12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdmiterea computerizata in invatamintul liceal si profesional

Admiterea computerizata in invatamintul liceal si profesional

Secretariatele unitatilor scolare, incepind de ieri, vor completa fisele de inscriere ale candidatilor cu codul unitatii de invatamint gimnazial, cu datele personale ale absolventilor claselor a VIII-a si cu mediile generale de absolvire. De asemenea, in perioada 22-25 iunie, acestea vor completa fisele de inscriere ale absolventilor claselor a VIII-a care au promovat testele nationale cu media de la teste, media de admitere, precum si cu notele obtinute in cadrul testelor la romana si matematica. Tot in atributia secretariatelor scolilor intra si completarea fiselor de inscriere ale absolventilor de gimnaziu care nu au promovat testele nationale cu media claselor V-VIII la disciplinele limba si literatura romana si matematica. Acelasi lucru se face si pentru limba si literatura materna, insa in Dolj nu este cazul, spune inspectorul general al ISJ Dolj, Constantin Busoi.

Admiterea in licee si scoli profesionale se face in doua etape

Admiterea in licee si scoli profesionale se face etapizat. Astfel, prima etapa va incepe miine, cind se vor elibera fisele de inscriere, fara optiuni, completate, pentru candidatii care se inscriu la liceele la care se sustin probe de aptitudini, probe de verificare a cunostintelor de limba moderna sau care se inscriu in scoli din alte judete. In aceeasi zi, ISJ Dolj anunta ierarhia la nivel judetean a absolventilor clasei a VIII-a, iar in fiecare scoala gimnaziala se va afisa lista absolventilor, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere (pentru candidatii care au promovat testele nationale) si lista celor care nu au promovat testul, ca element suplimentar de control pentru elevi si parinti. Repartizarea candidatilor pe locurile speciale pentru romi se va face in intervalul 23-25 iunie, iar intre 24 iunie si 3 iulie se vor completa optiunile in fisele de inscriere de catre elevii care au trecut testele nationale si de catre parintii acestora, asistati de diriginti.

Corectarea erorilor se face la nivel judetean si national

Administratorul de retea al ISJ Dolj, informaticianul Dorel Popa, spune ca tot in aceasta perioada se completeaza inclusiv fisele de inscriere de catre absolventii de gimnaziu proveniti din alte judete, dupa care toate datele din fisele de inscriere se introduc in baza de date computerizata: „Important de precizat este faptul ca parintii impreuna cu copiii lor au posibilitatea sa verifice fisele editate de calculator, incepind cu 28 iunie, astfel incit pina pe 3 iulie sa se corecteze eventualele greseli in baza de date computerizata si sa se listeze fisele corectate din calculator“. Termenul limita pentru transmiterea bazei de date de la centrele de inscriere la centrul judetean de admitere este 4 iulie, iar in ziua urmatoare baza de date va fi transmisa la Centrul National de Admitere de la Bucuresti si se vor preda inclusiv fisele originale de inscriere. Comisia Nationala de Admitere va trece la verificarea si corectarea bazelor de date, va corecta erorile si va confirma incheierea modificarilor. In 9 iulie va avea loc repartizarea computerizata in invatamintul liceal si profesional de stat a absolventilor de gimnaziu care au promovat testele nationale, iar pe 10 iulie se vor afisa – in unitatile de invatamint gimnazial – listele cu absolventii repartizati proveniti din scolile respective si lista cu locurile ramase neocupate in licee si scoli profesionale.

Cea de-a doua etapa de admitere in invatamintul liceal si profesional incepe in 11 iulie si aceasta vizeaza candidatii care au fost respinsi la testele nationale.

Oferta este mai mare decit cererea

In Dolj, nu va fi concurenta decit in colegiile de prestigiu, intrucit oferta este mai mare decit cererea. Astfel, la liceu sint 5.460 de locuri, iar pentru scolile profesionale sint 3.612 locuri libere. In total, 9.072 de locuri, potrivit planului de scolarizare pentru anul de invatamint 2004-2005, aprobat de ministerul de resort. Or, in Dolj, dintre 8.288 de candidati inscrisi la testele nationale, 6.225 au trecut pragul mediei de 5,00 la toate probele scrise, promovabilitatea fiind de 77,18%. Cu toti elevii corigenti, chiar daca trec anul, oferta ramine mai mare. Este greu de inchipuit, in aceste conditii, cum se va realiza invatamintul obligatoriu de zece clase in Dolj si cite clase a IX-a obligatorie vor fi in Craiova si in judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS