22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMoldovenii investesc banii craiovenilor

Moldovenii investesc banii craiovenilor

Desi s-au lamentat mereu ca nu au banii necesari pentru derularea proiectelor de investitii in Craiova, edilii au ignorat cea mai accesibila metoda de a atrage fonduri suplimentare cu costuri scazute. S-au multumit sa astepte banii de la guvern sau de la Uniunea Europeana, care ori au venit prea tirziu, ori nu au fost de ajuns, pentru a pune in practica multitudinea de proiecte pe care s-au laudat ca vor sa le implementeze.

Asa s-a ajuns in situatia ca strazile, parcurile si mediul economic din Cetatea Baniei sa arate asa cum nu isi doreste nimeni. Ce e mai trist insa este faptul ca edilii Craiovei nu au invatat nimic din lectiile date de primariile altor orase, care au cautat modalitati de atragere a fondurilor pentru derularea investitiilor necesare intr-un oras cu pretentii europene. Este vorba de obligatiunile municipale, la care au apelat mai multe orase din tara, un instrument financiar la indemina oricarui primar preocupat de soarta localitatii pe care o pastoreste. In linii mari, aceste obligatiuni sint asemanatoare titlurilor de stat oferite populatiei, numai ca sint emise de institutia locala, care nu mai trebuie sa astepte sa-i pice banii din cer. Acest instrument are o dobinda de aproximativ 20%, peste media dobinzilor oferite de bancile comerciale populatiei, deci emiterea lui s-ar bucura de un real succes atit in rindul micilor investitori, care ar beneficia de instrumente de economisire mai bune, cit si in rindul diferitelor institutii financiare, care sint mereu in cautare de noi modalitati de plasare a banilor care sa le aduca unele cistiguri cit mai mari.

Primaria ar avea de cistigat pentru ca ar atrage sume mari intr-un timp cit mai scurt. Mai multe orase din tara au apelat deja la acest instrument financiar, care s-a dovedit un real succes. Intreaga emisiune de obligatiuni s-a epuizat in citeva zile. Cu banii atrasi, primariile respective au putut moderniza strazile si intreaga infrastructura. La noi insa, lucrurile se misca mai greu. Am ajuns in situatia in care Primaria orasului Bacau a pus in vinzare obligatiuni municipale prin intermediul unei banci chiar in judetul Dolj. Adica edilii Bacaului isi infrumuseteaza orasul si cu banii craiovenilor, in timp ce Primaria Craiova se plinge ca are idei multe, dar nu are fonduri pentru punerea lor in aplicare.

Directorul economic din cadrul primariei, Dumitru Pascu, a declarat pentru Gazeta de Sud ca institutia locala este in tratative cu mai multe societati de intermediere a valorilor mobiliare si ca are trei-patru oferte pe care urmeaza sa le studieze. Pascu a mai spus ca dupa ce va fi selectat proiectul care intruneste conditiile cerute de primarie, se va trece la emiterea propriu-zisa a obligatiunilor, proces care va dura aproximativ trei luni. „Avem deja o inventariere si o evaluare clara a patrimoniului public. Vom purta mai multe discutii cu ofertantii si apoi vom decide“, a precizat Dumitru Pascu.

Cit de riscante sint obligatiunile municipale?

Desi Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM ) le-a acordat un grad de risc echivalent cu cel al titlurilor de stat, adica zero, in realitate, lucrurile stau putin altfel. Perioada pe care sint emise aceste titluri de valoare este, de regula, de peste un an. La scadenta, primaria poate fi in imposibilitatea de a returna integral banii, deoarece singura sursa de care dispune sint banii colectati din taxe si impozite, care de cele mai multe ori intirzie nejustificat. Chiar si in aceste conditii, primaria poate apela la fondurile redistribuite de guvern fiecarei localitati.

In concluzie, desi puteti astepta mai mult pentru recuperarea investitiei, banii vor veni sigur. Din tot acest proces cistiga ambii actori ai pietei: primaria, care atrage bani cu costuri mai mici decit daca s-ar imprumuta de pe piata bancara, si investitorii, care beneficiaza de o dobinda mai mare decit cea de pe piata la momentul respectiv. Doljenii nu pot decit sa astepte decizia Primariei Craiova de a lansa pe piata un astfel de instrument financiar. Nu de alta, dar oltenii accepta cu greu faptul ca pe banii lor alte primarii isi imbunatatesc infrastructura, iar in Craiova lucrurile bat pasul pe loc, cu mici exceptii, atunci cind vin alegerile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS