11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBugetele locale, datoare la banci

Bugetele locale, datoare la banci

Derularea proiectelor SAPARD pentru modernizarea infrastructurii poate fi pusa in pericol daca ratele si dobinzile aferente nu se platesc la timp

Bugetele locale ale comunelor cistigatoare de proiecte SAPARD pentru modernizarea infrastructurii trebuie sa plateasca dobinzi aferente creditelor contractate in banci pentru cofinantarea de 20% din valoarea investitiilor, altfel finantarile nerambursabile ale UE pot fi pierdute.

Eugen Bejinariu, secretarul general al guvernului, a precizat ieri, in cadrul videoconferintei saptaminale cu prefectii, ca aceste sume trebuie incluse din timp in proiectele de bugete.

Prin programul derulat cu agentia SAPARD, autoritatile din mediul rural pot beneficia, in baza unor proiecte agreate de organismele UE, de fonduri nerambursabile care vor fi investite in infrastructura (drumuri si retele de alimentare cu apa in mediul rural), insa numai 80% din acesti bani nu trebuie returnati. Deoarece bugetele rurale s-au dovedit prea sarace pentru a asigura cofinantare, derularea programului intrase la un moment dat in impas. Solutia gasita de guvern a constat in posibilitatea obtinerii unor imprumuturi in banci, garantate cu bugetul local sau mijloace fixe si mobile din patrimoniu. Pina sa fie returnati banii imprumutati, trebuie platite dobinzi, lucru care nu poate fi facut daca banii respectivi nu sint prevazuti la cheltuielile locale atunci cind se aproba bugetul de venituri si cheltuieli. Mai mult, derularea proiectelor ar putea fi pusa in pericol, deoarece finantarile externe se pot pierde.

Primele proiecte in Dolj trebuie finalizate pina in septembrie

In judetul Dolj, doua proiecte se afla in stadii avansate de executie si trebuie finalizate pina in septembrie. Este vorba despre modernizarea unui drum comunal intre localitatile Secu si Smadovicioara si altul in comunal Almaj. „Speram sa le finalizam la timp, altfel de unde vom face rost de un milion de euro ca sa suportam integral costul lucrarilor?“, a spus prefectul Ion Calin. Intre timp, alte proiecte pe infrastructura se afla in stadiul organizarii licitatiilor pentru a desemna executantii lucrarilor. Este vorba despre introducerea unor retele de alimentare cu apa in localitatile Dragotesti, Celaru si Amarastii de Jos, precum si de modernizarea unui drum in comuna Tuglui. Prefectul Calin a mai precizat ca proiectul de alimentare cu apa in „comuna“ Bechet, devenita intre timp oras, a fost aprobat. Cum finantarile SAPARD se acorda numai pentru infrastructura rurala, edilii se temeau ca prin transformarea Bechetului in oras, localitatea va pierde banii UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS