10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMotru asteapta primele semne de resuscitare

Motru asteapta primele semne de resuscitare

O mina si doua cariere de carbune; la atit se reduce industria municipiului Motru, in care mai lucreaza 2.000 – 3.000 de oameni. Pina la 23.000 de locuitori, cit numara orasul, mai sint citeva sute care lucreaza la fabrica de tricotaje, functionari si muncitori cu ziua care muncesc cind apuca, de cele mai multe ori doar pentru ziua de miine. In anii ’60, cind s-au pus primele baraci si s-au construit primele blocuri, au inceput sa vina oameni din toate colturile tarii, in special moldoveni care, in citeva luni, deveneau muncitori de mina. Si-au adus familiile sau si le-au intemeiat aici si a inceput o lunga perioada in care barbatul intra in mina si aducea bani acasa, iar nevasta crestea copiii. Primii copii nascuti in Motru, acum oameni trecuti de 40 de ani, au fost si primii disponibilizati in 1997, an de referinta cind a inceput restructurarea sistemului minier. De voie, de nevoie, au incasat sumele compensatorii si cine a gindit mai departe de ziua de miine s-a reintors in satul natal, si-a cumparat casa si ceva pamint si acum are ce pune copiilor pe masa. Cine nu, si-a luat haine, televizor color, mobila si covoare pentru apartamentul de la bloc in care acum se infiltreaza apa si pentru care in fiecare luna ar trebui sa plateasca, daca ar avea cu ce, sume impovaratoare.

Inca cinci ani de rai fiscal

Cam asa arata pe scurt istoria municipiului Motru, oras nascut din nevoia de a adaposti miile de mineri care intrau in subteran sau care scoteau carbunele din cariere. Pentru acest gen de orase, schimbarea din 1990 nu a adus decit saracie, somaj, datorii, nesiguranta zilei de miine si multa tristete. Dupa 14 ani, Motru a mai incercat o schimbare, alegind in functia de primar un inginer de mina, Dorin Hanc. Ani de-a rindul, orasul a fost fieful PSD si se credea ca asa va ramine. Pe 20 iunie, motrenii au uluit PSD, care s-a vazut fara primar, fara viceprimar si fara majoritatea in consiliul local. Oamenii lui Vadim au cistigat tot ce se putea cistiga.

„In orase mici ca al nostru se voteaza mai mult oamenii decit partidele. Am cistigat pentru ca ma stiau de la mina, unde am fost director sapte ani. Stau la bloc ca si ei, am aceleasi goange in casa ca si ei, duc gunoiul in acelasi loc, am apa la robinet ca si ei si au sperat ca impreuna cu echipa voi face ceva mai mult decit ceilalti. Orasul are nevoie acuta de locuri de munca si sper ca investitorii vor profita de faptul ca, pina in 2009, avem statut de zona defavorizata, unde pot beneficia de facilitati fiscale. Orasul poate acorda scutiri de taxe si impozite pina la cinci ani si sper ca oamenii de afaceri sa nu-si mai deschida firme cu sediul in Motru si punctele de lucru in alte orase. Cine vrea scutiri si facilitati trebuie sa lucreze aici, cu forta de munca de aici, ca, slava domnului, este din belsug“, spune primarul Hanc.

Pina in 2008 se vor inchide minele de subteran

Pina in 2008, anul in care se presupune ca va adera Romania la UE, Mina de subteran Lupoaia, unde mai lucreaza 450 de muncitori, se va inchide. O data cu ea se vor inchide si alte mine din zona, sporind numarul dezradacinatilor. Singurele unitati de extractie de carbune care vor functiona si dupa aceasta data vor fi carierele de carbune pentru o perioada nedeterminata. Programul de rentabilizare a minelor a fost doar fanfaronada. Rentabilizarea nu s-a facut prin modernizare, ci prin reducerea numarului de angajati. Mina de subteran Lupoaia, din 1.250 de muncitori, cit avea in 1997, a ramas cu 450. Asa se explica de ce productivitatea muncii era in ’97 de 420 tone/cap de muncitor/an si acum, in 2004, a crescut la 1.054 tone/cap de muncitor/an.

„La 36 de ani, eram cel mai tinar director de mina din tara, la Lupoaia, functie in care am rezistat sapte ani. Profesional vorbind, am atins tot ce se putea atinge. Multa lume m-a intrebat de ce am lasat functia de director de mina, mai bine platita, pentru functia de primar, mai prost platita. Le-am raspuns ca si eu ca si ei am copii care traiesc intr-un oras fara nici o perspectiva si eu, ca si ei, vreau sa muncesc intr-un oras in care mina nu mai este singurul loc de munca si vreau sa am caldura si apa calda si un minim de civilizatie. La primarie nu am venit sa fac minuni si nici afaceri; am venit sa ne fie tuturor un pic mai bine“, crede Dorin Hanc, primarul municipiului Motru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS