16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMonument al eroilor cu poza familiei

Monument al eroilor cu poza familiei

Nea’ Badea e cunoscut in Murgasi precum „calu’ breaz“. Din-tre numeroasele procese care il tin mereu pe drumuri si-i seaca pensioara trecuta de cinci milioane de lei, citeva zeci le-a avut numai cu primaria. „Din ’92 a inceput sa se judece cu Primaria Murgasi. In ’96, cind am venit eu primar, deja il stiam de procesoman. Am cistigat mare parte din procese si de fiecare data vine si ne spune ca am cumparat instanta, ca o sa mearga mai departe. N-a ramas institutie unde sa nu ajunga. A fost si la Controceni, la Iliescu. Cind pleaca undeva, la prefectura sau in instanta, isi ia mereu cirjele si isi leaga o mina cu bandaj trecut dupa git. Prin curte se descurca si fara cirje, dar la procese nu se duce niciodata fara ele. Iar cu mina a existat o intimplare si mai si: la un proces i se desfacusera sireturile de la pantofi. Nea’ Badea a uitat probabil unde se afla, si-a scos mina din bandaj si s-a legat la siret. Judecatoarea s-a ridicat atunci de pe scaun si se uita la el dupa birou. A fost de risul lumii“, spune primarul Constantin Nedelea.

„El inainte, nevasta dupa tun si fiu-so pe teava“

Ca sa fie sigur ca va ramine in constiinta consatenilor si dupa ce va pleca pe lumea cealalta, batrinul a tinut mortis sa posteze in buricu’ comunei un monument ridicat, zice-se, „in memoria eroilor, invalizilor si veteranilor de razboi“. Mentiunea de la baza crucii de piatra este binevenita, pentru ca nestiutorii, daca ar fi sa judece dupa fotografia postata pe monument, ar crede ca acolo zac ramasitele vreunei familii din partile locului. Pe monument troneaza in contur funerar o fotografie cu Ion Badea, impreuna cu nevasta si cu unul dintre baieti.

„Asta a fost la razboi cu toata familia! El inainte si nevasta-sa dupa tun. Si fiu-so pe teava, ca inca nu se nascuse. …N-are pe ce sa dea banii! E om batrin si se tine numai de procese si de prostii“, il balacaresc oamenii pe vecinul cusurgiu. Ei spun ca monumentul este la fel de „binevenit“ ca si fintina facuta de nea Badea in aceeasi intersectie. „Cind a sapat-o, era un rezervor cu motorina in zona. S-a fisurat si motorina s-a infiltrat in pamint. Acu’ apa din fintina are gust de combustibil si nimeni nu bea de acolo“…

Pe batrin nu l-am gasit acasa. „O fi plecat la Strasbourg, ca acolo e singurul loc unde nu ajunsese, dar ne tot ameninta ca o sa ajunga si acolo! Sintem toti batrini, cu moartea in spinare, dar pe omu’ asta, al mai batrin dintre toti, cred ca nu-l gaseste tocmai pentru ca nu sta locului si-l cauta pe dracu’ intre coarne“, ne-a lamurit un vecin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS