10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInfringeri dureroase ale PSD in orasele importante

Infringeri dureroase ale PSD in orasele importante

Dezastrul Partidului Social Democrat la alegerile locale din mediul urban a continuat si in turul al doilea al alegerilor locale, candidatii partidului de guvernamint fiind nevoiti sa se recunoasca infrinti in majoritatea oraselor importante, unele dintre ele fiind chiar fiefuri traditionale ale PSD. Cea mai surprinzatoare infringere a fost, probabil, cea din Bacau, unde candidatul PUR, Romeo Stavarache, l-a depasit pe reprezentantul PSD, Dumitru Sechelariu, cu aproape 30 de procente. De asemenea, la Cluj, candidatul PSD, Ioan Rus, a carui victorie era anuntata ca sigura de catre reprezentantii partidului de guvernamint, acesta urmind sa beneficieze si de voturile etnicilor maghiari, a pierdut in fata candidatului PD, Emil Boc, la o diferenta de peste zece procente. In fine, in Bucuresti, PSD nu a reusit sa pastreze decit o singura primarie de sector din cele sase cistigate in urma cu patru ani.

PNL a spart „monopolul“ PSD in Moldova

Moldova, o zona dominata in mod traditional de PSD, indiferent ca era vorba de alegeri locale sau generale, a oferit in al doilea tur de scrutin o serie de surprize. Candidatii PSD, toti primari in exercitiu, au pierdut in fata liberalilor in trei orase importante din nordul Moldovei – Suceava, Botosani si Piatra-Neamt. Cea mai dureroasa infringere a inregistrat-o insa Dumitru Sechelariu, de acum fostul primar al Bacaului.

La Piatra-Neamt, pitorescul Gheorghe Stefan, cunoscut mai mult din lumea fotbalului sub porecla de „Pinalti“, l-a depasit pe candidatul PSD, primarul in exercitiu Ion Rotaru, obtinind 56,8 la suta din voturile exprimate, fata de 43,2 la suta, cit a strins Rotaru. Teama candidatului liberal, ca retrogradarea echipei de fotbal Ceahlaul Piatra-Neamt, pe care o patroneaza, sa nu se reflecte intr-o respingere a sa de catre electorat, s-a dovedit, asadar, nefondata.

La Suceava, liberalul Ion Lungu a obtinut 56,4 la suta din sufragii si l-a detronat pe actualul primar, Marian Ionescu, de la PSD. De asemenea, candidatii liberali s-au impus in fata celor de la PSD si in orasele sucevene Falticeni, Gura Humorului, Brosteni si Salcea, partidul de guvernamint pierzind si la Cimpulung Moldovenesc, in fata cvasianonimului partid Uniunea pentru Reconstructia Romaniei (URR).

Liberalul Catalin Flutur este noul primar al municipiului Botosani, dupa ce l-a depasit duminica, in al doilea tur al alegerilor locale, pe primarul in functie, pesedistul Florin Egner, la o diferenta de aproape cinci procente (52,3 la suta fata de 47,6 la suta).

Socul a venit insa in municipiul Bacau, unde primarul PSD Dumitru Sechelariu si apropiatii sai considerau ca detin controlul absolut asupra zonei. Bacauanii au votat insa pentru schimbarea celui care le-a condus orasul in ultimele legislaturi si i-au acordat incredere candidatului PUR. Umanistul Romeo Stavarache, cu aproximativ 63 la suta din voturi, l-a umilit pe Sechelariu, votat doar de 37 la suta din bacauani. Sechelariu a fost huiduit in momentul in care a iesit din primarie, semn clar ca zilele bune ale PSD in Bacau au trecut.

Cu toate acestea, PSD a cistigat primariile din Iasi, prin Gheorghe Nichita, succesorul lui Constantin Simirad, si Galati, prin primarul in exercitiu, Dumitru Nicolae.

Transilvanenii si banatenii nu au acordat nici de aceasta data votul PSD-ului

Transilvanenii nu s-au dezmintit nici la aceste alegeri locale, refuzind sa acorde increderea lor social-democratilor. Daca in zonele dominate de etnicii maghiari, victoria UDMR a fost incontestabila, surprizele au venit in orasele cu populatie mixta, acolo unde discursul nationalist nu a mai avut succes, Partidul Romania Mare si liderii radicali maghiari ratind toate tintele importante pe care si le-au propus.

Considerat la un moment dat „primar pe viata“ al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar (PRM) a avut neplacuta surpriza de a se vedea eliminat inca din primul tur, in care s-a confruntat cu doi contracandidati de calibru: Ioan Rus (PSD), important lider al partidului de guvernamint si fost ministru, si Emil Boc, deputat PD de Cluj. Funar s-a clasat abia pe locul trei in primul tur de scrutin, la fel ca si partidul sau in alegerile pentru consilieri, semn ca principiul „locomotivei“ – liderul care „trage“ in sus partidul – a inceput sa dea rateuri.

In al doilea tur de scrutin, Ioan Rus a beneficiat si de sprijinul etnicilor maghiari, care reprezinta aproape o cincime din populatia Clujului, in baza protocolului de colaborare dintre PSD si UDMR. Acest lucru nu i-a fost insa suficient, Emil Boc adunind peste 56 la suta din voturile exprimate la al doilea tur al alegerilor locale, fata de aproape 44 la suta, cit a strins Rus.

La Tirgu Mures, independentul Dorin Florea si-a asigurat un nou mandat de primar, chiar daca a avut de dus o lupta grea cu candidatul UDMR, Attila Kelemen.

La Arad, democratul Gheorghe Falca a obtinut 56,07 la suta din voturile exprimate in al doilea tur de scrutin, devansindu-l pe contracandidatul sau, pesedistul Dorel Popa, primar in exercitiu al municipiului.

In fine, la Sibiu, primarul Klaus Johannis, membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania, a reusit o victorie zdrobitoare, cistigind detasat alegerile inca din primul tur, lucru reusit si de taranistul Gheorghe Ciuhandu, la Timisoara.

Bucuresti: dezastru pentru PSD

Poate cele mai semnificative rezultate pentru declinul PSD sint cele din Bucuresti. In urma cu patru ani, PSD cistiga toate cele sase primarii de sector, majoritatea in consiliile locale de sector si in Consiliul General al Capitalei, ratind doar postul de primar general, obtinut atunci de Traian Basescu. Liderii partidului de guvernamint au dorit sa obtina in 2004 si ultimul post care le lipsea din „colectie“, aruncindu-l in lupta electorala cu democratul Traian Basescu pe ministrul de externe, Mircea Geoana. Aceasta miscare nu a avut insa rezultatele scontate, Geoana fiind umilit inca din primul tur de Basescu, care a strins un numar aproape dublu de voturi. Lupta pentru primariile de sector a fost ceva mai echilibrata, singura primarie adjudecata din primul tur fiind cea a Sectorului 5, unde independentul Marian Vanghelie, ales in 2000 pe listele PSD, a obtinut aproximativ 58 la suta din voturi. In celelalte cinci sectoare, numele primarilor urma sa fie cunoscute abia dupa turul doi, bucurestenii avind de ales intre candidatii Aliantei PNL-PD si cei ai PSD, acestia din urma fiind toti primari in exercitiu. In fine, la alegerile pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Alianta PNL-PD reusea, pe 6 iunie, o victorie clara, obtinind ceva mai mult de jumatate din voturi.

Turul al doilea al alegerilor pentru functia de primar al Sectorului 1 a adus victoria candidatului Aliantei PNL-PD, Andrei Chiliman, care a intrunit 58,23 la suta din voturile valabil exprimate, fata de doar 41,77 la suta, cit a reusit candidatul PSD, Vasile Gherasim.

In Sectorul 2 al Capitalei, Neculai Ontanu a devenit singurul candidat al PSD care si-a pastrat postul detinut, cistigind la limita, cu 52,8 la suta din voturi, in fata singurei femei ramase in cursa pentru un post de primar de sector, Anca Boagiu (Alianta PNL-PD).

In Sectorul 3, democratul Liviu Negoita, candidatul Aliantei PNL-PD, l-a zdrobit pe edilul PSD in functie, Eugen Plesca, intrunind aproape doua treimi din sufragiile exprimate. Aceasta a fost si cea mai detasata victorie inregistrata in editia 2004 a alegerilor locale din Capitala.

In Sectorul 4, candidatul Aliantei PNL-PD, Adrian Inimaroiu, a obtinut postul de primar, fiind ales cu 62 la suta din voturile exprimate, fata de 38 la suta, cit a strins primarul PSD in exercitiu, Vasile Mihalache.

In fine, in Sectorul 6 al Capitalei, Cristian Poteras, candidatul Aliantei, a obtinut functia de primar, cu aproape 60 la suta din voturi, devansindu-l in acest al doilea tur de scrutin pe edilul PSD Dan Alexandru Darabont.

Votul din iunie – sanctiunea electoratului fata de politica PSD, dar si fata de atitudinea generala a clasei politice

Rezultatele de ansamblu ale alegerilor locale din iunie 2004 pot fi considerate o riposta a electoratului la atitudinea clasei politice, in general, si a PSD, in special. Cele doua tururi de scrutin au fost marcate si de un absenteism masiv, semn ca romanii nu mai au incredere in actorii de pe scena politica, indiferent de partidul pe care il reprezinta acestia. Esecul PSD reprezinta protestul omului de rind fata de aroganta si indiferenta cu care este tratat de actuala putere. In acelasi timp, votul favorabil acordat Aliantei PNL-PD nu este neaparat o apreciere a programului electoral al acesteia, ci un gest de sanctionare a prestatiei nesatisfacatoare a PSD. Alegerile locale din acest an au marcat si regresul PRM, lipsit de aportul liderului Corneliu Vadim Tudor, cu o importanta substantiala in obtinerea scorului de 20 la suta de la alegerile generale din 2000, precum si cresterea PUR, formatiune care reuseste, se pare, sa scape de statutul de „jucarie“ a omului de afaceri Dan Voiculescu. Per total, rezultatele alegerilor locale din 2004 anunta o competitie electorala strinsa in aceasta toamna si prevestesc probleme mari pentru PSD, partid a carui „emblema“, presedintele Ion Iliescu, nu va mai putea candida la functia suprema in stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS