3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de case noi sint ingropate in gunoaie

Sute de case noi sint ingropate in gunoaie

Zonele libere de constructii ale Craiovei sint din ce in ce mai putine sau mai scumpe. Oamenii, ale caror venituri provin din salarii sau din economiile de o viata, nu indraznesc sa viseze la o casa si la citiva metri patrati de curte decit daca gasesc un chilipir, in anumite zone periferice ale orasului, unde au inceput sa se contureze cartiere noi. Fara nici un fel de sistematizare, fara utilitati care sa le confere un grad minim de civilizatie, noile cartiere de case, aparute dupa 1990, figureaza doar formal in Craiova. Administratia locala s-a multumit doar sa inventarieze casele fara sa se oboseasca sa dea nume strazilor. In cartierul Brestei, in spatele Aleii lll Poligonului, au aparut sute de case noi pentru care primaria nu a eliberat documente legale de construire pe motiv ca terenul figureaza in extravilan.

In prelungirea Aleii lll Poligonului, in ultimii 14 ani au aparut case cu etaj. Proprietarii s-au bucurat cind au cumparat terenurile pentru ca pretul mic le-a permis sa adauge un etaj la casa visata. Multi dintre ei sint fosti proprietari de apartamente pe care le-au vindut, si-au platit datoriile si au reusit sa-si ridice case. Cei care au vrut sa intre in legalitate, cerind de la Primaria Craiova autorizatii de construire, s-au lovit de aceeasi problema; terenurile sint situate in extravilanul localitatii si nu se pot elibera autorizatii de construire pentru locuinte. Astfel ca oamenii au ramas cu casele in afara legii. Strazile care s-au conturat au forme ciudate, iar marimea lor a tinut de bunul plac al proprietarilor. Primaria Craiova putea sa-i scuteasca pe locatari de multe neplaceri daca ar fi extins intravilanul localitatii in asa fel incit sa fie cuprins si noul cartier si ar fi trasat macar strazile la dimensiunile legale. Proprietarii acestor case nu-si pot face nici macar buletin de identitate, pentru ca locuintele lor nu figureaza in Craiova.

Primarul Solomon a promis, acum trebuie sa se tina de cuvint

Alexandra Busica locuieste la numarul 36, dar nu stie pe ce strada, pentru ca primaria s-a multumit sa-i inventarieze casa, fara sa dea nume strazii. Casa cu etaj a fost construita la doar cinci metri de un munte de gunoi, care zace in zona de citiva ani. „Muntele“, format prin contributia tuturor locatarilor din zona, nu mai poate fi mutat decit cu utilaje speciale. Firma de salubritate RETIM nu-l „demoleaza“, pe motiv ca societatea ridica gunoiul menajer celor care au incheiat contracte. Salubrizarea strazilor nu intra in aria de competenta a RETIM, serviciul public de salubritate avind repartizata alta zona din oras.

„Domnul Solomon a promis ca, daca in sase luni nu curata orasul de gunoaie, isi da demisia. Noi l-am votat de doua ori anul asta. Il mai lasam putin, apoi ne ducem la primarie. Ne-au invadat si serpii, fiindca muntele de gunoi este inconjurat de o balta cu papuris. Nu tinem usile deschise de frica serpilor. De muste nici nu mai vorbim! Daca nu pot sa ne scape de gunoi, macar sa vina cu buldozere sa-l intinda ca sa astupe balta din jurul muntelui“, spune Tudor Busica, unul din oamenii condamnati de serviciile de salubritate sa-si creasca in gunoaie copiii.

Sutele de oameni din cartierul nou format al Brestei il asteapta in zona pe noul primar Solomon, pentru a-i lamuri daca ei sint sau nu cetateni ai Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS