10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiderii PSD incearca sa vada partea plina a paharului

Liderii PSD incearca sa vada partea plina a paharului

Vicepresedintele partidului de guvernamint, Miron Mitrea, a afirmat luni, dupa prima sedinta a Delegatiei Permanente de la anuntarea rezultatelor partiale ale localelor, ca reprezentantii PSD nu au atins toate criteriile de performanta stabilite initial, dar ca per ansamblu situatia se prezinta mai bine decit in 2000. Mitrea a recunoscut ca liderii social-democrati si-au facut „sperante de multe ori prea mari“, subliniind insa ca „uzura guvernarii“ trebuie luata in calcul la evaluarea finala.

Ministrul transporturilor a anuntat ca sefii partidului vor analiza greselile savirsite in campanie si ca vor incepe pregatirile pentru turul doi de scrutin. In orice caz, Miron Mitrea a tinut sa accentueze faptul ca PSD a adunat aproximativ de doua ori si jumatate mai multe mandate comparativ cu alegerile de acum patru ani si ca trebuie facuta disocierea intre votul politic obtinut de partid – considerat satisfacator – si cel dat candidatilor formatiunii. Referindu-se la victoria clara a lui Traian Basescu, vicepresedintele partidului de guvernamint a spus ca pesedistii se asteptau ca liderul PD sa fie bine pozitionat, dar ca nu banuiau ca acesta sa cistige inca din primul tur, surprinderea lor amplificindu-se din cauza celor intimplate in lupta pentru sectoarele Capitalei.

Miron Mitrea sustine ca, dupa consumarea turului doi, conducerea partidului va discuta si despre o eventuala restructurare a organizatiei Bucuresti, concomitent cu studierea motivelor pentru care Mircea Geoana a pierdut confruntarea cu actualul primar general. Totusi, Mitrea a dat asigurari ca staff-ul de campanie al PSD nu va suferi modificari intre tururile de scrutin, toate resursele formatiunii concentrindu-se asupra sprijinirii candidatilor ramasi in cursa.

Vicepresedintele PSD a reconfirmat luni faptul ca primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, ramine in afara partidului, el nemaiavind statutul de membru al formatiunii, chiar daca se preconizeaza o victorie categorica a acestuia la alegerile locale. Miron Mitrea a apreciat ca „ar fi absurd“ ca liderii PSD sa-l numere pe Vanghelie printre candidatii social-democratilor cu performante bune, in conditiile in care primarul respectiv a concurat ca independent pentru un nou mandat. In privinta semiesecului lui Dumitru Sechelariu la Bacau, care va avea nevoie de inca un tur de scrutin pentru a mai ramine patru ani la primarie, Mitrea a subliniat ca, oricum, la nivelul judetului, PSD a obtinut cu aproape doua procente mai mult decit in 2000 si ca, in cele din urma, Sechelariu se va impune ca edil. De asemenea, liderul social-democrat a spus ca se astepta ca, la Focsani, Decebal Bacinschi sa-si adjudece primaria inca din primul tur, lucru care nu s-a intimplat, in vreme ce la nivelul judetului Vrancea PSD a cistigat in majoritatea localitatilor – din 72 de comune, 43 au fost obtinute din primul tur.

„In Romania nu va mai exista un partid-stat”

„Fortele politice din Romania au inceput sa se polarizeze. Partidele mici incep sa dispara si nu cred ca va mai exista, multi ani de-acum incolo, vreun partid care sa cistige alegerile la o diferenta de 20 de procente fata de altul“, a apreciat Miron Mitrea, adaugind ca nu a crezut niciodata ca PSD este „o formatiune de 50, 60 sau 70 la suta“. Vicepresedintele social-democratilor a argumentat ca PSD nu este un „partid-stat“, motiv pentru care nu putea sa cistige majoritatea absoluta la alegerile de duminica. Totusi, el sustine ca „este interesant de stiut de ce nucleul dur al sustinatorilor PSD nu a iesit la vot“, chestiune care, in opinia sa, poate ascunde „o nemultumire interna sau o insatisfactie“. „Incepem sa reactionam asa cum se intimpla in Europa. Nu trebuie sa ne enervam. Electoratul si mass-media au intotdeauna dreptate“, a mai spus Miron Mitrea.

Pe de alta parte, el considera ca intrarea in turul doi a candidatilor Aliantei PNL-PD la primariile sectoarelor 4 si 6, Adrian Inimaroiu si Cristian Poteras, reprezinta „cazul tipic al votului politic, care trece peste notorietate si incredere“. „De pilda, domnul Poteras este cunoscut in sector de 39 la suta din populatie si a fost votat de 46 la suta. Nu o spun cu rautate. Si primarii de sector ai PSD au fost votati politic in 2000. Cine stia, spre exemplu, de domnul Mihalache?“, a aratat Miron Mitrea.

„Mircea Geoana va fi folosit la alegerile generale“

Vicepresedintele PSD, Miron Mitrea, a mai declarat ca, „in pofida cicatricelor“, candidatul partidului la Primaria Capitalei se prezinta bine si ca „va fi folosit mai departe, la alegerile generale“. „Toti politicienii au cicatrice. Lupta face bine in politica. Pentru Mircea a fost un lucru bun, chiar daca a cazut intr-un moment prost din punct de vedere electoral (…) Cred ca i-a placut“, a comentat Mitrea, adaugind ca experienta dobindita de ministrul de externe in confruntarea cu Basescu este un cistig pentru PSD.

Liderul social-democrat considera ca „bucurestenii au apetit sa voteze cu opozitia, fiind un electorat mai spre dreapta“ si ca Delegatia Permanenta a incercat sa ofere locuitorilor Capitalei „un alt tip de solutie“, in persoana lui Mircea Geoana.

Varianta Dan Ioan Popescu: „Poate ca am fost prea mult preocupati de disputele politice“

Disputele politice si „previziunile optimiste“ – acestea ar fi motivele pe care seful PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, le-a gasit pentru „prestatia“ colegilor sai candidati la Capitala. „Poate ca am fost prea mult preocupati de disputele politice si am uitat ca adevarata miza sinteti dumneavoastra (bucurestenii – n.r.) . Poate ca ne-am pierdut vremea cu studierea sondajelor si cu previziunile optimiste“, a recunoscut Popescu.

El a precizat ca bucurestenii au transmis PSD „un mesaj explicit si fara echivoc“, pe care partidul de guvernamint „l-a inteles si si-l asuma“. Pentru seful PSD, rezolvarea problemei e simpla – e nevoie de o mai mare apropiere de oameni. „Sa stam de vorba sincer si cinstit, fara sloganuri, fara materiale electorale, fara afise si fara formalism“, a aratat liderul social-democrat. Aceasta pentru ca, a spus el, „PSD s-a amagit cu ideea ca, pe hirtie, a avut un mandat de succes“.

Dan Ioan Popescu a adaugat ca discutiile cu alegatorii ar fi trebuit sa se refere la ceea ce a realizat „cu adevarat“ PSD, dar „mai ales“ la ceea ce nu a realizat, desi „ar fi trebuit“ s-o faca. Popescu a aratat si faptul ca partidul sau nu doreste sa caute scuze pentru rezultatul votului din Bucuresti. „Am putea spune ca Bucurestiul este, traditional, un bastion al opozitiei. Dar aceasta perspectiva nu este suficienta. Ar trebui sa conteze mai mult victoriile pentru oameni si nu victoriile politice. Votul bucurestenilor este o lectie din care trebuie sa invatam foarte mult in perioada urmatoare“, a precizat liderul pesedist.

Cu toate acestea, Dan Ioan Popescu nu crede ca partidul sau a suferit o infringere. „Nu consider ca este un esec. Consider ca am avut niste rezultate care corespund, partial sau nu, unor eforturi si activitatii desfasurate de primarii de sectoare si de consilierii generali timp de patru ani“, a spus el.

Popescu a tinut sa sublinieze ca PSD si-a insusit lectia pe care Bucurestiul i-a dat-o prin vot si a anuntat ca, in viitor, mai ales in urmatoarele doua saptamini – pina la turul doi, Partidul Social-Democrat va arata o deschidere mai mare fata de oameni si fata de asteptarile si dorintele lor. „Aceasta este strategia noastra pentru urmatorii patru ani“, a incheiat Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS