12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGradinitele din Craiova - suprapopulate

Gradinitele din Craiova – suprapopulate

Inscrierile copiilor la gradinite se fac pina la 1 septembrie, insa, in Dolj, acest calendar nu se poate respecta, din diverse cauze. Exista foarte multe gradinite supraaglomerate, unde nu se mai fac inscrieri, acestea incheindu-se inca de la 15 iunie. Inspectorul de specialitate al ISJ Dolj, educatoarea Geta Gavrilescu, spune ca sint unitati de invatamint prescolar in care functioneaza grupe cu cite 40 de copii sau poate chiar mai mult, ceea ce tine de logica absurdului. Invatamintul prescolar nu este obligatoriu, si este inca un motiv serios care contribuie la cresterea abandonului scolar. Inspectorul general al ISJ Dolj, Constantin Busoi, sustine ca gradinitele nu trebuia retrocedate proprietarilor, ci trebuia sa fie despagubiti ca si in alte orase ale tarii, iar consiliul local trebuie sa investeasca in constructia de noi localuri pentru a se evita un dezastru.

Inspectoarea Gavrilescu a oferit exemple concrete despre haosul si suprapopularea gradinitelor pentru copii din Craiova. In aceasta situatie este greu de tinut sub control atitea suflete nevinovate, iar riscul aparitiei unei epidemii ar avea consecinte dintre cele mai grave.

Gradinitele craiovene poarta blestemul comunismului

Gradinita „Nicolae Romanescu“ de la Fabrica de Confectii functioneaza intr-o zona cu o mare densitate. De aici si pina in centrul Craiovei, la Gradinita nr. 27, nu mai exista nici o unitate similara. Zona de acoperire este foarte mare, iar solicitarile sint multe. De aceea, parintii sint nevoiti sa plece cu copiii in alte gradinite din alte cartiere ale Craiovei, care nu sint atit de aglomerate. Gradinita nr. 37 „Dumbrava minunata“, care este pe Calea Bucuresti (linga clubul Electroputere), Gradinita nr. 41 „Elena Farago“ din cartierul Valea Rosie si Gradinita nr.22 (linga Liceul cu program sportiv „Petrache Triscu“) sint suprapopulate. La Gradinita nr. 21 sint probleme mari, deoarece spatiul este revendicat si sint patru grupe de copii, peste 100, despre care inspectoarea Gavrilescu inca nu stie unde o sa-si inceapa anul prescolar. Gradinita nr. 23 are patru grupe cu peste 100 de copii si functioneaza la capacitatea maxima. In gradinitele din cartierul Craiovita Noua, exista un fenomen fara precedent in istoria invatamintului prescolar. Daca anul trecut, in Gradinita nr. 40 au fost peste 300 de copii, avind grupe de 40-42 de copii – fata de 20 cit este normal, anul acesta va fi invazie, in pofida faptului ca in acelasi cartier mai sint Gradinitele nr. 51, nr. 52 si nr. 36. Aceasta din urma functioneaza cu orar redus si este intr-un apartament de bloc. De asemenea, in cartierul Brazda lui Novac si in zona garii, la Gradinita nr. 43, pina in prezent, sint peste 200 de copii, la nr. 32 sint peste 150 de copii, iar la Gradinitele nr. 12 si nr. 53, peste o suta de copii.

Legea nu prevede obligativitatea cursurilor de invatamint prescolar

Geta Gavrilescu spune ca exemplele pot continua, iar problemele sint destul de mari:

„Gradinita nr. 21 de pe Garii dispare, Gradinita nr. 8 s-a mutat intr-o scoala, iar in aceasta zona am ramas fara nimic. De la gara pina la centru nu mai avem nici o unitate. Pina la toamna, Primaria Craiova trebuie sa ne sprijine pentru a mai infiinta citeva unitati. Fata de anul scolar precedent, numarul copiilor a crescut, deoarece trebuie sa preluam inclusiv copiii in virsta de sase ani. Nu putem obliga nici un parinte sa-si trimita copilul la scoala, in invatamintul primar, la aceasta virsta, iar noi trebuie sa-i incadram in grupele pregatitoare. Noi posturi de educatoare se vor infiinta numai in situatia in care vor exista spatii. Toate educatoarele au primit acelasi salariu chiar daca la grupa au avut 20 sau 42 de copii. In conditiile in care grupele sint formate dintr-un numar dublu de copii, desigur, calitatea procesului instructiv-educativ scade“. Aceasta apreciaza ca, atita timp cit in Legea invatamintului nu se prevede nici macar obligativitatea grupelor pregatitoare, nu sint sperante ca se poate face un salt calitativ al educatiei.

Constantin Busoi: „Consiliul local trebuie sa construiasca gradinite pentru copii“

Inspectorul general al ISJ Dolj, Constantin Busoi, sustine ca gradinitele nu trebuia retrocedate: „Conform legii, proprietarilor li se puteau plati despagubiri, asa cum s-a procedat la Pitesti si in alte orase ale tarii. Este o foarte mare criza de spatii pentru invatamintul prescolar, iar in cazul in care consiliul local nu va investi in constructia de localuri pentru gradinite, se va ajunge la situatii nefavorabile pentru copii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS