Cu haznaua pe casa scarii

Autori


Doua blocuri de locuinte din comuna doljeana Cosoveni ar putea intra in Cartea Recordurilor ca fiind cele mai murdare imobile din lume. Oamenii de aici traiesc inconjurati de gunoaie, fara sa faca nimic pentru a imbunatati situatia. Din cauza unei erori de proiectare, dejectiile se varsa direct in subsolul blocurilor, iar utilitatile lipsesc cu desavirsire. Mormanul de gunoi din spatele acestor cladiri n-a vazut de mult timp masinile Salubritatii. Pentru ca se complac sa traiasca in aceste conditii, refuzind sa se implice in vreun fel, locatarii vor fi amendati de inspectorii sanitari cu sume de pina la 50 de milioane de lei. De amenda nu va scapa nici Primaria Cosoveni, in calitate de coproprietar al imobilelor respective.

Inspectorii sanitari de la Direcþia de Sãnãtate Publicã (DSP) Dolj au descins ieri-dimineaþã in cele douã blocuri de locuinþe de la marginea Coºoveniului, pentru a verifica modul in care sint respectate de cãtre locatari normele elementare de igienã. Reprezentanþii DSP Dolj nu au avut parte de surprize, fiind obiºnuiþi cu peisajul dezolant oferit de muntele de gunoi din spatele imobilelor sau cu mirosurile pestilenþiale emanate de dejecþiile care inundã subsolurile acestor imobile. De data aceasta insã, sãtui sã mai dea ultimatumuri ºi termene de remediere a deficienþelor, inspectorii au venit hotãriþi sã dea amenzi.

„In urma mai multor sesizãri primite de la diverºi locuitori din Coºoveni, care se plingeau de mizeria ºi mirosurile pestilenþiale din aceste imobile, am efectuat mai multe controale ºi le-am pus in vedere locatarilor sã curãþe. A trecut timpul ºi nu s-a fãcut nimic. Dimpotrivã, am continuat sã primim sesizãri, motiv pentru care ne-am deplasat din nou la faþa locului pentru a intocmi proces-verbal de constatare ºi pentru a trece la sancþionarea celor vinovaþi“, a declarat dr. Simona Mirea, inspector in cadrul DSP Dolj.

„S-au invãþat sã trãiascã aºa, cu nasul in rahat“

Temerile inspectorilor sanitari s-au dovedit intemeiate. Numai cã acum parcã lucrurile stãteau mai rãu. Subsolul blocurilor era plin pinã la refuz cu dejecþii ºi gunoaie, care ameninþau sã „iasã din matcã“ ºi sã inunde casa scãrilor. La sosirea inspectorilor sanitari, cei mai mulþi dintre proprietarii apartamentelor au dispãrut ca prin minune, unii ascunzindu-se de ruºine in locuinþe, alþii fugind pur ºi simplu de acasã.

La parterul unuia dintre aceste imobile se aflã o farmacie. Curãþenia de aici contrasteazã puternic cu exteriorul, poate din cauzã cã farmacista Andra-Ioana Stãnescu este unul dintre puþinii oameni din aceste imobile cãrora le pasã: „Cind vin dimineaþa la serviciu gãsesc coji de seminþe, hirtii ºi chiar tampoane aruncate in faþa intrãrii in farmacie ºi de fiecare datã trebuie sã fac curãþenie. Le-am atras atenþia de nenumãrate ori sã nu mai facã mizerie dacã nu ºtiu sã dea cu mãtura. Degeaba. In fiecare dimineaþã trebuie sã o iau de la capãt cu mãturatul“.

Gheorghe Gãman s-a mutat acum citeva luni in unul din aceste blocuri, dar regretã. „Am locuit pinã acum in Craiova, dar asemenea mizerie ºi delãsare nu am vãzut. Cind am venit, voiam sã dau ºi eu o minã de ajutor. Am propus sã vidanjãm subsolul ºi sã stringem cite 50.000 de lei ca sã ducem gunoaiele de lingã bloc. Cei mai mulþi nu au fost de acord. Au zis cã nu au bani, deºi majoritatea au serviciu. S-au invãþat sã trãiascã aºa, cu nasul in rahat“, a spus Gãman.


Primarul Ilie Dumitru susþine cã a avut aceeaºi problemã cu locatarii celor douã blocuri in momentul in care a incercat sã-i ajute: „Le-am adus vidanjã, dar nu au fost de acord sã vidanjeze. Nici cu gunoaiele nu am putut sã fac mare lucru. Oamenii sint proprietari ºi nu au contracte cu Salubritatea, aºa cã le-am adus o remorcã ºi i-am lãsat pe ei sã incarce muntele de gunoi, insã degeaba. Gunoiul este tot acolo, iar remorca a rãmas goalã. Nu am ce sã le mai fac“.

Scuzele primarului nu i-au convins insã pe inspectorii sanitari, care au afirmat cã primãria, in calitate de coproprietar al imobilului, ar fi trebuit sã se ocupe indeaproape de aceastã problemã. „In blocurile respective locuiesc ºi oameni care plãtesc chirie la primãrie. Tot acolo, la parter se aflã ºi sediul Oficiului Poºtal Coºoveni, care plãteºte chirie tot primãriei“, a spus dr. Simona Mirea. Acuzele reprezentanþilor DSP la adresa Primãriei Coºoveni merg insã mai departe.

Primãria, amendatã cot la cot cu locatarii

Inspectorii sanitari susþin cã, dupã controalele efectuate ieri, nu au putut sã-i sancþioneze pe locatarii care refuzã sã facã curãþenie, pentru cã primarul a refuzat sã ofere datele de identitate ale acestora. „A trebuit sã mergem la Serviciul de Evidenþã a Persoanei de la Leu, de unde ni s-a promis cã pinã luni vom fi in posesia datelor de identitate ale locatarilor, dupã care vom trece la aplicarea de amenzi“, a spus dr. Mirea.

Valoarea amenzilor care urmeazã sã fie aplicate locatarilor certaþi cu curãþenia este cuprinsã intre 5 ºi 50 de milioane de lei. Pentru neregulile constatate, Primãria Coºoveni va trebui, la rindul ei, sã plãteascã o amendã de 30 de milioane de lei, potrivit reprezentanþilor DSP. Inspectorii sanitari au stabilit totodatã ºi un nou termen pentru remedierea deficienþelor, urmind ca dupã expirarea acestei perioade sã fie reluate controalele.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 2 iulie 2004

Actualitate

» Studentii depun cereri pentru cazarea in camine
» Raportul angajator-angajat si creditele sint prioritare
» Elevii doljeni sint concurati la admiterea in liceu de colegii din alte judete
» Ziua Nationala a Medicului de Familie
» Prea putine locuri de joaca pentru copiii craioveni
» Fifele din Mehedinti, pe scena Festivalului International Cerbul de Aur
» Un tata isi cauta copilul disparut acum zece ani
» Craiovenii pot obtine CNS-ul in cinci zile
» Autorizatia de libera practica va fi eliberata de Colegiul Farmacistilor
» Izvoarele de apa potabila, pe cale de disparitie in Craiova
» Policlinica Spitalului de Urgenta Craiova nu mai face analize medicale
» Craiovenii lesina la cozi in fata farmaciilor
» Stiri diverse

Local

» Mircea Geoana rasplateste invingatorii
» „Decapitarea“ biroului municipal liberal pentru o noua strategie politica
» Solomon interzice concertele in Piata Prefecturii
» Scandal pentru un copil aflat in moarte cerebrala, accidentat de primarul din Horezu
» Fals ofiter MAI arestat pentru trafic de influenta
» Un infractor l-a snopit in bataie pe politistul care l-a anchetat
» Un chiosc de ziare de pe Calea Bucuresti – atacat in miezul zilei
» Batrin abandonat in strada dupa ce a fost accidentat
» Fostul director al ACETI, reinscaunat in plin scandal al apei

Dolj

» „Ne vedem in instanta!“
» Doi doljeni s-au sinucis intr-o singura zi

Gorj

» Schimbari la virful PSD Gorj
» Zece gorjeni, cercetati pentru trafic de droguri

Sport

» Mi s-a spus că la Craiova e ca la Napoli
» „E bun, dar nu se compara cu Guso“
» Guso, bona pentru copiii romi
» Borbely face cinste din banii colegilor
» „Nu sint Nedved al Craiovei“
» „Ii vreau pe Henry si Nedved, nu pe Dellas si Charisteas“
» Amical cu Oltul Slatina
» Ramine „Extensiv-Parc“ fara echipa?
» Echipa Pandurii a luat sapte jucatori
» „Mi s-a sugerat sa dau proba de joc la Universitatea!“
» Guso a debutat in presa
» Bornescu, Flauto sau Nae?
» Nota 10 la sport pentru craioveni
» Iordache este complet refacut
» „Nu avem pretentii uriase“
» „Satelitul“ va juca in Valea Rosie
» Electro, de vinzare!
» Continua Nae Ungureanu?
» Craciunescu si Scarlat au venit la Pandurii
» „Am intrat in istorie!“
» Dick Advocaat admite că Portugalia merita să ciştige
» Lusitanii cred ca Portugalia va cistiga Euro 2004
» Suporterii lusitani au invadat strazile din Lisabona si Paris

Opinii

» Un oraş numit Craiova

Top