16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutoritatile din Dolj - neputincioase in fata hotilor de lemne

Autoritatile din Dolj – neputincioase in fata hotilor de lemne

In padurile din Dolj se fura pe rupte. Organizat, in cete mici sau cu complicitatea angajatilor ocoalelor silvice locale. Hectare intregi de padure dispar peste noapte. „Se fura mai ales din proprietatea privata, care nu beneficiaza de paza si uneori se fura chiar de pe domeniile statului. Particularii pot insa solicita gratuit paza pentru padurile pe care le detin, conform Ordonantei 98/2003. Numai ca acest lucru nu prea se intimpla“, a declarat directorul Directiei Silvice Craiova, Stefan Deca. Proprietarii de paduri nu sint interesati de acest lucru deoarece nu ar mai putea taia ilegal din fondul forestier. „Din paduri nu poti taia de capul tau, ci iti trebuie aprobare, care se da pentru o anumita cantitate. Tocmai asta incearca si ei sa evite. Din cele peste 100 de adrese pe care le-am trimis primariilor din judet, pentru a-i contacta pe cei interesati, doar trei ne-au raspuns. Asta dovedeste ca nimeni nu doreste paza gratuita pentru ca in felul acesta cineva i-ar tine sub control, iar ei nu doresc acest lucru“, a precizat Stefan Deca. De asemenea, Directia Silvica ofera persoanelor juridice posibilitatea de a incheia contracte de administrare.

Romii au bagat spaima in padurari

Pe baza Legii 18/1990 si a Legii 1/2000, Directia Silvica a predat persoanelor fizice care au cerut restituirea padurilor 14.000 ha, care la ora actuala se afla intr-o stare dezastruoasa. „Sint situatii cind parcela de padure detinuta de proprietari este situata in asa fel incit nu se poate verifica mereu daca se taie sau nu din fondul forestier. Oricum cei care se ocupa cu verificarea suprafetelor de paduri proprietate particulara, si anume Inspectia teritoriala de regim silvic si cinegetic, cu sediul la Vilcea, au doar un singur om angajat in Craiova. Acestuia ii este imposibil sa verifice de unul singur ce se intimpla cu aceste paduri“, a mai spus directorul Directiei Silvice. Probleme mari apar inaintea anotimpului rece, cind hotii dau navala si taie din paduri pentru a se incalzi iarna. Nici padurarii de la ocoalele silvice locale nu sint usa de biserica, lucru recunoscut de directorul Directiei Silvice Craiova: „Stiu ca sint unii angajati care mai calca strimb, dar nu avem ce sa le facem. Daca ii dam afara, vin inapoi. Noi incercam sa ne imbunatatim activitatea“. Din cele 70.000 ha de padure aflate in proprietatea statului, se fura cu precadere din localitati ca Perisor, Sadova, Malu Mare sau Celaru. Norocul celor de la Directia Silvica sta in faptul ca majoritatea padurilor sint formate din salcimi, care se regenereaza repede, spre deosebire de zonele cu plopi, care trebuie repopulate. „Conform legii, daca padurea este matura se pot taia maximum trei hectare. Daca se afla in alte stadii de dezvoltare, in functie de operatiunile specifice“, a afirmat Stefan Deca.

Desertificarea ar putea incepe de la Dabuleni si Sadova

Directia Silvica a preluat de la Agentia Domeniilor Statului si de la particulari 2.000 ha de terenuri pe care intentioneaza sa le impadureasca. Conditia impusa a fost ca respectivele terenuri sa se afle in zona limitrofa fondului forestier existent pentru a facilita accesul padurarilor. „La noi se poate intra in padure pe oriunde, nu e ca la munte. De aceea este si asa dificil de pazit“, a mai spus Stefan Deca. Anul viitor se va termina de impadurit intreaga suprafata preluata. Daca va ploua, padurile plantate in 2002 si 2003 nu vor mai avea nevoie de interventii. Directia Silvica intentioneaza sa preia in 2004 alte 200 ha in zona Dabuleni si Sadova. „Este necesar sa impadurim in aceste zone, pentru ca daca e sa se intimple, desertificarea de aici va incepe“, a precizat Stefan Deca. Pentru padurile preluate de la proprietari, directia a platit pina la 45 de milioane de lei/ ha de padure de stejar.

Furturi de miliarde

De la inceputul anului, s-au furat lemne in valoare de aproape 2,3 miliarde de lei, iar hotii au primit amenzi de peste doua miliarde de lei, la 60 de persoane fiindu-le intocmite dosare penale . Nici angajatii institutiei nu au scapat de controale. Acestora li se imputa neglijenta in serviciu, care a cauzat pierderi de peste 450 de milioane de lei. Conform Legii 31/2000, pentru furturi din fondul forestier se aplica amenzi cuprinse intre zece si 30 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS