10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de doljeni ar putea ramine fara medici de familie

Mii de doljeni ar putea ramine fara medici de familie

Mii de locuitori din Dolj ar putea ramine fara medici de familie, daca o adresa primita din partea Colegiului Medicilor va fi pusa in aplicare.

Potrivit acestei adrese, medicii pensionari doljeni vor fi retrasi din activitate, incepind de luna viitoare. Desi adresa poarta semnatura presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, dr. Mircea Cinteza, acesta a declarat ca hotarirea nu a avut avizul lui. Punerea in aplicare a acestei hotariri ar presupune, la nivelul judetului Dolj, ingreunarea activitatii policlinicii si a unor sectii de spital.

De asemenea, mii de locuitori din mediul rural ar ramine fara medici de familie. O adresa a Colegiului Medicilor din Romania (CMR), potrivit careia medicii pensionari nu isi mai pot desfasura activitatea, incepind cu luna viitoare, a pus pe jar conducerea unitatilor sanitare doljene. Fara acest aviz, care se elibereaza in fiecare an in cazul pensionarilor, medicii nu mai pot profesa. „Orice aviz emis de catre structurile centrale si teritoriale ale CMR, referitore la mentinerea in activitate dupa virsta pensionarii, in conditiile art. 9 din Legea 74/1995, isi inceteaza valabilitatea incepind cu 1 iulie 2004. Va revine intreaga raspundere pentru mentinerea in activitate peste limita prevazuta de lege, atit sub aspectul incurajarii practicarii ilicite a medicinei, cit si privitor la posibilele erori profesionale“, se precizeaza in adresa semnata, nu se stie de cine, in numele presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Mircea Cinteza.

Conducerea Colegiului Medicilor Dolj nu a pus in aplicare adresa, considerind ca este vorba de o gluma proasta. „Aceasta adresa incalca mai multe legi si este semnata in fals de cineva. Probabil este emisa la suparare de cineva care s-a apucat sa o trimita peste tot, desi incalca Legea nr. 19, a asigurarilor sociale, articolul 41, cit si Legea nr. 74/1995, modificata – Legea Colegiului Medicilor. Daca traim intr-o tara normala, evident ca aceasta adresa nu poate fi aplicata. Si eu pot emite asa ceva in Dolj, pentru ca sint presedinte si pot cere sa functioneze numai medicii care se rad in cap sau ceva de genul acesta!“, a declarat presedintele Colegiului Medicilor Dolj, dr. Doru Dobrescu.

„Aceasta adresa a fost o greseala!”

Potrivit evidentelor Colegiului Medicilor Dolj, in judet isi desfasoara activitatea aproximativ o suta de medici pensionari. Punerea in aplicare a hotaririi CMR ar presupune ingreunarea activitatii policlinicii si a unor sectii de spital.

De asemenea, mii de locuitori din mediul rural ar ramine fara medici de familie. Desi adresa poarta semnatura presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, dr. Mircea Cinteza, acesta a declarat ca aceasta hotarire nu a avut avizul lui. „Aceasta adresa care nu a fost semnata de mine a fost o greseala! Biroul Executiv a luat o hotarire pripita, la care eu nu am participat. De la 1 iulie, avizele isi continua valabilitatea, pentru ca sint eliberate pentru o perioada de un an si nu pot fi intrerupte“, a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Mircea Cinteza.

Presedintele CMR a adaugat ca toate filialele Colegiului vor primi in cel mai scurt timp o circulara care va anula prevederile adresei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS