12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBursele studentilor in strainatate trebuie girate

Bursele studentilor in strainatate trebuie girate

Ministerul Educatiei si Cercetarii a acordat pentru urmatorul an universitar 600 de luni de studii rezervate studentilor si licentiatilor care vor pleca in strainatate cu burse guvernamentale. De aceste burse vor beneficia 85-100 de persoane.

Pentru obtinerea unei burse in strainatate este nevoie de un dosar, care trebuie sa contina un Curriculum Vitae, actele de studii in copii legalizate (obtinerea acestora se face contra unei taxe stabilite de fiecare universitate), recomandari de la cel putin doi profesori, eventual si de la rectorul universitatii sau de la un profesor delegat), precum si acte doveditoare ca respectivul candidat cunoaste limba statului in care va merge. Din Germania s-au intors la un moment dat studenti care, desi cistigasera concursul de dosare, nu s-au putut adapta conditiilor.

La evaluarea dosarului se iau in considerare inclusiv notele obtinute de candidat la bacalaureat, mediile anilor de studii, activitatea stiintifica concretizata in articole, comunicari sau carti de specialitate – expozitii sau concerte la care a participat (in cazul burselor pe profil artistic). In total, exista 30 de domenii pentru care statul roman acorda burse de specializare. Valoarea unei burse este de 1.000 de dolari, in care se includ cheltuielile de transport (care se face de cele mai multe ori cu avionul), cazarea, masa, asigurarea medicala si o suma modica pentru diverse cheltuieli curente si pentru transportul in tara in care se afla universitatea care are incheiat un acord bilateral cu partea romana.

Dupa definitivarea dosarului, candidatul trebuie sa obtina si acordul universitatii la care va merge.

Inainte de plecarea din tara, studentul sau licentiatul bursier trebuie sa gaseasca un girant care va trebui sa achite contravaloarea bursei.

Cum nu toti candidatii au posibilitati financiare, acestia trebuie sa faca un memoriu adresat Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin care sa solicite aprobarea sa plece din tara, daca va completa o declaratie pe proprie raspundere, potrivit careia se angajeaza sa revina in tara dupa terminarea bursei.

Nu se percep taxe de inscriere. Dosarele se pot depune personal la registratura ministerului sau pot fi trimise prin posta.

Cele mai cautate burse sint cele oferite de universitatile vestice, cu toate ca si universitatile din fostul bloc comunist sint partenere. Daca suma de 1.000 de dolari este suficienta pentru unele tari europene, lucrurile se schimba cind este vorba despre o universitate de renume din Marea Britanie sau din Statele Unite, candidatii trebuind sa acopere o parte din cheltuieli.

Daca un candidat cistiga o bursa, la intoarcere fi nevoit sa isi reia studiile.

Uneori, echivalarea anumitor examene este o adevarata problema, pentru ca in tarile din Comunitatea Europeana s-a trecut la sistemul promulgat prin „Declaratia de la Bologna“, care va fi introdus la noi de-abia in urmatorii ani. Universitatea din Craiova ocupa de-abia locul patru in clasamentul universitatilor care solicita burse in strainatate, dupa Iasi, Cluj si Oradea.

Reprezentantii ministerului ii sfatuiesc pe doritori sa acceseze site-ul www.burse.edu.ro sau sa telefoneze la 021-314 24 40 sau 021-310 19 05, pentru obtinerea informatiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS