12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO suta de absolventi angajati in cinci luni

O suta de absolventi angajati in cinci luni

Peste o saptamina vor intra in vigoare noile prevederi ale Legii privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Modificarile, asa cum sint ele cuprinse in Legea 107/2004, au ca scop impulsionarea masurilor in domeniu, dar nimeni nu stie ce efect vor avea pe viitor deoarece masuri similare s-au regasit si in „vechea“ lege de acum doi ani.

Una din cele mai importante modificari vizeaza angajarea tinerilor absolventi de catre agentii economici. Conform purtatorului de cuvint al Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca Olt, Nicoleta Stancu, agentii economici care vor angaja incepind cu 19 iunie, pe o durata nedeterminata, absolventi de institutii de invatamint vor primi, timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat, sume cuprinse intre unu si 1,5 salarii de baza minime brute pe tara.

Un angajator care va incadra in munca un absolvent de ciclu inferior al liceului sau al scolilor de arte si meserii va primi din partea statului 2,8 milioane de lei lunar, reprezentind un salariu de baza minim pe tara in vigoare la data angajarii. Cine va angaja absolventi de invatamint secundar superior sau invatamint postliceal va primi 1,2 salarii de baza minime brute, iar pentru incadrarea de absolventi de invatamint superior se vor primi 1,5 salarii. „Aceste facilitati nu se vor acorda pe perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sint suspendate“, a precizat Nicoleta Stanciu.

Absolventii trebuie angajati in maximum 12 luni de la terminarea studiilor

Potrivit noii legi, prin absolvent al unei institutii de invatamint se intelege acea persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii in conditiile legii, intr-una din institutiile de invatamint gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii. Angajatorii care incadreaza absolventi sint obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin trei ani de la data angajarii.

„Agentii economici care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor inainte de termenul scadent mentionat anterior sint obligati sa restituie integral agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent, plus dobinda de referinta a BNR in vigoare la data incetarii raporturilor de munca“, a spus Nicoleta Stancu. Agentii economici trebuie sa stie ca pentru a beneficia de toate facilitatile amintite trebuie sa angajeze absolventi in maximum 12 luni de la terminarea studiilor. De la inceputul anului si pina in prezent, in judetul Olt au fost angajati o suta de absolventi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS