11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii consuma droguri ocazional si in grupuri restrinse

Craiovenii consuma droguri ocazional si in grupuri restrinse

Implicarea unor nume sonore din lumea show-biz-ului romanesc a readus in discutie controversata problema a consumului de droguri. Statisticile prezentate periodic sint ingrijoratoare, dar nici acestea nu releva adevarata proportie a dezastrului. In Craiova, potrivit politistilor de la Crima Organizata si Antidrog, tinerii cu virste cuprinse intre 16 si 30 de ani consuma canabis, hasis, ecstasy sau amfetamina. La petrecerile private ale craiovenilor de bani gata se consuma droguri. Canabis, hasis, ecstasy, amfetamina si, foarte rar, heroina, acestea sint tipurile de droguri consumate de craioveni.

Potrivit politistilor de la Crima Organizata si Antidrog, craiovenii inregistrati ca toxicomani se regasesc, in majoritate, in Bucuresti, unde se afla la studii sau la munca. Consumul este de tip recreational, drogurile fiind utilizate in special la petreceri sau in grupuri restrinse. Cu toate ca nu s-a ajuns inca la un nivel de masa al consumului de droguri in Craiova, tendinta este de crestere, de la an la an.

„In general, sint dependenti de heroina. In Craiova se consuma iarba de canabis, hasis, ecstasy, amfetamina si destul de rar heroina. Consumul este de tip recreational, dar drogurile se consuma si in grupuri restrinse, la domiciliul unor consumatori. Nu s-a ajuns inca la un nivel de masa al consumului de droguri in municipiul Craiova, dar ne confruntam de la an la an cu un numar tot mai mare de persoane care devin dependente de droguri“, a declarat subcomisar Mauritiu Popa, seful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Dolj.

„Categoria de virsta cea mai afectata este 16-30 de ani!“

In ceea ce priveste prevenirea si stoparea consumului de droguri, majoritatea tinerilor craioveni ar dori sa primeasca informatii in cadrul orelor de dirigentie de la liceu sau in cabinetele de consiliere scolara, prin discutii individuale cu specialisti.

Cabinetele psihopedagogice, care ar trebui sa functioneze in fiecare scoala cu peste 800 de elevi, conform unui ordin al Ministerului Educatiei si Cercetarii din 2003, fie nu exista, fie nu au personalul adecvat, motivul fiind lipsa banilor. In Dolj, exista doar 14 cabinete, fiecare cu un consilier.

Politistii craioveni incearca sa combata extinderea consumului de droguri prin mai multe metode specifice.

„Cei care sint inregistrati ca toxicomani se regasesc in special in Capitala. Acolo lucreaza sau invata si vin in contact cu grupuri de consumatori. Noi incercam sa combatem cresterea acestui fenomen, prin actiuni si razii permanente, in salile de internet, baruri sau cluburi de noapte. Categoria de virsta cea mai afectata este 16-30 de ani, dar mai sint si exceptii“, a declarat subcomisar Mauritiu Popa. Daca pina acum citiva ani municipiul Craiova era un teritoriu de tranzit, astazi a devenit o tinta reala a pietei de desfacere. Un consumator de droguri fidel nu mai poate fi recuperat.

Potrivit unui sondaj realizat de Directia de Sanatate Publica Dolj, tinerii craioveni sint de parere ca anturajul si situatia sociala sint cauzele principale care determina o persoana sa devina consumator de droguri.

Tipuri de droguri consumate

de craioveni si efectele acestora

MDMA sau ecstasy este un drog psihoactiv sintetic cu proprietati stimulente si halucinogene.

Ecstasy este disponibil cel mai adesea sub forma tabletelor. Se mai poate gasi sub forma de pudra si uneori este inhalat sau fumat, dar foarte rar injectat. Efectele sale dureaza pentru aproximativ sase ore.

Cei care il folosesc sustin ca produce senzatii profund pozitive, pentru altii empatie, eliminarea agitatiei si relaxare extrema. Ecstasy pare sa inlocuiasca nevoia de mincare, bautura sau somn si are uneori efecte grave de deshidratare sau extenuare.

Toate varietatile de canabis au efecte fizice si mentale negative. Printre efectele pe care acesta le provoaca se numara si citeva care apar cu mare regularitate, cum ar fi: cresterea ritmului cardiac, ochii injectati, uscarea gurii si a gitului, precum si o crestere a apetitului.

Folosirea acestei substante poate deteriora sau reduce memoria si capacitatea de intelegere, reduce, de asemenea, posibilitatea indeplinirii unor sarcini care necesita concentrare si cordonare, cum ar fi conducerea unui automobil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS