12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria a dat mai putini bani decit a promis

Primaria a dat mai putini bani decit a promis

Mai multi membri ai sectiilor de votare din Craiova au protestat fata de nivelul scazut al indemnizatiei primite pentru participarea la scrutinul din 6 iunie. Contestatarii au acuzat ca initial li s-a promis un milion de lei impozabil, dar, cind au fost sa-si ridice banii de la casieria primariei, au primit doar 450.000 de lei net. „Este bataie de joc. Dupa ce ne-au promis un milion de lei, acum ne dau jumatate. Eu am stat aproape o zi intreaga in stres si caldura, fara sa dorm, de dimineata de la sase pina la patru-cinci a doua zi, si acum primesc doar 450.000 de lei. Isi bat joc de noi“, a declarat furioasa o doamna de 45 de ani, membra a unei comisii de votare din cartierul 1 Mai. Cine se face vinovat de nemultumirea oamenilor nu stie nimeni.

Membrii Biroului Electoral Municipal Craiova (BEM) au declarat ca pontajul celor care au asistat in sectiile de votare a fost facut de presedintii de sectie conform legii. „Legea prevede o indemnizatie pentru o perioada de doua-patru zile, dar nu specifica in mod clar cit primeste fiecare. Anul acesta, indemnizatia bruta a fost de 250.000 de lei pe zi si de aici au aparut confuziile. Este normal ca presedintii si loctiitorii sectiilor de votare sa primeasca mai mult decit membrii, deoarece au stat mai mult si au avut o responsabilitate mai mare. Pontajele nici nu au trecut pe la noi“, a declarat loctiitorul presedintelui BEM, Dumitru Unchiasu.

Potrivit acestuia, la unele sectii de votare presedintii au decis ca membrii sa fie platiti pentru trei zile de lucru. „Probabil s-au gindit sa le dea mai multi bani. Oricum, au fost aceleasi sectii de la care am primit contestatii despre constituirea membrilor comisiei de votare, care s-a facut pe baza delegatiilor“, a precizat Unchiasu.

Un milion pentru presedinte, jumatate pentru membri

Pentru a scapa de eventualele acuze de avantajare, autoritatile au decis ca pentru presedinti si loctiitori pontajul sa se faca pentru patru zile, adica un milion brut, iar pentru ceilalti membri plata sa se faca pentru doua zile, adica 500.000 de lei brut. Cu acest lucru nu au fost de acord insa multi membri ai sectiilor de votare. „Nu ne-au platit nici macar sporul de noapte. Daca e sa calculam cit timp am pierdut cu alegerea membrilor sectiei de votare si cit timp am stat efectiv in sala ar fi trebuit sa ne dea banii pe patru zile, pentru ca legea spune ca ziua de munca are opt ore, iar orele suplimentare se platesc in plus“, a declarat o tinara care a participat la procesul electoral la o sectie din cartierul Craiovita Noua.

Membrii Biroului Electoral Municipal ii indeamna pe oameni sa vada partea buna a lucrurilor.

„450.000 de lei este o suma buna pentru cit au lucrat. Si noi putem spune ca sintem nemultumiti de bani si de volumul mare de munca“, a declarat un membru BEM. Unii nemultumiti se gindesc sa nu mai participe la turul doi al alegerilor, spunind ca acum vor primi si mai putini bani decit in turul intii. Legea electorala ii obliga insa sa se prezinte si a doua oara la sectiile de vot. Neprezentarea se poate pedepsi cu amenda de pina la zece milioane de lei, potrivit unui membru BEM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS