15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCu haznaua pe casa scarii

Cu haznaua pe casa scarii

Doua blocuri de locuinte din comuna doljeana Cosoveni ar putea intra in Cartea Recordurilor ca fiind cele mai murdare imobile din lume. Oamenii de aici traiesc inconjurati de gunoaie, fara sa faca nimic pentru a imbunatati situatia. Din cauza unei erori de proiectare, dejectiile se varsa direct in subsolul blocurilor, iar utilitatile lipsesc cu desavirsire. Mormanul de gunoi din spatele acestor cladiri n-a vazut de mult timp masinile Salubritatii. Pentru ca se complac sa traiasca in aceste conditii, refuzind sa se implice in vreun fel, locatarii vor fi amendati de inspectorii sanitari cu sume de pina la 50 de milioane de lei. De amenda nu va scapa nici Primaria Cosoveni, in calitate de coproprietar al imobilelor respective.

Inspectorii sanitari de la Direcþia de Sãnãtate Publicã (DSP) Dolj au descins ieri-dimineaþã in cele douã blocuri de locuinþe de la marginea Coºoveniului, pentru a verifica modul in care sint respectate de cãtre locatari normele elementare de igienã. Reprezentanþii DSP Dolj nu au avut parte de surprize, fiind obiºnuiþi cu peisajul dezolant oferit de muntele de gunoi din spatele imobilelor sau cu mirosurile pestilenþiale emanate de dejecþiile care inundã subsolurile acestor imobile. De data aceasta insã, sãtui sã mai dea ultimatumuri ºi termene de remediere a deficienþelor, inspectorii au venit hotãriþi sã dea amenzi.

„In urma mai multor sesizãri primite de la diverºi locuitori din Coºoveni, care se plingeau de mizeria ºi mirosurile pestilenþiale din aceste imobile, am efectuat mai multe controale ºi le-am pus in vedere locatarilor sã curãþe. A trecut timpul ºi nu s-a fãcut nimic. Dimpotrivã, am continuat sã primim sesizãri, motiv pentru care ne-am deplasat din nou la faþa locului pentru a intocmi proces-verbal de constatare ºi pentru a trece la sancþionarea celor vinovaþi“, a declarat dr. Simona Mirea, inspector in cadrul DSP Dolj.

„S-au invãþat sã trãiascã aºa, cu nasul in rahat“

Temerile inspectorilor sanitari s-au dovedit intemeiate. Numai cã acum parcã lucrurile stãteau mai rãu. Subsolul blocurilor era plin pinã la refuz cu dejecþii ºi gunoaie, care ameninþau sã „iasã din matcã“ ºi sã inunde casa scãrilor. La sosirea inspectorilor sanitari, cei mai mulþi dintre proprietarii apartamentelor au dispãrut ca prin minune, unii ascunzindu-se de ruºine in locuinþe, alþii fugind pur ºi simplu de acasã.

La parterul unuia dintre aceste imobile se aflã o farmacie. Curãþenia de aici contrasteazã puternic cu exteriorul, poate din cauzã cã farmacista Andra-Ioana Stãnescu este unul dintre puþinii oameni din aceste imobile cãrora le pasã: „Cind vin dimineaþa la serviciu gãsesc coji de seminþe, hirtii ºi chiar tampoane aruncate in faþa intrãrii in farmacie ºi de fiecare datã trebuie sã fac curãþenie. Le-am atras atenþia de nenumãrate ori sã nu mai facã mizerie dacã nu ºtiu sã dea cu mãtura. Degeaba. In fiecare dimineaþã trebuie sã o iau de la capãt cu mãturatul“.

Gheorghe Gãman s-a mutat acum citeva luni in unul din aceste blocuri, dar regretã. „Am locuit pinã acum in Craiova, dar asemenea mizerie ºi delãsare nu am vãzut. Cind am venit, voiam sã dau ºi eu o minã de ajutor. Am propus sã vidanjãm subsolul ºi sã stringem cite 50.000 de lei ca sã ducem gunoaiele de lingã bloc. Cei mai mulþi nu au fost de acord. Au zis cã nu au bani, deºi majoritatea au serviciu. S-au invãþat sã trãiascã aºa, cu nasul in rahat“, a spus Gãman.

Primarul Ilie Dumitru susþine cã a avut aceeaºi problemã cu locatarii celor douã blocuri in momentul in care a incercat sã-i ajute: „Le-am adus vidanjã, dar nu au fost de acord sã vidanjeze. Nici cu gunoaiele nu am putut sã fac mare lucru. Oamenii sint proprietari ºi nu au contracte cu Salubritatea, aºa cã le-am adus o remorcã ºi i-am lãsat pe ei sã incarce muntele de gunoi, insã degeaba. Gunoiul este tot acolo, iar remorca a rãmas goalã. Nu am ce sã le mai fac“.

Scuzele primarului nu i-au convins insã pe inspectorii sanitari, care au afirmat cã primãria, in calitate de coproprietar al imobilului, ar fi trebuit sã se ocupe indeaproape de aceastã problemã. „In blocurile respective locuiesc ºi oameni care plãtesc chirie la primãrie. Tot acolo, la parter se aflã ºi sediul Oficiului Poºtal Coºoveni, care plãteºte chirie tot primãriei“, a spus dr. Simona Mirea. Acuzele reprezentanþilor DSP la adresa Primãriei Coºoveni merg insã mai departe.

Primãria, amendatã cot la cot cu locatarii

Inspectorii sanitari susþin cã, dupã controalele efectuate ieri, nu au putut sã-i sancþioneze pe locatarii care refuzã sã facã curãþenie, pentru cã primarul a refuzat sã ofere datele de identitate ale acestora. „A trebuit sã mergem la Serviciul de Evidenþã a Persoanei de la Leu, de unde ni s-a promis cã pinã luni vom fi in posesia datelor de identitate ale locatarilor, dupã care vom trece la aplicarea de amenzi“, a spus dr. Mirea.

Valoarea amenzilor care urmeazã sã fie aplicate locatarilor certaþi cu curãþenia este cuprinsã intre 5 ºi 50 de milioane de lei. Pentru neregulile constatate, Primãria Coºoveni va trebui, la rindul ei, sã plãteascã o amendã de 30 de milioane de lei, potrivit reprezentanþilor DSP. Inspectorii sanitari au stabilit totodatã ºi un nou termen pentru remedierea deficienþelor, urmind ca dupã expirarea acestei perioade sã fie reluate controalele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS