8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegiile de termoficare - obligate sa contorizeze blocurile

Regiile de termoficare – obligate sa contorizeze blocurile

Regiile de termoficare vor fi amendate cu sume cuprinse intre 300 si 500 de milioane de lei daca nu respecta noua hotarire a guvernului cu privire la elaborarea programului de contorizare la consumatorii. Conform unei hotariri de guvern recent aprobata, regiile autonome de interes local raspund, potrivit OUG nr. 79/2001, pentru neindeplinirea conform contractului de performanta a indicatorilor de performanta, a obiectivelor si a criteriilor de performanta cu privire la recuperarea creantelor rezultate din neplata facturilor pentru energia termica livrata populatiei, institutiilor publice si agentilor economici, precum si pentru cresterea gradului de incasare a facturilor si reducerea arieratelor.

Din iunie 2006 intram in rindul lumii

Noul act normativ obliga regia de termoficare sa monteze contoare de energie termica la nivel de bransament de imobil sau scara, proces care trebuie finalizat pina la 30 iunie 2006. De asemenea, proprietarii de apartamente sint obligati sa-si monteze contoare de energie termica la nivel de apartament, respectiv repartitoare de costuri pina la 31 iulie 2007. Conform actului normativ, in termen de trei luni de la intrarea in vigoare a acestei hotariri, autoritatile administratiei publice din localitatile in care exista sisteme publice centralizate de alimentare cu energie termica in functiune au obligatia sa elaboreze programe de contorizare proprii, cu identificarea si precizarea surselor de finantare.

Pina la 30 septembrie 2004, programele de contorizare vor fi comunicate Ministerului Administratiei si Internelor. De asemenea, pina la 31 august 2004, autoritatea de reglementare competenta va elabora si aproba modelele de contracte-cadru de furnizare a energiei termice pentru incalzire si pentru apa calda de consum. In acelasi termen, autoritatea de reglementare va elabora si aproba normele privind conditiile de montare si exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum, modelul-cadru de conventii individuale de furnizare a energiei termice, precum si metodologia de facturare si repartizare pe apartamente a consumului total inregistrat la nivelul bransamentului condominiului. Aceste conventii individuale se vor anexa la contractul dintre furnizor si asociatia de proprieatari. Incepind din luna ianuarie 2005, furnizorii de energie termica vor lua toate masurile necesare pentru ca factura la energia termica sa se poata plati prin credit card, internet, prin posta sau prin unitatile bancare. Acest sistem a fost implementat deja de catre societatile de telefonie mobila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS