Cultivarea unui hectar de sfecla de zahar, la jumatate de pret

Autori


Cultivatorii de sfecla de zahar vor putea beneficia de o subventie aproape dubla la productia marfa, conform unui ordin al ministrului agriculturii, apelor si padurilor. Scopul declarat este relansarea acestui tip de cultura, in conditiile in care, de-a lungul ultimilor 14 ani, cultivarea sfeclei de zahar a ajuns cenusareasa agriculturii romanesti.

Cultivatorii vor primi o subventie aproape dubla fata de anul trecut, de la 270.000 la 500.000 de lei pe tona de sfecla la productia marfa. Sprijinul financiar prevazut de minister se ridica la 700 de miliarde de lei, adica 9,5 milioane de lei pentru fiecare hectar. Aceasta suma reprezinta 43% din cheltuielile necesare pentru infiintarea unui hectar cu sfecla.

In Dolj sint doar 22 de hectare cultivate cu sfecla de zahar


Sumele care vor fi repartizate Doljului nu sint spectaculoase. Suprafetele cultivate cu sfecla de zahar au scazut constant, din cauza dificultatilor generate de lucrul efectiv al pamintului, ajungind in prezent la doar 22 de hectare. Cultivarea sfeclei de zahar presupune foarte multa munca si costuri ridicate cu mina de lucru. La acest lucru contribuie si situatia demografica a taranilor doljeni, majoritatea fiind de mult la virsta pensionarii. Directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj, Dan Nedu, a declarat ca subventiile acordate de minister vor fi acordate in 2005 pentru a se respecta conventia semnata cu Uniunea Europeana in privinta cotelor suprafetelor care trebuie cultivate.

„In conventia cu Uniunea Europeana, Romania a negociat, printre alte tipuri de culturi, si suprafetele care vor fi cultivate cu sfecla. Subventiile sint acordate pentru a-i stimula pe cultivatori sa creasca suprafetele destinate culturilor de sfecla, intrucit trebuie sa respectam cotele convenite cu UE. Cele 43 de procente din costurile cultivarii unui hectar, care sint acoperite prin aceste subventii, provin din fondurile propriu-zise si din cele doua milioane de lei acordate taranilor pentru fiecare hectar cultivat“, a precizat Dan Nedu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 10 iulie 2004

Top