16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubiecte electorale la limba si literatura romana

Subiecte electorale la limba si literatura romana

Absolventii clasei a VIII-a au sustinut ieri proba scrisa la Limba si literatura romana a testului national. In Dolj, dintre 8.288 de candidati inscrisi s-au prezentat la examen 8.097, inregistrindu-se 191 de absenti. O eleva de la Scoala nr. 14 din Craiova, surprinsa de profesorul supraveghetor copiind, a fost elimata din examen.

Aproape toti elevii interpelati au apreciat ca subiectele au fost mai usoare decit cele din anii anteriori: „Am facut tot. Nu cred ca am gresit nimic!“; „Sigur iau zece!“; „Trebuie sa fii idiot ca sa pici romana!“. Un profesor de istorie care nu doreste sa-i declinam identitatea a afirmat ca „la testul scris de la limba romana, subiectele au fost atit de usoare, incit se pot numi subiecte electorale“.

In prima parte a subiectului s-a dat un text poetic descriptiv din creatia lui Ion Pillat, „Toamna la Miorcani“, care avea noua cerinte de gramatica si cinci de intelegere a textului, pentru care se acordau 48 de puncte. Partea a doua consta in redactarea unei scrisori, pe o pagina distincta a foii de examen, „adresata colegei de banca, Mihaela“, in care candidatul trebuia sa „comunice impresiile din aceasta vacanta“, scrisoare pentru care se acordau zece puncte. A treia parte a subiectului a fost ca pentru alegerile locale: „Alege un roman dintre cele studiate de tine la clasa. Motiveaza, intr-o compunere de una-doua pagini, ca aceasta opera literara este un roman“. Candidatului i se dadeau mura-n gura patru cerinte fundamentale pe care trebuia sa le contina „compunerea“, desi in acceptiune literara, „compunerea“ inseamna cu totul si cu totul altceva. Pentru aceasta parte a subiectului s-au acordat 32 de puncte. In total, 90 de puncte, iar altele zece s-au dat din oficiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS