5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociatia Persoanelor cu Deficiente Dolj este in asteptarea sediului promis...

Asociatia Persoanelor cu Deficiente Dolj este in asteptarea sediului promis…

Asociatia Handicapatilor Neuropsihic Dolj este infiintata de peste 14 ani. Sediul este o camera de doar citiva metri patrati, improprie desfasurarii activitatii. Mai nou, asociatia s-a transformat in Asociatia Persoanelor cu Deficiente Dolj, schimbarea realizidu-se cu scopul captarii a unui numar mult mai mare de membri, persoane cu probleme grave de sanatate care au nevoie de ajutor si sustinere.

„Am dorit sa avem membri cu deficiente diferite, pentru ca ei sa se poata ajuta intre ei. Avem oameni cu probleme psihice, dar si cu alte probleme grave de sanatate. Sint persoane cu suflet, care se sprijina reciproc. De cind am infiintat asociatia avem ca spatiu o camera insalubra, in care nu ne putem desfasura activitatea. Este imposibil sa ne putem intilni mai mult de trei membri in aceasta incapere. Am facut nenumarate demersuri pentru obtinerea unui spatiu corespunzator, dar ne-am lovit doar de refuzuri. Toti au promis ca ne vor ajuta, dar am ramas cu promisiunile. Curind se implinesc 15 ani de cind asteptam!“, a spus Constantin Tranca, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Deficiente Dolj.

Asociatia are finantari din fonduri PHARE si bani de la doua fundatii: Margareta si Solos. Proiecte si bani pentru realizarea lor exista. „Din cauza ca nu avem spatiu nu ne putem desfasura proiectele. Incercam scoaterea tinerilor cu probleme din izolare si integrarea in cadrul colectivitatii. Apoi, avem un proiect care vizeaza terapia ocupationala, pentru ca tinerii sa poata sa-si cistige singuri piinea. Avem colaborari directe cu organele locale, cu AJOFM, pentru organizarea de burse de munca pentru persoanele cu handicap sa le gasim un loc de munca“, a spus presedintele asociatiei.

Proiecte refuzate din cauza lipsei unui sediu corespunzator

Reprezentantii Asociatiei Persoanelor cu Deficiente Dolj sint invitati la numeroase simpozioane in tara pentru stabilirea problemelor cu care se confrunta fiecare membru si asociatie in parte.

Ultimul simpozion la care au participat, cel de la Timisoara, a fost cu participare internationala. Asociatia din Dolj a solicitat aprobarea unui proiect pentru dotarea sediului cu cele necesare. Au fost refuzati din cauza lipsei unui spatiu corespunzator pentru aceste utilari. „Puteam obtine xerox,masina de scris, imprimanta, mobilier si produse de birotica. Ne-am lovit de marea noastra problema: lipsa unei incaperi corespunzatoare in care sa ne desfasuram activitatea. Avem oameni cu mari probleme de sanatate pe care chiar i-am putea ajuta, dar in conditiile date nu avem cum. Cerem oare prea mult, un sediu pentru miile de doljeni care au probleme grave de sanatate?“, a mai spus Constantin Tranca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS