12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVitomirestiul devine o amintire

Vitomirestiul devine o amintire

Cindva, nu foarte demult, tabara Vitomiresti era rasplata indelung asteptata a elevilor din judetul Olt, si nu numai. Pina cind, dupa ’89, tabara a gazduit din ce in ce mai putini copii intrucit acestia au inceput sa prefere Voineasa, Busteni, Navodari… Ce a fost si ce a ajuns pot spune elevii de altadata, care se intreceau aici in concursurile pionieresti. Casute, bazin, padure racoroasa, foc de tabara, „evadari“ in satul din apropiere… Toate acestea au inceput sa se naruie, incet-incet, in ultimii ani. Mai intii n-au mai venit elevii din alte judete, iar cei din Olt au preferat o alta locatie din tara. Asa s-a ajuns ca, in fiecare vara, copii din centre de plasament sa fie adusi aici mai mult pentru ca statul n-a mai avut bani sa-i trimita la mare sau la Busteni. Veneau unii, plecau altii, pina cind cineva s-a trezit ca tabara nu are autorizatie sanitara de functionare, neavind sursa proprie de apa.

Dupa anul 2000, o vara sau doua, au mai poposit aici elevii saraci din judet. Guvernul le-a oferit, gratuit, o saptamina de tabara, iar ei s-au bucurat, mai ales ca programul le-a fost diversificat prin prezenta unor grupuri de muzica si dans, aduse din Slatina. Dupa care nici ei n-au mai avut parte de peisajul de aici.

„E vorba sa ne dea bani pentru renovare, dar cind ne vine rindul“

Tabara este, inca de anul trecut, in conservare. Asa se raporteaza la minister, asa se verifica si in teren. Este a doua tabara devenita nefunctionala, din cele trei pe care le avea odata Agentia Teritoriala de Tabere si Turism Scolar (ATTTS) Olt. De altfel, tabara Miinesti, prima trecuta in conservare, a fost cedata prin protocol Manastirii Miinesti, „gratie“ unei relatii speciale a inspectorului general de atunci al ISJ Olt.

Acum doi ani, la Vitomiresti s-a reusit forarea unui put la 30 de metri adincime. Are apa buna, dar tabara nu mai are beneficiari.

„E vorba sa ne dea bani pentru renovare, dar cind ne vine rindul“, spune directorul ATTTS Olt, Ion Ionete, atunci cind vine vorba de planurile de viitor privind tabara. Ar fi necesare cam 1,5 miliarde de lei. Cele 34 de casute, pavilionul si bucataria de la Vitomiresti mai au de asteptat pina nu se stie cind. A mai ramas o tabara, Mosteni, care, desi ofera un peisaj mirific, are toate sansele ca in aceasta vara nimeni sa nu-i treaca pragul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS