22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJonglerii cu fonduri SAPARD

Jonglerii cu fonduri SAPARD

Inspectorii Directiei de Control Fiscal din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj au descoperit la societatea ERPIA SRL din Craiova nereguli financiare de aproape 1,2 miliarde de lei, ca urmare a sustragerii de la plata impozitului pe profit.

Societatea craioveana are drept obiect de activitate constructiile si reparatiile de drumuri si a beneficiat de un contract cu fonduri SAPARD pentru modernizarea drumului comunal din comuna Secu, in urma semnarii unei intelegeri cu consiliul local. In luna noiembrie 2003, conform situatiei de lucrari prezentate in timpul controlului, intre soldul existent la 31 octombrie 2003 si cel de la sfirsitul lunii noiembrie 2003 exista o diferenta de 200 de milioane de lei, suma care nu se regaseste in contul de venituri aferente constructiei neterminate.

Pentru ca suma nu a putut fi justificata pentru anul 2003, inspectorii au considerat-o cheltuiala nedeductibila pentru care s-a calculat TVA de 38 de milioane de lei. Pentru aceeasi suma, inspectorii au calculat si un impozit pe profit de 50 de milioane de lei. In urma controlului, inspectorii au mai descoperit ca, in perioada 1 octombrie 2001 – 31 decembrie 2003, societatea a inregistrat eronat in cheltuielile de exploatare peste 920 de milioane de lei reprezentind contravaloarea tichetelor de masa acordate personalului in conditiile in care societatea avea datorii la buget, ceea ce contravine OG 79/2001. De asemenea, societatea a incalcat si prevederile Legii 414/2002, intrucit a inregistrat in cheltuielile de exploatare aproape 340 de milioane de lei reprezentind avansul pentru achizitionarea unui teren.

Calcule eronate pe banda rulanta

Neregulile nu se opresc insa aici. SC ERPIA a inregistrat eronat drept cheltuieli deductibile fiscal si suma de 2,4 miliarde de lei, reprezentind contravaloarea prestarilor de servicii facturate de SMCA Proiect, la care actionarii erau angajati cu functii de conducere in cadrul SC ERPIA, pentru care nu s-a putut justifica prestarea serviciiilor de management, consultanta sau asistenta. Pentru justificarea incheierii contractului de administrare, inspectorii financiari au solicitat o nota explicativa, care a ramas insa fara raspuns. Conform legii, referitor la contractul de administrare, se mentioneaza clar: „sa nu aiba calitatea de administrator si la o alta societate cu acelasi obiect de activitate. Societatea a stornat, de asemenea, fara documente justificative din veniturile inregistrate, peste 430 de milioane de lei. Pentru neplata la termen a impozitului pe profit determinat suplimentar, inspectorii au calculat dobinzi de 61 de milioane de lei si penalitati de 23 de milioane de lei.

Controlul a scos la iveala nereguli si in privinta TVA. Prin deducerea taxei pe valoarea adaugata in baza unor facturi de prestari servicii care nu au condus la realizarea de operatiuni impozabile si stornarea fara documente justificative din TVA inregistrat s-au incalcat prevederile Legii 82/1991. Inspectorii au stabilit ca societatea are de platit TVA suplimentar in suma de aproape 590 de milioane de lei, la care s-au calculat dobinzi de aproape 20 de milioane de lei. Pentru calcularea eronata a obligatiilor de plata catre bugetul de stat, societatea a fost amendata cu 20 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS