12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrima proba de la bacalaureat va fi decalata

Prima proba de la bacalaureat va fi decalata

Ministerul Educatiei si Cercetarii a decis sa decaleze cu citeva ore proba orala de limba si literatura romana, care incepe pe 21 iunie, din cauza celui de-al doilea tur de scrutin din 20 iunie. Toma Pruna, inspector scolar adjunct al ISJ Olt, a declarat ca toti candidatii va trebui sa vina la primul examen la ora 12.00, si nu la 8.30, asa cum s-a intimplat in sesiunile precedente, ceea ce va afecta rezolvarea contestatiilor la testele nationale. In aceste conditii, conducerea Ministerului Educatiei a hotarit sa reorganizeze reteaua centrelor de evaluare, astfel incit in respectivele unitati de invatamint sa nu se suprapuna activitatea electorala cu cea scolara.

Comisiile de examen vor fi prezente in centrele de examinare dupa programul normal, respectiv la ora 8.00, pentru a rezolva eventualele probleme administrative si pentru a pregati conditiile optime pentru desfasurarea acestuia.

Exceptind ziua de 21 iunie, cind se decaleaza ora de incepere a primei probe, examenul de bacalaureat se va desfasura potrivit urmatorului program: 21-22 iunie – limba si literatura romana – proba orala; 23-24 iunie – limba si literatura moderna – proba orala; 25-26 iunie – limba si literatura materna – proba orala; 28 iunie – limba si literatura romana – proba scrisa; 29 iunie – limba si literatura materna – proba scrisa; 30 iunie – proba obligatorie a profilului – proba scrisa; 1 iulie – o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii – proba scrisa sau practica; 2 iulie – o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare – proba scrisa sau practica; 5 iulie – afisarea rezultatelor (pina la ora 16.00) si depunerea contestatiilor ( intre orele 16.00 si 19.00); 6-7 iulie – rezolvarea contestatiilor; 8 iulie – afisarea rezultatelor finale.

Activitatile electorale vor bulversa si testele nationale, motiv pentru care conducerea MEC a hotarit sa reorganizeze reteaua centrelor de evaluare, astfel incit in respectivele unitati sa nu se suprapuna activitatea electorala cu cea scolara.

Pruna a spus ca subiectele la probele scrise atit de la testele nationale, cit si cele de la bacalaureat vor fi extrase si transmise la radio la ora 8.50, in cazul probei scrise la limba si literatura romana, respectiv 8.55 in cazul celorlalte probe. Probleme din cauza alegerilor au aparut si in legatura cu rezolvarea contestatiilor la testele nationale, programate inca de la inceputul anului scolar sa aiba loc in zilele de 20 si 21 iunie.

In judetul Olt, potrivit lui Toma Pruna, s-au inscris pentru a sustine examenul de bacalaureat 4.480 de absolventi de clasa a XII-a. Lucrarile vor fi corectate in cadrul a doua centre de evaluare, la Slatina si Caracal, elevii vor sustine bacalaureatul in 14 centre de examen din judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS