17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolivalenta, aspirator de bani guvernamentali

Polivalenta, aspirator de bani guvernamentali

• In sedinta de acum citeva zile, executivul a trecut constructia in patrimoniul Consiliului Local Craiova si urmeaza sa finanteze investitia cu peste 240 de miliarde de lei • Antreprenorul general, trustul COREMI, este in reorganizare judiciara, avind datorii de zeci de miliarde catre bugetul de stat

Refacerea Salii Polivalente din Craiova, devastata de flacari in toamna anului 1994, inghite sute de miliarde de lei din bugetul tarii. In urma cu citeva zile, executivul a hotarit sa finanteze investitia din bugetul Ministerului Transporturilor si Locuintei. Peste 240 de miliarde de lei ar urma sa incaseze constructorii in urmatorii trei ani, lucru care pe unii dintre ei ar putea sa-i salveze din pragul falimentului.

Prefectul de Dolj, Ion Calin, a declarat ca guvernul a aprobat trecerea obiectivului din patrimoniul Ministerului Tineretului si Sportului in cel al Primariei Craiova si ca autoritatile locale vor face in cel mai scurt timp diligentele pentru ca investitia sa fie preluata spre finantare de catre Compania Nationala de Investitii (CNI), aflata in subordinea Ministerului Transporturilor si Turismului. „CNI are deja prevazut in bugetul pe acest an suma de 30 de miliarde de lei si asteapta finalizarea procedurii legale pentru a putea relua investitia. Probabil ca la rectificarea bugetara va primi tot atitea fonduri, daca nu chiar mai mari“, a spus Calin.

Pe de alta parte, ultima evaluare privind necesarul de bani pentru finalizare dateaza din luna ianuarie 2004, atunci cind premierul Adrian Nastase, fiind Craiova, a vizitat si acest obiectiv.

„La preturile de atunci, necesarul era de peste 240 de miliarde de lei, dar valoarea ar putea creste pe parcurs, in functie de evolutia inflatiei. Din 1996, de cind s-a inceput constructia, aici s-au investit peste 110 miliarde de lei. Din ianuarie 2004, lucrarile sint sistate“, a declarat Daniela Popa, directoarea Directiei Judetene pentru Tineret si Sport (DJTS) Dolj.

Banii guvernului, colac de salvare pentru COREMI

Antreprenorul general al lucrarii este trustul craiovean de constructii COREMI SA, insa unele lucrari, cum ar fi, de exemplu, executarea acoperisului, deja sint subcontractate. Cupolele ar urma sa fie amplasate de catre POPECI UTILAJ GREU, firma lui Calin Popeci, fiul afaceristului Constantin Popeci, proaspat consilier judetean.

La rindul ei, COREMI, condusa de afaceristul Emil Tugui (despre care se spune ca este un apropiat al puterii politice locale), pare sa aiba serioase probleme financiare si a intrat de curind in reorganizare judiciara.

In plus, firma a intrat in atentia AVAB, care va trebui sa recupereze creantele de peste 20 de miliarde de lei datorate fondului de asigurari de sanatate.

„Procedura de redresare economica se intinde pe doi ani si cuprinde, printre altele, bani proveniti din contracte cu Romtelecom, la Ticleni, si prin vinzarea de active. Pe primul loc este contractul pentru constructia Polivalentei. Autoritatile locale vor incheia protocoale cu Agentia Nationala pentru Sport si cu CNI, pentru ca finantarea sa poata sa fie reluata incepind cu 10 iulie“, a declarat Emil Tugui, directorul Trustului COREMI.

In acest an, guvernul nu va reusi sa asigure mai mult de o treime din fonduri, restul de bani urmind sa vina in anii urmatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS