8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVinzarea de goblenuri scade

Vinzarea de goblenuri scade

Goblenurile nu au mare cautare printre craioveni. Desi realizarea lor presupune o munca indelungata, aceasta arta este tot mai putin apreciata de cumparatori. Specialisti in domeniul artei sustin ca, in timp ce productia creste, vinzarea goblenurilor este tot mai mica. Singurii interesati sint strainii.

„Cos goblenuri de cind eram mica. Bunica a fost cea care mi-a insuflat aceasta pasiune.

Pentru a le realiza, e nevoie de foarte multa indeminare, dar si rabdare. Din pacate, pentru craioveni ele nu mai sint de mult o atractie, fiind tot mai rar solicitate. Putini stiu insa ca e o adevarata arta in a le crea.

Denumirea lor a fost preluata dupa produsele manufacturii Gobelins, un vestit centru francez de arta decorativa din secolul al XVII-lea. Pentru tapiseriile executate aici se utilizau subiecte mitologice si istorice, peisaje stilizate, se transpuneau tablouri celebre sau proiecte originale cu caracter decorativ.

In prezent, vinzarea de goblenuri nu este o afacere rentabila, desi preturile sint foarte mici. In urma cu doua zile, am fost in Piata Mare si am reusit sa dau trei cu cite un milion de lei, unui grup de straini. Doar ei le mai cumpara. In rest…“, a spus Maria Fulea, o vinzatoare de goblenuri.

„Desi ele au o anumita valoare, sint vindute cu preturi destul de mici. In Craiova sint sute de femei care fac goblenuri si nu au nici un profit de pe urma lor. Noi speram ca odata si odata sa vina iar vremea goblenurilor“, a declarat Stefan Enache, sef sectie la Muzeul de Etnografie.

Preturile nu sint pe placul craiovenilor

Preturile goblenurilor difera in functie de marime, culorile care sint folosite, dar si de motiv. Cele mai valoroase sint goblenurile care infatiseaza scene religioase, dar si prelucrari dupa tablouri celebre. Un goblen care o reprezinta pe Mona Lisa, avind marimea de 42/29, realizat cu 20 de culori, ajunge la 25 de milioane de lei. Valoarea poate fi stabilita in functie de centimetrii patrati. Un alt goblen, care transpune plecarea celor trei crai de la rasarit, realizat in 24 de culori cu o masura de 36/46, are pretul de un dolar pe centimetrul patrat.

„De regula, fata, miinile si picioarele se executa in punct mic, pentru a cuprinde toate detaliile, iar partea cea mai mare din goblen se executa cu punct norvegian. Astfel, tabloul capata dimensiuni mai mari, iar detaliile sint mai bine redate“, a continuat Maria.

Pentru obtinerea unui goblen trebuie parcurse mai multe etape. Prima, dar si cea mai importanta, este coaserea, urmata de spalare si calcare, fiind finalizata de inramarea tabloului.

Realizarea goblenurilor, o adevarata arta

„Broderia de goblen va avea intotdeauna foarte multi adepti. Realizarea ei este o adevarata arta. Craiovencele care doresc sa faca goblenuri pot apela la diverse carti de specialitate.

Pictura cu acul in ochi de goblen se poate realiza in trei variante: in cusatura goblen punct norvegian, in cusatura goblen punct mic sau o combinatie intre cele doua.

Al doilea pas pentru a obtine un goblen impecabil il constituie spalarea, necesara pentru eliminarea murdariei si inviorarea culorilor. Uscarea se face neaparat cind acesta este intins, iar cind este preuscat se calca pe spate peste o pinza alba, subtire din bumbac.

Ultimul pas este inramarea tabloului. Pentru aceasta este nevoie de o placa de lemn de esenta tare, de marimea tabloului cusut. Aceasta se asaza pe spatele goblenului, iar marginile de rezerva ale pinzei se pun astfel incit sa se lipeasca pe dosul placii cu clei. Bineinteles, trebuie avuta grija ca liniile de tesatura sa fie drepte si paralele, atit in lung, cit si in lat ca si liniile de broderie. Atita timp cit cleiul de pe spatele placii nu s-a uscat, aceste linii se pot corecta prin tragere. Dupa incheierea tuturor pasilor, rezultatul va fi un goblen pe cinste“, a incheiat Maria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS