Datorii de 123 de miliarde de lei si contabilitate dupa ureche

Autori


Punct final in ancheta efectuata la Combinatul DOLJCHIM Isalnita. Dupa ce au verificat timp de o luna activitatea combinatului, inspectorii Directiei de Control Fiscal Dolj au descoperit nereguli financiare in evidentierea stocurilor de produse finite, livrarea, facturarea si incasarea acestora. Pe fir a intrat si Inspectoratul Judetean de Politie Dolj, care a solicitat verificarea derularii unor relatii comerciale ale combinatului cu o serie de societati atit in calitate de furnizor de ingrasaminte chimice, cit si in calitate de beneficiar al unor piese de schimb si lucrari de intretinere si reparatii.

In cinci luni, nereguli cit pentru o viata

Controlul a scos la iveala faptul ca, in perioada 1 ianuarie – 30 mai 2004, DOLJCHIM a procedat la majorarea preturilor de vinzare a ingrasamintelor chimice in baza deciziilor transmise de SNP PETROM SA Bucuresti, modificari cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2004, respectiv 20 martie 2004. Chiar daca a majorat preturile, DOLJCHIM nu a efectuat si inventarierea stocurilor de produse finite al caror pret fusese modificat, in felul acesta incalcind prevederile Legii contabilitatii.

Cu alte cuvinte, combinatul urma sa majoreze preturile, dar nu stia pentru ce cantitate. In perioada anterioara majorarii preturilor de vinzare, DOLJCHIM a intocmit pentru diversi clienti avize de insotire a marfurilor, dispozitii de livrare si facturi fiscale din care rezulta vinzarea unor cantitati de azotat de amoniu si uree la preturi nemajorate. Cu toate ca in majoritatea cazurilor, facturile respective au fost achitate cu ordine de plata sau prin compensare, DOLJCHIM nu a livrat efectiv cantitatile inscrise in documente. Ca sa poata justifica platile, combinatul a incheiat cu beneficiarii produselor procese-verbale de custodie, deoarece prin intocmirea facturilor, dreptul de proprietate trecuse la cei care le achitasera. Controlul a constatat insa ca in perioadele in care au fost incheiate procesele de custodie, precum si la data modificarii preturilor de vinzare, combinatul nu avea inregistrate in gestiune si in contabilitate cantitatile de ingrasaminte inscrise in procesele-verbale. Acestea fusesera incheiate de catre Compartimentul Vinzari, dar nu au fost trimise celui financiar-contabil pentru evidentiere. Ulterior datelor de referinta privind majorarea preturilor, prin nerespectarea deciziilor transmise de PETROM SA, DOLJCHIM a livrat efectiv clientilor ingrasamintele pentru care fusesera intocmite facturi in perioada anterioara datei de majorare. Ca urmare, veniturile combinatului au fost diminuate cu aproape cinci miliarde de lei, lucru care va avea influenta asupra rezultatului financiar al societati PETROM.


Discriminare intre „frati“

Neregulile nu se opresc aici. In perioada 1 ianuarie – 1 iunie 2004, DOLJCHIM a emis facturi fiscale aferente livrarilor de marfuri cu plata prin compensare catre 45 de clienti, in valoare totala de peste 200 de miliarde de lei, din care, pina la data inceperii controlului, nu incasase decit putin peste jumatate. Cele mai mari datorii le are SC PETROM SERVICE Bucuresti si sucursalele acesteia, in suma de 122 de miliarde de lei. Desi cea mai mare parte a creantelor DOLJCHIM fata de PETROM SERVICE erau neincasate, in perioada 5 ianuarie – 31 mai 2004, societatea mama, SNP PETROM, a efectuat plati prin decontari bancare catre SC PETROM SERVICE, avind drept motivatie plati in contul obligatiilor DOLJCHIM, in suma de 18,5 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, DOLJCHIM avea de incasat peste 122 de miliarde de la PETROM SERVICE, iar PETROM SA, in loc sa plateasca datoria in contul DOLJCHIM, a achitat restantele combinatului catre PETROM SERVICE, care erau de aproape zece ori mai mici.

Pe linga neincasarea contravalorii ingrasamintelor livrate, DOLJCHIM nu a aplicat nici prevederile contractului de vinzare – cumparare, necalculind si nefacturind penalitatile de intirziere care se aplicau dupa 30 de zile, in suma de aproape trei miliarde de lei. Pentru detinerea de drepturi si obligatii si neinregistrarea acestora in contabilitate, DOLJCHIM a fost sanctionat contraventional cu 80 de milioane de lei. De asemenea, combinatul a primit amenda de 20 de milioane de lei, pentru ca nu a inventariat stocurile de produse finite in momentul modificarii preturilor de vinzare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 2 iulie 2004

Actualitate

» Studentii depun cereri pentru cazarea in camine
» Raportul angajator-angajat si creditele sint prioritare
» Elevii doljeni sint concurati la admiterea in liceu de colegii din alte judete
» Ziua Nationala a Medicului de Familie
» Prea putine locuri de joaca pentru copiii craioveni
» Fifele din Mehedinti, pe scena Festivalului International Cerbul de Aur
» Un tata isi cauta copilul disparut acum zece ani
» Craiovenii pot obtine CNS-ul in cinci zile
» Autorizatia de libera practica va fi eliberata de Colegiul Farmacistilor
» Izvoarele de apa potabila, pe cale de disparitie in Craiova
» Policlinica Spitalului de Urgenta Craiova nu mai face analize medicale
» Craiovenii lesina la cozi in fata farmaciilor
» Stiri diverse

Local

» Mircea Geoana rasplateste invingatorii
» „Decapitarea“ biroului municipal liberal pentru o noua strategie politica
» Solomon interzice concertele in Piata Prefecturii
» Scandal pentru un copil aflat in moarte cerebrala, accidentat de primarul din Horezu
» Fals ofiter MAI arestat pentru trafic de influenta
» Un infractor l-a snopit in bataie pe politistul care l-a anchetat
» Un chiosc de ziare de pe Calea Bucuresti – atacat in miezul zilei
» Batrin abandonat in strada dupa ce a fost accidentat
» Fostul director al ACETI, reinscaunat in plin scandal al apei

Dolj

» „Ne vedem in instanta!“
» Doi doljeni s-au sinucis intr-o singura zi

Gorj

» Schimbari la virful PSD Gorj
» Zece gorjeni, cercetati pentru trafic de droguri

Sport

» Mi s-a spus că la Craiova e ca la Napoli
» „E bun, dar nu se compara cu Guso“
» Guso, bona pentru copiii romi
» Borbely face cinste din banii colegilor
» „Nu sint Nedved al Craiovei“
» „Ii vreau pe Henry si Nedved, nu pe Dellas si Charisteas“
» Amical cu Oltul Slatina
» Ramine „Extensiv-Parc“ fara echipa?
» Echipa Pandurii a luat sapte jucatori
» „Mi s-a sugerat sa dau proba de joc la Universitatea!“
» Guso a debutat in presa
» Bornescu, Flauto sau Nae?
» Nota 10 la sport pentru craioveni
» Iordache este complet refacut
» „Nu avem pretentii uriase“
» „Satelitul“ va juca in Valea Rosie
» Electro, de vinzare!
» Continua Nae Ungureanu?
» Craciunescu si Scarlat au venit la Pandurii
» „Am intrat in istorie!“
» Dick Advocaat admite că Portugalia merita să ciştige
» Lusitanii cred ca Portugalia va cistiga Euro 2004
» Suporterii lusitani au invadat strazile din Lisabona si Paris

Opinii

» Un oraş numit Craiova

Top