Administratorii primesc salarii nejustificat de mari

Autori


Presedintii asociatiilor de proprietari din Craiova pot sta linistiti. Desi exista o hotarire de consiliu prin care presedintii care angajeaza administratori fara atestat pot primi amenzi de pina la 20 de milioane de lei, in Craiova nu exista nici o institutie abilitata care sa faca acest lucru.

In Primaria Craiova s-a infiintat insa, in urma cu citiva ani, un serviciu abilitat, care sa se ocupe de problemele asociatiilor de proprietari si, legal, inca se mai ocupa de acest lucru. Seful acestui serviciu, Marian Giubelan, spune ca, in mod normal, departamentul pe care il conduce ar trebui sa aplice amenzile in cazul presedintilor prinsi cu mita in sac, numai ca nu are imputernicire din partea primariei. „Conform legii, administratorii trebuia sa-si ia atestatul pina la sfirsitul anului trecut. Pentru ca nu s-a intimplat asa, guvernul a decis sa prelungeasca termenul-limita pina la 31 martie anul acesta. Mandatul nostru din partea primariei avea termen de valabilitate pina la aceasta data, insa, incepind cu 1 aprilie, chiar daca am vrea, nu am putea sa dam amenzi“, a precizat Giubelan. Si motive intemeiate pentru sanctionarea presedintilor exista.

Desi au trecut aproape trei luni de cind poate aplica prevederile hotaririi de consiliu, departamentul condus de Marian Giubelan nu a putut decit sa constate ca 48 de asociatii de proprietari nu au in prezent adminsitrator atestat. „Sintem legati de miini si de picioare“, mai spune Giubelan. La un calcul simplu, presedintii celor 48 de asociatii de proprietari ar trebui sa primeasca o amenda totala de aproape un miliard de lei. Sint si situatii obiective insa, cind administratorii si-au dat demisia, lasind astfel asociatia descoperita. „Avem cazuri cind unii administratori au si doua-trei asociatii in evidenta si primesc salariu de la fiecare. Insa, cartea de munca este inregistrata intr-un singur loc, cu celelalte semnind conventii“, a precizat Giubelan.

Administratorii au salarii nejustificate


Sint cazuri in care administratorii primesc salarii nejustificat de mari in comparatie cu munca prestata. Vina nu o poarta insa ei, pentru ca salariul este stabilit de Adunarea Generala a Proprietarilor, care de multe ori nu intruneste cvorumul necesar. Asa se face ca o mina de oameni stabileste, in numele a sute de locatari, salariul administratorului. „Atunci cind se intrunesc aceste adunari generale, la sedinta vin sub zece la suta din numarul total de membri. Pentru ca legea cere minimum 50% plus unu, se convoaca si a doua adunare la care vin de regula citeva persoane care decid salariul administratorului“, a declarat Marian Giubelan.

Daca luam in calcul situatiile in care un administrator are in evidenta mai multe asociatii, salariul primit de acesta poate depasi cu usurinta zece milioane de lei. „Acesti bani se cistiga in felul urmator. Asociatia angajeaza o singura persoana pentru a indeplini atit functia de casier, cit si pe cea de contabil, deci salariile se cumuleaza“, a precizat Giubelan. Aceasta situatie este confirmata de presedintele Uniunii Judetene a Asociatiilor de Proprietari Dolj, Paul Dumitrache. „Din cite stim noi, sint asociatii unde salariile administratorilor nu se justifica. Spre exemplu, la o asociatie din zona Sarari, administratorul are peste cinci milioane de lei brut si lucreaza cu jumatate de norma, adica doar patru ore pe zi, iar la alta asociatie, cu norma intreaga, salariul este de 3,8 milioane brut. Cel mai mare salariu de administrator de care am auzit este la o asociatie din Craiovita Noua, unde administratorul primeste noua milioane de lei. Probabil cumuleaza mai multe functii“, a declarat Paul Dumitrache.

Daca administratorii au salariile justificate, ramine la latitudinea asociatiilor de proprietari. La urma urmei, nimeni nu-i obliga pe locatari sa voteze intr-un anume fel. Problema apare atunci cind o mina de oameni decide in numele citorva sute la locatari. Solutia? Participarea la actiunile asociatiei din care faceti parte, pentru a nu arunca banii pe fereasta, si impunerea unor reguli clare in ceea ce priveste prezenta la ghiseu a adminsitratorului. Aceasta, pentru a preveni cazurile in care sinteti intimpinati doar de grilajul de fier, pentru ca administratorul nu s-a trezit sau e plecat cu treburi personale.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 25 iunie 2004

Actualitate

» Mii de doljeni ar putea ramine fara medici de familie
» Bugetele locale, datoare la banci
» Consiliul Local Slatina nu s-a constituit
» „Radu Berceanu trebuie sa ma care in circa prin comuna. A pierdut un pariu“
» Pantelimon Manta, dezamagit de politica din Gorj
» Sute de case noi sint ingropate in gunoaie
» In cartierul Fermierului din Craiova se bea apa cu mil
» Ajutati-o sa-si intretina copiii!
» Saracii, privati de asistenta medicala din cauza primariilor
» Constituirea Consiliului Municipal Craiova s-a aminat
» Consiliul Local Drobeta Turnu Severin se va constitui miine
» PRM si-a mentinut linia si a tradat opozitia
» 36 de actuali si fosti primari din Gorj sint cercetati de Politie si de Parchet
» Bulucea se pregateste sa-si manince pensia linistit
» CAP-urile se reinfiinteaza
» Taranii doljeni – proprietari de cai electronici
» Administratorii primesc salarii nejustificat de mari
» Privatizarea Complexului Energetic Craiova – in linie dreapta
» Credite de 17 miliarde pentru IMM-uri si studenti
» Peste 5.000 de hectare de teren aflate in proprietatea statului sint in paragina
» Conflictul administrativ Craiova – Cosoveni se va purta acum cu noua comuna Circea

Local

» Accident de munca la CET2
» Prejudicii de miliarde si 12.000 de tone de ingrasaminte lipsa
» Demnitarul Reman a scapat din puscarie pentru ca nu i-au venit avocatii la proces
» Arme si droguri la Spitalul de Urgenta Craiova
» Violata la 17 ani
» Doua femei ranite intr-un accident la Sarbatoarea
» Ofiter de jandarmi implicat intr-un eveniment rutier la Jitaru
» Cadavrul unui cetatean grec, descoperit pe marginea drumului
» O tinara a fost grav ranita intr-un accident de circulatie
» Slatinean urmarit pentru inselaciune cu file CEC
» Politist batut in fata postului de politie

Sport

» Vedetele vin in week-end
» „Plesan nu pleaca pina la iarna“
» Njock va fi „ars“ la buzunar
» Jimmy, „numarul“ lui Staicu
» „Totul a ramas in coada de peste!“
» „Olandezii“ Suediei nu vor tine cont de sentimente
» Rooney a suferit o fractura
» Eriksson: „Am avut ghinion!“
» Nici un nume sonor la reunire
» Lucescu il vrea pe Mihaita Plesan
» Banii se impart in functie de obiective
» Ricardo a dus Portugalia in semifinale
» Grecii incearca Franta cu degetul!
» Rooney si Van Nistelrooy sint lideri
» Völler nu mai este antrenorul „panzerelor“
» Advocaat: „Am jucat sub o presiune de nedescris“

Opinii

» Influenta benefica a imnului national
» Pearl Harbor PSD-ist?

Top