16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn Craiova, romii vor deveni populatie majoritara

In Craiova, romii vor deveni populatie majoritara

In Craiova, numarul romilor a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii ani. 33.518 romi sint inregistrati in judetul Dolj, in timp ce in Craiova numarul lor se ridica la 12.000.

„Daca natalitatea la romi creste in acelasi ritm, in viitor, populatia majoritara va deveni minoritara. Acest fenomen ia amploare. Craiova este unul dintre orasele cu un numar foarte mare de romi, tara noastra aflindu-se pe primele locuri in top in ceea ce priveste numarul tiganilor“, a declarat Vasile Velcu Nazdravan, unul dintre liderii romilor.

Din cauza nivelului scazut de trai, dar si a indiferentei, nu toti romii sint insa inregistrati la starea civila. „Numarul romilor este mult mai mare decit cel prezentat in statistica. Multi dintre romi nu au acte de identitate. Neoficial, in Craiova sint aproximativ 20.000 de romi“, a precizat Florin Andronache, consilier pe problemele etniei romilor, in cadrul Prefecturii Dolj.

Familie mare, remuneratie mica

Una dintre familiile de romi din Craiova, Giuica, are 12 copii. „Cea mai mare este fata, Viola, care are 12 ani. Peste doi, trei ani o marit si scap de ea. Si asa de abia ii cresc pe toti. Nimeni nu ne da nimic de pomana. Trebuie sa mergem sa cersim ca astfel am muri de foame. Ii trimit pe aia mici sa mai stringa un ban, dar ei vin cu acadele. Eu nu pot munci ca sint bolnav, iar nevasta-mea nici atit ca trebuie sa aiba grija de casa. Cind i-am facut pe toti nici nu stiu. Stiu insa ca am 12. Asta e sigur. Stam toti in doua camere. Cel putin avem un acoperis deasupra capului. Nu avem nici apa curenta si nici gaze. Iarna trebuie sa ne ducem in padurile de linga sate pentru a fura lemne. Bani sa le cumparam nu avem. Conditiile in care traim sint ingrozitoare, dar cel putin copiii sint sanatosi. I-am adus pe lume pentru ca asa a vrut Dumnezeu. Ni i-a dat, nu ii putem refuza. Cu restul ne-om descurca noi“, a spus Marin Giuica, tatal celor 12 copii. Zeci de romi se confrunta zilnic cu aceleasi probleme: familie mare, remuneratie mica. Conditiile inumane in care traiesc nu ii opresc insa sa aiba tot mai multi copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS