14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrientul Hobita, prima loja masonica taraneasca din lume

Orientul Hobita, prima loja masonica taraneasca din lume

• „Masoni, masoni, dar mai dam si cu coasa! Sintem noi masoni, dar mai mergem si la munca!“, a declarat Ion Cucu, maestru ospitalier, unul dintre cei care au pus bazele lojii masonice din satul Hobita, localitatea de bastina a lui Constantin Brancusi • Maestru venerabil si conducatorul Lojii numarul 8 Orientul Hobita este Tanase Lolescu, de 76 de ani, fost primar al orasului Motru • „Au fost probleme cu consatenii…Prima data au spus ca sintem o organizatie de tip fascist, apoi o secta religioasa. In ultima instanta a venit cineva cu ideea ca sintem de-ai lui Gregorian Bivolaru“, a declarat Tanase Lolescu • „Si barbatu-miu e mason, da’, al dracu’, atunci cind vine seara acasa nu imi povesteste nimica!“, a declarat o localnica din Hobita • Atunci cind nu merg la coasa sau la sapat de porumbi, cei 13 masoni din Hobita se intilnesc pentru a pune lumea la cale

Soarele arde pe stilpii din Hobita. Intrarea in satul de bastina al lui Brancusi este strajuita de o coloana veche din lemn, mincat de ploi si scorojit de soare. Asfaltul se termina pe la jumatatea localitatii, de unde incepe drumul prafuit si plin de pietris prost tasat.

La intersectia de unde mergi spre casa memoriala a sculptorului „Constantin Brancusi“ se afla circiuma lui Cucu – unul dintre primii masoni din sat. Ion Cucu este consilier local pe listele PRM si are doua magazine. Il cunoaste toata lumea si putini sint cei care sa nu fi auzit ca face parte din Loja masonica numarul 8, care a fost infiintata in urma cu trei ani in sat. Domnul Cucu are gradul de maestru ospitalier. Satenilor nu le prea place sa vorbeasca despre masoni si evita orice discutie legata de organizatia respectiva. Cind am ajuns la circiuma lui Cucu, doi cosasi si-au luat repede talpasita, in clipa cind au auzit despre ce e vorba. Vinzatoarea, o tinara de 18 – 19 ani, a spus pe un ton sec ca nu stie prea multe despre masonerie, adaugind ca domnul Cucu se afla acasa si probabil a dus calul la pascut. In apropiere de casa memoriala, citiva angajati de la „416“ scoteau cu sapa maracinii din santul de linga drum. Nici urma de mason…

Domnul Cucu e mindru ca e primul mason taran

Am ajuns acasa la domnul Cucu, insa nu am gasit pe nimeni. Vecinii acestuia, Ion si Maria Blendea, au confirmat ca Ion Cucu a plecat in gradina dupa cal, sa il duca la adapat la riul Bistrita, ce trece pe la marginea comunei.

„Dom’le, noi il avem vecin aci si il stim de om ca lumea. Despre loja masonica am auzit si noi de prin ziare, dar nu stim prea multe. Stim ca este membru al lojii masonice, ne-a aratat si o carte. Acum citeva minute pleca aici in vale, sa adape calu’, ca e cald“, au spus Ion si Maria Blendea. Ion Cucu nu se afla pe linga animalul sau. Intrase in casa pentru a se adaposti de soare.

„Sigur ca sint membru! Este singura loja taraneasca din lume. Noi stim ca si Brancusi a fost mason si vrem si noi sa facem ceva pentru acest sat si pentru Brancusi. Noi, masoneria, am intrat deja in Uniunea Europeana. Noi am ridicat si un monument in cinstea eroilor cazuti in razboi. Am avut bani de la Marea Loja Nationala a Romaniei si cu ce am mai strins si noi am facut ceva. Cind a venit Codre ala sa ii ia casa lui Brancusi, eu l-am oprit, ca am auzit masinile in zavoi. Casa aia pe care a cumparat-o pe un cal si cinci milioane de lei. N-a venit nimeni sa aduca nimic in Hobita, toti au venit sa ia! Monumentul eroilor de linga biserica din sat e realizat de masoni. Masoni, masoni, dar mai dam si cu coasa! Sintem noi masoni, dar mai mergem si la munca! Sintem tarani autentici, oameni de la tara: mergem la sapa, la coasa. Nu ne tinem mari!“, a povestit Ion Cucu, in timp ce verifica daca sfoara cu care era priponit calul sau era bine legata.

„Au fost probleme cu consatenii“

De la casa lui Ion Cucu am ajuns la gospodaria lui Tanase Lolescu, cel care conduce Loja masonica numarul 8 Orientul Hobita. In virsta de 76 de ani, Tanase Lolescu are rangul de maestru venerabil si este fostul primar al orasului Motru, in fruntea caruia s-a aflat in perioada 1968 – 1986. A participat chiar si la festivitatea la care Nicolae Ceausescu a inaugurat orasul Motru. Batrinul isi aduce aminte cum in urma cu trei ani la Hobita au sosit doi membri de vaza ai masoneriei din Romania: Nicu Filip si Viorel Danau.

„Eram la slujba de duminica si au venit domnii astia cu un batrinel. Am stat noi de vorba atunci si ne-au spus despre ce este vorba. Noi le-am zis ca am mai auzit de masoni, dar nu stim prea multe. Apoi au venit iar. Au adus materiale, constitutia lor. Ne-au intrebat daca nu vrem sa constituim o loja la Hobita si am fost de acord. Au intrat in loja invatatorul, preotul, doi ingineri, domnul Cucu, un contabil pensionar. Nu am vazut in masonerie un lucru obscur. Au fost probleme cu consatenii…Prima data au spus ca sintem o organizatie de tip fascist, apoi o secta religioasa. In ultima instanta a venit cineva cu ideea ca sintem de-ai lui Gregorian Bivolaru“, a spus Tanase Lolescu.

Masonii francezi au ramas uluiti cind au auzit ca au colegi tarani

Masonii de la Hobita au participat in urma cu doua saptamini la o intilnire la Bucuresti, unde i-au cunoscut pe colegii lor din Europa. In momentul in care unul dintre masonii din Hobita s-a urcat la tribuna si a tinut un discurs, membrii grupului din Franta au ramas uluiti cind au auzit ca exista masoni si la tara.

„Noi sintem prima din tara si din lume! Cind au auzit de loja masonica sateasca, francezii au ramas cu gura cascata. Erau foarte surprinsi. Au spus ca vor veni impreuna cu sefii Confederatiei Marii Loje Masonice a Europei, la Hobita, sa vada cum ne descurcam. Noi avem un scop educational. Vrem sa facem un comitet care sa se ocupe de promovarea lui Brancusi. Tot ce se face pentru Brancusi este numai propagandistic. Noi vrem sa il sarbatorim pe Brancusi aici. Nu sa vina cei de la Bucuresti si sa stea cite doua zile pe an si apoi sa plece“, a dezvaluit venerabilul maestru al Lojii de la Hobita, dupa care a mers sa dea citeva boabe la cele peste 40 de gaini si curci pe care le are in gospodarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS