22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRaportul angajator-angajat si creditele sint prioritare

Raportul angajator-angajat si creditele sint prioritare

Legea nr.107/2004, noua Lege a somajului, care modifica si completeaza Legea nr. 76, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, a intrat in vigoare din 19 iunie 2004. Una dintre noutati este aceea ca, din acest an, beneficiaza de indemnizatie de somaj si persoanele care termina o forma de invatamint secundar superior, invatamint postliceal, care au implinit virsta de 16 ani.

Se inregistreaza modificari privind facilitatile acordate angajatorilor care incadreaza in munca absolventi ai scolilor de arte si meserii sau ai ciclului inferior liceal. Patronii beneficiaza pe o perioada de un an de un salariu minim brut. Angajatorii care angajeaza absolventi de invatamint secundar superior sau invatamint postliceal primesc lunar 1,2 salarii minime brute pe economie, iar pentru absolventii institutiilor de invatamint superior de stat sau particular, 1,5 salarii minime.

O alta modificare vine in sprijinul persoanelor care-si gasesc un loc de munca in timpul somajului si care vor primi pentru perioada care le-a mai ramas pina la data incetarii ajutorului de somaj cuantumul de 30%, cu conditia sa nu fi avut raporturi de munca cu acelasi angajator. „Conform legii, o sa fie tot mai putini beneficiari. O alta problema este cea privitoare la incetarea contractelor de munca. Nu mai beneficiaza de indemnizatii de somaj persoanele care vin din cimpul muncii si care au incetat raporturile contractuale cu articolul 55, litera B. Multi nu cunosc acest fapt si vin mereu la noi, nestiind ca incetarea contractului de munca prin acest articol le anuleaza multe drepturi“, a precizat Daniela Neagoe, director executiv adjunct al AJOFM Dolj.

Facilitati pentru angajatorii care incadreaza someri in pragul pensionarii

O alta modificare deosebit de importanta din Legea somajului vine in sprijinul persoanelor care se afla in somaj si care mai au doar trei ani pina la pensie. Angajatorii care incadreaza persoane in pragul pensionarii beneficiaza pe toata durata angajarii de un salariu lunar minim brut.

„Exista foarte multe persoane care mai au doar citiva ani pina la pensionare si pe care nu-i mai angajeaza nimeni. Sint persoane care se afla in somaj. Aceasta lege este un sprijin major atit pentru angajator, cit si pentru angajat. Acesti bani acordati pina in momentul pensionarii sint un stimulent pentru patroni de a angaja persoane trecute de 45 de ani. Se stipuleaza insa ca nu beneficiaza de facilitatile prevazute angajatorii care in ultimii doi ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu respectivii angajati“, a spus Daniela Neagoe.

Studentii si somerii au dreptul la credite

Pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale, precum si activitati independente desfasurate de persoane fizice autorizate se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj credite in conditii avantajoase.

Din acest an, se acorda credite si studentilor pina in 30 de ani. „Activitatea de baza pentru care sint acordate creditele trebuie sa fie in productie, servicii sau in turism. In judetele in care rata medie anuala a somajului s-a situat peste rata medie anuala a somajului in tara, creditele se acorda in anul calendaristic urmator, cu o dobinda de 25% din dobinda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei. Somerii care se obliga sa infiinteze locuri de munca au prioritate la obtinerea creditelor“, a spus Daniela Neagoe.

Incepind din acest an, se acorda si credite nerambursabile celor care vor sa infiinteze locuri de munca in localitatile defavorizate. Aceste localitati sint numite printr-o hotarire de guvern. „Localitatile defavorizate sint considerate micile orase, cu someri multi, in care nu exista oferta de locuri de munca. Bailestiul, Calafatul cred ca vor fi doua din localitatile in care se vor acorda credite nerambursabile. Exista conditii bine stabilite pentru cei care vor primi banii. Au obligativitatea mentinerii contractului de munca cu angajatii cinci ani“, a precizat Daniela Neagoe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS