21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte stiri

Centrul de Transfuzii Craiova are nevoie de singe

Centrul de Transfuzii Craiova are nevoie urgenta de singe. Pentru ca rezervele sanguine sint insuficiente, Centrul de Transfuzii apeleaza la craioveni. Donatorii trebuie sa fie clinic sanatos, sa nu fi suferit de TBC, sifilis, hepatita, malarie sau leptospiroza. Persoanele care doneaza singe primesc bonuri in valoare de 200.000 de lei si 50% reducere la abonamentele pe mijloacele de transport in comun pentru doua luni. De asemenea, donatorii intra in posesia unei adeverinte care le da posibilitatea sa beneficieze de doua zile libere. Cantitatea recoltata este de 400 ml si intre sedinte se face obligatoriu o pauza de cel putin 90 de zile. La Centrul de Transfuzii vin donatori fideli, care fac acest lucru de citiva ani, dar si cei care doneaza doar in cazul in care o persoana apropiata are nevoie de singe.

CJ Dolj vrea 11 hectare din terenurile armatei

Consiliul Judetean (CJ) Dolj insista pe linga Ministerul Apararii Nationale (MApN) sa preia in custodie proprietatile care au apartinut unitatii de aviatie din Craiova, dupa ce aceasta a fost restructurata. Prefectul Ion Calin a precizat ca ar fi vorba de 11 hectare de teren care ar trebui sa intre in domeniul public al judetului „inainte ca persoane particulare sa puna mina pe ele“. Calin a spus ca terenurile in cauza sint dorite de unele persoane importante, fara insa sa dezvaluie vreun nume. Anul trecut, CJ a facut o solicitare catre MApN pentru preluarea acestor active, insa a fost refuzat pe motiv ca Armata nu-si inventariase inca proprietatile si Statul Major General (SMG) nu stia la acea data daca terenurile ii mai sint necesare. „Deocamdata, nu avem acordul de principiu al SMG, insa facem tot posibilul sa-l obtinem si apoi vom intocmi un proiect de hotarire de guvern pentru preluarea terenurilor in domeniul public al judetului“, a declarat Ion Calin. Acelasi lucru ar urma sa se intimple cu un poligon de trageri din Botosesti-Paia, precum si cu o ferma din localitate care a apartinut armatei.

Romii au un reprezentant in Parlamentul European

Parlamentul European va avea in acest an pentru prima data un reprezentant al etniei rome. Antropologul Livia Jaroka, de origine maghiara, a fost aleasa pentru aceasta functie de electoratul din tara sa. Membra a asociatiei rome „Lungo Drom“, ea va reprezenta in legislativ cele noua milioane de romi din intreaga Europa. „Prezenta ei in Parlamentul Europei a incalcat o serie de traditii, pentru ca: este femeie, este foarte tinara, are un copil de zece luni si nu a fost aleasa pe baza unei liste etnice. De asemenea, nici nu este tiganca get- beget, deoarece provine dintr-o familie mixta: mama este evreica, iar tatal, rom“, a declarat Vasile Velcu Nazdravan, unul dintre reprezentantii romilor din Craiova. Livia Jaroka este profesoara de engleza, urmind studii de antropologie la University College din Londra.

Chiriasii RAADPFL, in continuare datornici

Doar o parte dintre chiriasii care au fost dati in judecata de Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) si-au achitat restantele. Pentru ca nu au respectat contractul incheiat, refuzind sa achite sumele de bani datorate pentru ocuparea spatiului in care locuiesc, acestia au fost actionati in justitie. In cazul in care RAADPFL va cistiga procesele, chiriasi vor fi evacuati. „Un procent foarte mic dintre ei s-au conformat cerintelor si au platit ceea ce ne datorau. Cu ceilalti, procesele continua, iar, daca nu achita sumele restante, vom actiona, prin evacuarea lor din locuintele pe care le ocupa ilegal. Speram ca pina la finalizarea actiunilor in justitie si ceilalti sa isi achite chiriile din urma“, a declarat Ilie Badescu, director al RAADPFL Craiova.

Studiile se pun la pensie

Persoanele cu studii superioare care au iesit la pensie inainte de 1.04.2001 vor beneficia de recalcularea pensiei, potrivit Legii 276/2004. Recalcularea se va face numai la cerere, iar beneficiarii trebuie sa depuna la Casa de Pensii Dolj cerere, un cupon de pensie si copii dupa diploma de studii, foaia matricola, cartea sau buletinul de identitate. Pensia se acorda cu data de intii a lunii urmatoare celei in care s-a depus cererea de recalculare.

Cinci societati au dat teapa unitatilor din minerit

Cinci societati care au executat diverse lucrari sau au prestat servicii pentru unitatile apartinind fostei CNLO au fost sanctionate de Garda Financiara Gorj, cu amenzi de 88 de miloane de lei. Comisarii Garzii Financiare au constatat ca acestea au introdus in devizele de lucrari materii prime si materiale pe care nu le-au putut justifica cu documente de provenienta, dispunindu-se confiscarea a peste 570 de milioane de lei. De asemenea, unitatile din cadrul SNLO au fost amendate cu peste 360 de milioane de lei, pentru nereguli in utilizarea ordinelor de compensare.

Un minor a decedat la spital dupa ce a fost accidentat de primarul orasului Horezu

Un minor din comuna doljeana Breasta a decedat, in week-end, la Spitalul de Urgenta Craiova, dupa ce a fost accidentat de primarul orasului Horezu, din judetul Vilcea. Accidentul s-a petrecut simbata, 26 iunie, cind primarul Gheorghe Nitu se deplasa la volanul unui autoturism Cielo. Pe raza localitatii mentionate, in fata masinii i-a sarit un minor, pe care nu l-a putut evita si l-a lovit in plin. Baiatul a fost transportat in stare grava la Spitalul de Urgenta Craiova, in moarte cerebrala. Cu toate ca parintii au cerut copilul acasa, cadrele medicale au refuzat sa-l deconecteze de la aparate, motivind ca este caz medico-legal. Politistii doljeni continua cercetarile in acest caz, sub aspectul savirsirii infractiunii de ucidere din culpa.

Inspectorii de munca doljeni controleaza conditiile in care lucreaza agricultorii

Doua echipe ale Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj verifica zilnic unitatile agricole din Dolj, unde angajatii sezonieri lucreaza la temperaturi de peste 37 de grade Celsius. Potrivit legislatiei in vigoare, pe timpul verii, cind termometrele indica o temperatura mai mare decit cea mentionata, timp de trei zile consecutiv, agentii economici au obligatia sa acorde un litru si jumatate de apa sau un litru de ceai fiecarui angajat. „Aceasta prevedere este stipulata in contractul colectiv de munca. In situatia in care angajatul lucreaza cu substante toxice sau periculoase, acesta trebuie sa stie ca are dreptul la o portie de lapte. Daca angajatorul nu respecta aceste normative, sindicatul este cel care are obligatia sa intervina pentru reglementarea situatiei“, a spus Silviu Poenaru, inspector de munca la Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj. Toti salariatii care sint nemultumiti de conditiile de lucru se pot adresa Inspectoratului Teritorial de Munca, la Departamentul Securitate si Sanatate in Munca. Inspectorii vor face o ancheta si vor lua masurile care se impun.

Peste 11.000 de pachete cu tigari „pentru uz personal“

Prins cu peste 11.000 de pachete cu tigari de contrabanda, un tinar din judetul Olt a incercat sa-i convinga pe politisti ca acestea erau „pentru uz personal“. In noaptea de vineri spre simbata, in comuna buzoiana Costesti, politistii au oprit in trafic pentru un control de rutina un Cielo condus de Valentin Abalaru, de 28 de ani, din comuna Vilcele, judetul Olt, care se intorcea acasa de la Iasi. Politistii au gasit in autoturism 8.640 de pachete cu tigari Plugarul si 2.450 de pachete cu tigari Saint-George, netimbrate in Romania. Abalaru, care nu poseda nici un document de provenienta a marfii, a sustinut ca a cumparat tigarile de la un necunoscut din Iasi cu suma de 97 de milioane de lei, „pentru uz personal si pentru lucratorii care ma ajuta la muncile agricole“. Explicatia nu i-a convins pe politisti, care i-au aplicat o amenda usturatoare si i-au confiscat tigarile.

Legea dreptului de autor a fost modificata

Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe a fost modificata in luna iulie prin Legea nr. 285/ 2004. Legea dreptului de autor a suferit astfel 128 de modificari si completari. Printre altele, s-a schimbat regimul sanctionar, fiind largit si la persoanele juridice, dar s-a redefinit si notiunea de „comunicare publica“. De asemenea, conform noilor modificari sint permise, fara consimtamintul autorului si fara plata vreunei sume de bani acestuia, o serie de utilizari ale operelor. In acelasi timp, autorii operelor reproduse au dreptul la o remuneratie compensatorie pentru copia privata.

Subventii pe piine

Subventiile pentru tractoare si utilaje agricole s-au dat ca piinea calda. Cele peste 22 de miliarde de lei, reprezentind a doua etapa din programul guvernamental pentru Dolj, s-au epuizat in numai trei zile. „Pe 29 iunie am inceput sa oferim subventia de 45% din pretul unui utilaj agricol oferita de stat, iar pe 4 iulie nu mai aveam nici un leu. Chiar daca este a doua transa de subventii, cererea a depasit cu mult oferta, peste 50 de persoane inscrise pe liste neputind beneficia de aceste facilitati“, a declarat directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, Dan Nedu. Fondurile au fost destinate achizitionarii de tractoare de 45-75 CP si de utilaje agricole. „Bataia s-a dat pe utilajele agricole, unde am avut fonduri de 3,5 miliarde si cereri de 30 de miliarde de lei“, a precizat Dan Nedu. Interesul scazut pentru tractoare a fost determinat de preturile foarte mari ale producatorilor. In medie, un tractor costa 600 de milioane de lei, in timp ce o semanatoare costa doar 160 de milioane de lei. Deoarece cererile au depasit orice asteptari, DADR Dolj asteapta a treia transa de subventii, bani care vor veni prin realocarea din fondurile celorlalte judete.

A reclamat la PNA ca fata sa a fost data afara din casa de concubin

O gorjeanca a venit saptamina trecuta la Biroul PNA sa reclame ca fiica ei fusese data afara din casa de concubinul cu care convietuia si avea un copil. Femeia aflase din presa de infiintarea PNA Gorj si s-a gindit ca situatia in care se afla fiica ei ar putea fi rezolvata de Parchetul National Anticoruptie.

Danut Volintiru, seful PNA Gorj, spune ca acesta nu este singurul caz de acest gen cu care se confrunta: „Un cetatean a venit sa depuna o sesizare pentru ca nu era multumit de o solutie data de Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Carbunesti. PNA cerceteaza numai infractiunile de coruptie prevazute in Legea nr. 78/2002“.

12 lifturi asteapta firma noua

Agitatie mare la Asociatia de Proprietari „A.I. Cuza“ din Calea Bucuresti. Locatarii reclama ca de citeva zile lifturile din blocuri nu mai merg, iar pe usi sint lipite anunturi pe care scrie „revizie tehnica“, desi nici un angajat de la firma care se ocupa de intretinerea lifturilor nu s-a deplasat week-end-ul trecut sa repare ceva. Directorul ISCIR Craiova, Ion Antonie, a declarat ca situatia de la asociatia de proprietari cade exclusiv in sarcina presedintelui de asociatie si a precizat ca toate cele 12 lifturi din cadrul asociatiei nu merg din cauza neintelegerilor dintre presedintele Ion Mutu si firma care asigura intretinerea lifturilor, SC VICTAS. „Dupa ce doi inspectori de-ai nostri au verificat lifturile pe 21 si 22 iunie, au venit si reprezentantii firmei respective, care si-au luat instrumentele de lucru, deoarece asociatia reziliase contractul cu firma respectiva. Pentru ca i-au vazut in scara blocurilor, oamenii s-au temut ca acestia au umblat la camera troliilor si dupa aceea pot avea loc accidente. De aceea ne-au solicitat din nou prezenta in urma cu trei zile pentru a face verificarile de rigoare. Problema va fi clarificata in momentul in care asociatia va semna un nou contract cu alta firma“, a precizat directorul ISCIR.

Atentie la buzunare!

Hotii din Piata Centrala din Craiova sint, in general, adolescenti si actioneaza in grupuri de cel putin trei persoane, mai ales cind piata este aglomerata. Vinzatorii de la tarabe, chioscuri si tonete stau tot timpul cu ochii in patru, avertizindu-si discret clientii. In urma cu citeva zile, de la farmacia veterinara din piata au furat o matura, sperind ca vinzatoarea va lasa unitatea nesupravegheata. La fel se procedeaza si la tarabe. Un adolescent se lasa vazut in timp ce se afla in „exercitiul functiunii“, pentru a distrage atentia comerciantului, iar ceilalti actioneaza nestingheriti. Cind politia isi face aparitia, adolescentii se fac nevazuti.

Un gorjean ofera lui George W. Bush o cheie din aur

Gorjeanul Ovidiu Piriianu vrea sa-i inmineze presedintelui Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, cu ocazia Zilei Nationale a Americii, o cheie din aur, denumita Cheia „Casei Albe“, realizata de acesta. El spune ca cheia va ajunge la cel mai puternic om al lumii prin intermediul ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, Michel Guest. Ovidiu Piriianu va merge astazi la Ambasada SUA, pentru a-i da cheia lui Michel Guest. Piriianu nu este la primul gest de acest fel. El i-a mai trimis presedintelui american doua chei din aur, primind o scrisoare de multumire din partea acestuia. Gorjeanul a mai trimis o cheie asemenatoare si lui Arnold Schwarzenegger, guvernatorul statului California. Acesta a realizat in total 176 de lucrari din aur.

Accident la Leu

O adolescenta a ajuns duminica dupa-amiaza in stare grava la spital, dupa ce a traversat strada in fuga prin fata unui autoturism Dacia 1310. Accidentul s-a petrecut in comuna doljeana Leu. Victima, Mihaela Baran, de 15 ani, a fost transportata cu ambulanta SMURD la Spitalul de Urgenta Craiova, unde a ramas internata cu mai multe traumatisme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS