22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomania trebuie sa-si alinieze deseurile la cerintele Uniunii Europene

Romania trebuie sa-si alinieze deseurile la cerintele Uniunii Europene

Inmultirea produselor ambalate de pe piata a creat serioase probleme cu depozitarea deseurilor de ambalaje in gropi ecologice de gunoi. Tarile membre ale UE au adoptat in 1994 legislatia care reglementeaza recuperarea, sortarea si reciclarea deseurilor de ambalaje, activitate care in Romana este in stadiul de pionierat. Fiecare locuitor al statelor Uniunii Europene produce intre 250 si 620 kg de deseuri menajere pe an. Circa 25%-30% din aceste deseuri provin din ambalaje. Din 2001, toate statele membre au fost obligate sa introduca sisteme de colectare si sa recupereze intre 50%-65% din deseurile provenite din ambalaje (cu exceptia Portugaliei, Greciei si Irlandei, pentru care datele de indeplinire a indicatorilor de recuperare au fost aminate pentru 2005). Este decizia fiecarei tari de a stabili cum se va achita de sarcina recuperarii si reciclarii conform Directivei privitoare la Ambalaje a Uniunii Europene.

Pina in 2007, Romania trebuie sa-si recicleze deseurile de ambalaje

Zilele trecute, la Bucuresti, a avut loc al treilea simpozion romano-german cu tema „Implementarea Directivei Europene referitoare la ambalaje – Aspecte politice, sociale si economice“. Tematica abordata este importanta pentru tara noastra, in contextul in care, in vederea aderarii la Uniunea Europeana din 2007, Romania trebuie sa implementeze un sistem eficient de gestionare a deseurilor de ambalaje, in concordanta cu legislatia in vigoare adoptata in statele membre ale Uniunii Europene. In 2002, cantitatea de ambalaje introdusa pe piata in Romania a fost evaluata la 850 de mii de tone, adica 39 kg de ambalaje/locuitor/an, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Deseurile de ambalaje provin in proportie de circa 70% de la populatie, regasindu-se in deseurile menajere, si 30% de la agentii economici. In medie, in deseurile menajere mai mult de jumatate sint deseuri organice, iar deseurile de ambalaje ajung la 16,2%.

In Romania, pentru crearea cadrului legal de aparitie a sistemelor de gestionare a deseurilor, executivul a elaborat si promovat HG nr. 349/2002 (publicata in MO nr. 269/23.04.2002) privind gestionarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje. Legislatia in vigoare prevede ca agentii economici care introduc pe piata ambalaje si produse ambalate au obligatia colectarii deseurilor de ambalaje in vederea reciclarii.

Ce este Punctul Verde?

Ca raspuns la cerintele UE in acest domeniu a aparut Asociatia Romana pentru Ambalaje si Mediu (ARAM), care este o organizatie independenta nonprofit a companiilor romanesti si straine cu sediul in Romania si care activeaza in domeniul producerii unei largi game de ambalaje, precum si in domeniul fabricarii si comercializarii de bunuri de consum ambalate in Romania.

Sistemele europene de tip „Punctul Verde“ au in comun faptul ca toti cei care trebuie sa isi indeplineasca obligatiile legale referitoare la ambalaje (producatori, imbuteliatori, vinzatori cu amanuntul sau importatori) au decis de comun acord sa puna bazele unor organizatii de recuperare la nivel national carora sa le poata transfera aceste obligatii. Prezenta marcii „Punctul Verde“ pe un ambalaj arata ca pentru acel tip de ambalaj a fost platita o contributie financiara unei organizatii nationale de recuperare a ambalajelor, in concordanta cu principiile definite de Directiva Europeana nr.94/62 EC cu privire la ambalaje si deseuri de ambalaje si de legislatia fiecarei tari. Aceste organizatii coordoneaza in numele clientilor colectarea, sortarea si recuperarea ambalajelor si deseurilor din ambalaje. Organizatiile de recuperare incheie parteneriate cu autoritatile locale, firmele private sau municipale de salubritate si cu companii care, ulterior, recupereaza sau recicleaza ambalajele colectate si sortate. Sistemul „Punctul Verde“ ia in considerare interesele tuturor participantilor, incercind sa gaseasca solutiile cele mai bune din punct de vedere economic si ecologic. Aceste organizatii sint nonprofit si folosesc ca simbol financiar „Punctul Verde“.

Romania are cadrul legislativ si institutiile create

„Punctul Verde“ a devenit o marca inregistrata de dimensiune europeana, fiind utilizat in 18 state membre ale UE sau candidate la aderare, la care se adauga Norvegia. Bazat pe un regulament unitar, dreptul de a folosi marca „Punctul Verde“ se acorda organizatiilor nationale recunoscute, infiintate ca urmare a implementarii Directivei Europene nr.94/62 EC cu privire la ambalaje si deseuri de ambalaje din 20 decembrie 1994. Criteriile pe baza carora se acorda licenta folosirii marcii „Punctul Verde“ producatorilor, distribuitorilor, imbuteliatorilor de ambalaje si/sau de produse ambalate se dezvolta si se implementeaza in acord cu autoritatile europene in domeniul competitiei.

Un grup de companii care activeaza in Romania a luat initiativa implementarii sistemului „Punctul Verde“ ca o solutie la obligatiile de recuperare si reciclare a ambalajelor si deseurilor din ambalaje, derivind din procesul de integrare europeana. La sfirsitul anului 2003 a fost constituita ECO – ROM AMBALAJE SA, o societate similara celor din statele membre in Uniunea Europeana, afiliate la sistemul „Punctul Verde“. Deocamdata, ea doar exista, legatura cu institutiile specializate de colectare a deseurilor menajere, cel putin in judetul Dolj, nu exista.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS