14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubiecte pentru fraieri la proba scrisa de romana a bacalaureatului

Subiecte pentru fraieri la proba scrisa de romana a bacalaureatului

• Profesorii sint bucurosi ca nu le-au dat Nichita Stanescu • Presedintele comisiei judetene spune ca nu s-au inregistrat incidente si nici tentative de frauda • Numele fostului primar al Craiovei, Nicolae Romanescu, a fost scris de aproape 20.000 de ori • Unii dintre candidati cred ca, pe vremuri, cititul cartilor era o moda • Un candidat a vrut sa-l bage pe Apostol Bologa in NATO si sa-l trimita in Irak, dar i-a fost teama de taica-sau • Pentru multi elevi, norocul a stat in parintii care le-au povestit cartile citite pe vremuri • Subiectele de romana la bacalaureat, subiecte electorale sau subiecte pentru fraierii care vor deveni „materie financiara“ pentru buzunarele universitarilor

Absolventii din invatamintul liceal doljean au sustinut ieri proba scrisa la limba si literatura romana. Dintre candidatii interpelati de la centrele de examen din Craiova nu a existat nici macar unul care sa fi spus ca subiectele au fost grele sau inaccesibile. Destui profesori de romana si-au asteptat elevii dupa examen, pentru a-i verifica daca au raspuns corect cerintelor. Citiva s-au panicat, vazind niste eleve triste. Una dintre ele a replicat: „Sint epuizata, sint obosita. N-am motive sa fiu trista“. O profesoara de romana era in culmea fericirii cind a vazut subiectele: „Sint sigura ca ai mei copii n-au ratat nimic. Stiu ce-am facut cu ei la clasa. Ar fi imposibil sa nu obtina note foarte mari. De surprize neplacute nu-mi doresc sa am parte. Ce bine ca nu le-a dat Nichita Stanescu“.

Subiectele au fost mai usoare decit isi imaginau candidatii

Profesoara Gabriela Cojocareanu, inspector de specialitate la ISJ Dolj, apreciaza ca subiectele au avut un coeficient mediu de dificultate, astfel incit se putea obtine nota de trecere, cu oarecare lejeritate, si mult mai greu nota maxima. Inspectorul general al ISJ Dolj, Constantin Busoi, presedintele comisiei judetene a bacalaureatului, sustine ca nu s-au inregistrat nici un incident si nici o tentativa de frauda. Revenind la subiecte, din punctul de vedere al candidatilor, acestea au fost total sub asteptarile lor. Mai usoare decit isi inchipuiau.

A curs multa cerneala despre Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova

La primul subiect, candidatii trebuia sa raspunda la zece cerinte, cu privire la un text poetic de trei strofe („Amurg de toamna“) scrise de George Bacovia, care exista in programa de bacalaureat, pentru fiecare raspuns corect acordindu-se patru puncte. In total, 40 de puncte. Cel de-al doilea subiect consta in redactarea unei scrisori, pe o pagina distincta a foii de examen, adresata prietenei Alina, in care sa descrie imaginea unui parc in amurg. In scrisoarea semnata de Cristian (Cristiana) Manolescu trebuia integrate – indiferent de ordine si de forma lor in context – cuvintele: lac, statui, lebede, stropi, alb, culori. Aproape toti candidatii au descris Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova. Scrisoarea era notata cu zece puncte.

Ce va place: Ion, Apostol Bologa, Felix sau Otilia?

Ultimul subiect, pentru care se acordau 40 de puncte, a facut deliciul candidatilor: „Scrie un eseu in care sa evidentiezi particularitati de realizare a unui personaj dintr-un roman de tip obiectiv studiat“. La acest subiect se spuneau inclusiv cele cinci repere pe care candidatul trebuia sa le aiba in vedere, iar eseul sa se incadreze in doua-patru pagini.

Majoritatea candidatilor au ales romanul „Ion“ de Liviu Rebreanu, iar altii au optat pentru „Padurea spinzuratilor“ de acelasi autor. Foarte putini au afirmat ca ar fi ales „Enigma Otiliei“ de George Calinescu. Oricum, aveau ce si de unde alege. Doi elevi mai haiosi au marturisit ca norocul lor au fost parintii. „Deci, mama e contabila si mi-a povestit romanul «Ion». M-a batut la cap, nu m-a lasat pina n-am vazut si filmul. Mie nu mi s-a parut cool, dar cred ca am facut si… totul e OK! Nu va spunem numele, ca nu mai pupam nici un parai! Daca vreti, eu sint CD, iar osinza asta e DVD“. Candidatul „DVD“ spune ca a optat pentru personajul Apostol Bologa din „Padurea spinzuratilor“ din motive intemeiate: „Tata a citit cartea de mai multe ori, pentru ca-i placea Rebreanu. Mi-a povestit romanul, nu doar o data, ca vedea ca nu sint atent. Cica pe vremea lui se citeau carti. Cred ca erau la moda. Mie imi plac cartile de literatura SF si mai ales filmele SF. Imi venea sa scriu de Matrix, nu de Apostol Bologa. Mi-a trecut prin cap sa-l aduc pe Bologa in zilele noastre, sa-l bag in NATO, sa-l trimit prin Irak, dar, fara misto, m-am gindit ca dup-aia ma sparge tata. Nu e fraier, face contestatie ca sa-mi vada lucrarea si… pe urma nu maninc morti?“.

Dat fiind faptul ca la proba orala doar trei candidati au fost respinsi, ramine ca departajarea sa se faca la matematica. In Dolj, procentul de promovare va fi fara precedent, astfel incit sa se asigure „materia prima“ pentru universitari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS