10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu platesti datoriile, nu pupi contor termic!

Nu platesti datoriile, nu pupi contor termic!

Asociatiile de proprietari cu datorii foarte ieri catre Regia de Termoficare Craiova risca sa ramina fara apa calda, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, viceprimarul Sorin Iordache. Debitele restante pe care asociatiile de proprietari din oras si agentii economici le au catre Regia de Termoficare cumuleaza aproape 500 de miliarde de lei. Din cauza greutatilor intimpinate in recuperarea creantelor, regia amintita nu-si poate plati, la rindul ei, furnizorii.

„Nimeni nu poate sa asigure apa calda si caldura la iarna, in conditiile in care populatia nu plateste. In perioada urmatoare, este posibil sa intrerupem furnizarea apei calde catre asociatiile cu datorii mari. In ceea ce priveste debitele pe care Regia de Termoficare le are, la rindul ei, catre Complexul Energetic Craiova (CET II), am participat la o intilnire intre cele doua conduceri, la care s-a stabilit esalonarea datoriilor. Deocamdata exista un acord de principiu, urmind ca pe viitor sa fie intocmit un program in acest sens“, a declarat Sorin Iordache. Viceprimarul a spus ca, in prezent, se lucreaza la un proiect care va stabili care este plafonul de datorii incepind de la care asociatiilor li se va sista apa calda. Pina atunci, programul de furnizare a apei calde va fi totusi intrerupt, timp de o saptamina, in perioada 26 iulie – 1 august, pentru revizia anuala a retelelor de distributie. Luni seara, intreg orasul a ramas fara apa calda, din cauza unei avarii la una dintre conductele principale, produsa de un sofer neatent, care a intrat cu trailerul in ea. Defectiunea s-a remediat insa destul de repede, in aceeasi noapte.

2.000 de contoare asteapta la rind

Creantele nerecuperate ale Regiei de Termoficare afecteaza si alte programe aflate in desfasurare. Tatian Tudorache, directorul regiei, a precizat ca din lipsa de bani nu poate finaliza programul de instalare a contoarelor de energie termica in tot orasul.

„In prezent, doar 30% dintre blocurile craiovene sint contorizate. Am instalat 900 de contoare, insa mai trebuie puse in functiune 2.000, pentru care nu avem fonduri prevazute. Ne-ar trebui in jur de 20 de miliarde de lei. Consiliul Local Craiova a alocat 30 de miliarde pentru achizitionarea a 2.900 de contoare, insa montajul a ramas sa se faca din fondurile proprii ale regiei“, a spus Tatian Tudorache.

In consecinta, autoritatile apeleaza la un fel de „santaj“ cu asociatiile: cine isi achita integral sau partial datoriile are prioritate la instalarea contoarelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS