10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe-a hotii si vardistii

De-a hotii si vardistii

La Centrul „Copiii strazii“ din Craiova e liniste. In prezent, in centru se afla doar patru copii, desi aici se pot adaposti 20 de suflete. Un copil al strazii isi poate gasi adapost aici pentru 15 zile, timp in care i se cauta familia. Apoi, cazul este analizat de o comisie de la Protectia Copilului, care hotaraste daca minorul va fi internat intr-un asezamint al statului sau va fi trimis parintilor. De unde mai mult ca sigur va fugi iar, pentru a se intoarce in strada. Si apoi iar la „Copiii strazii“… Si tot asa, intr-un cerc vicios. Pe strada Rasinari ajung copii si din alte judete, nu numai din Dolj. Copii care si-au luat lumea in cap pentru ca parintii lor nu au stiut sa fie parinti. Si multi dintre ei habar nu au ce inseamna o familie adevarata.

Copiii cersesc si parintii stau la umbra…

Asistentii stradali de la „Copiii strazii“ au tot felul de surprize atunci cind incearca sa vada ce se intimpla cu vreun micut care sta cu mina intinsa pe strazile Craiovei. De cele mai multe ori apar „parintii“: „Ce ai, dom’le, cu ala micu’?“

Aceasta se intimpla in cel mai bun caz, pentru ca, nu de putine ori, asistentii stradali sint agresati verbal si fizic. Copiii strazii care ajung in asezamintul de pe Rasinari sint subnutriti, murdari si bolnavi. Intra pe poarta centrului cu o „zestre“ de paduchi, riie sau sifilis. Baia e un adevarat calvar pentru ei. Politia, gardienii publici, jandarmii ii aduna de pe strazi si ii duc la camin. In timpul verii, centrul nu e prea populat. O data cu venirea frigului insa, incep sa apara „chiriasii“, goniti de vremea rea.

Un premiant orfan…

Copiii care ajung in centru sint analfabeti. Unii au probleme de sanatate mintala, in special retard. Totusi, exista si exceptii. Putini dintre ei ajung totusi sa termine un liceu, chiar daca la aproape 20 de ani, cum e Prica Leontin, sau sa invete o meserie si sa duca o viata aproape normala. Altii, extrem de putini, ajung premianti, cum e Nasuc. Trei din cei patru copii care sint in centru au promovat clasa. Si pentru ei, acum e vacanta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS