6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate30 de milioane de lei pentru caldura pe o luna

30 de milioane de lei pentru caldura pe o luna

Modul de calcul al intretinerii pentru caldura furnizata pe perioada anotimpului rece este de multe ori un mister pentru locatarul de rind. Regia de Termoficare Craiova are uneori metode originale de stabilire a obligatiilor de plata ale beneficiarilor sistemului centralizat de furnizare a energiei termice. Nu putine au fost cazurile cind oamenii revoltati au contestat sumele trecute pe facturile de intretinere, care ori nu se justificau, ori erau calculate gresit. Semnalele trase de presa nu au dus in nici un fel la o atentie mai mare din partea angajatilor regiei in determinarea corecta a sumelor de plata.

Stefan Diaconescu si-a deschis in urma cu ceva timp o mica afacere la complexul Groapa de pe bulevardul Titulescu din Craiova. Dupa ce a investit zeci de milioane de lei, si-a dat seama ca profitul obtinut nu ii acoperea cheltuielile cu desfasurarea activitatii, asa ca s-a hotarit sa inchida afacerea. Numai ca, in luna decembrie a anului trecut, Regia de Termoficare i-a trimis o factura pentru plata energiei termice furnizate in luna respectiva in suma de 30 de milioane de lei, desi spatiul in care si-a desfasurat activitatea are putin peste 30 mp, iar ca sistem de incalzire avea un calorifer de 20 de elementi. Pe factura cu pricina se specifica negru pe alb ca pe luna decembrie societatea Etienne, al carei administrator era Stefan Diaconescu, consumase peste 21 de gigacalorii, cantitate impresionanta pentru un spatiu de dimensiunea unei garsoniere. In urma refuzului de a plati suma de pe factura, Regia de Termoficare i-a trimis o sesizare citeva luni mai tirziu, prin care il atentiona pe administratorul firmei ca are de platit o datorie de peste 35 de milioane de lei, la care se vor adauga penalitati si dobinzi in caz de neplata imediata. Stefan Diaconescu a cerut explicatii la serviciul de contabilitate al regiei, crezind ca s-a facut o greseala de calcul.

„Am incercat sa solutionez problema modului de calcul cu o salariata a regiei. Numai ca aceasta mi-a replicat ca in luna respectiva blocurile din zona au fost contorizate si pierderile regiei a trebuit sa fie suportate de cineva, respectiv de cei care nu au avut contoare de caldura“, a declarat administratorul firmei.

Juristul regiei recunoaste ca legea este imperfecta

Venus Pirvulescu, juristul Regiei de Termoficare Craiova, a declarat ca sumele mari inscrise pe facturi nu sint motiv de debransare. „Multe persoane se debranseaza fara acordul nostru prin diferite firme sau prieteni, iar dupa aceea nu vor sa mai plateasca facturile pretinzind ca nu au mai beneficiat de caldura oferita de regie. Numai ca ei au facut acest lucru fara acordul nostru, deci facturile de intretinere trebuie platite chiar daca s-au debransat singuri. In cazul societatii Etienne, este posibil sa se fi facut o greseala de calcul. Nici legea nu este perfecta“, a declarat Venus Pirvulescu.

Probleme mari apar in cazurile in care nu toti locatarii si-au instalat contoare de caldura. „Noi sintem responsabili de pierderile din retea de la punctul termic si pina la intrarea in bloc. Dupa aceea, costurile se impart intre locatari“, a precizat juristul Regiei de Termoficare. La rindul sau, directorul regiei, Tatian Tudorache, a parut mai impaciuitor, declarind ca, daca s-a facut o greseala, pe factura va fi trecuta suma corecta. Numai ca societatea a actionat deja in judecata regia de termoficare, care se vede astfel pusa intr-o situatie inedita: din reclamanta, s-a trezit reclamata. Si pe buna dreptate. 30 de milioane de lei intr-o singura luna pentru 32 mp de spatiu este cam mult chiar si in cazul in care s-ar putea invoca o defectiune a aparatelor de masurat de pe scara blocului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS