care, la rindul lui, a dat din umeri si a spus ca RAADPFL se ocupa de vinzarea lor. Daca situatia cladirilor revendicate se va clarifica asa cum se preconizeaza, in doua-trei luni, primaria se va vedea pusa in situatia de a lua taurul de coarne si de a trece la calcule. Pe care trebuie sa le faca in asa fel incit sa nu-i supere pe colegii din comisii, si ei oameni politici la rindul lor. Conform legii, o data proprietare pe sedii, partidele nu au voie sa le vinda mai devreme de zece ani si nici sa le schimbe destinatia, transformindu-le in baruri sau sedii de firma. Desi multe dintre sedii sint uzate fizic, valoarea cladirii va creste in timp. Daca nu a cladirii, macar a terenului pe care este construita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS