11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoua femei locuiesc intr-un bordei

Doua femei locuiesc intr-un bordei

La marginea unui sat, pe o ploaie torentiala, nici nu observi un bordei inconjurat de citiva pomi si maracini, insalubru si fara energie electrica. Bordeiul este zarit de oricine trece prin satul Barbalai, comuna Tatulesti, judetul Olt. Aici stau „lazaritele“: doua femei sarmane, mama si fiica, care locuiesc impreuna cu doi copii. Copiii sint ai Floarei Banicioiu, de 39 de ani. Mama ei are 57 de ani, e bolnava si zace in pat. Nu se mai stie de ce li se spune „lazarite“, dar sint sarace lipite pamintului, fiind cunoscute de toti oamenii din sat.

„M-am casatorit abia la 25 de ani“

Floarea a crescut in casa in care locuieste si astazi: o camaruta din chirpici acoperita cu coceni, pungi de plastic si citeva foi de carton asfaltat, cu o prispa incropita pe doi metri patrati, linga un schelet din lemn tocat de carii care a fost cindva sopru. Timp de vreo sapte ani, a mers la scoala, dar acum abia stie sa se iscaleasca, pe atunci fiind ocupata cu munca pe la vecine pentru un colt de piine sau bani. „M-am casatorit abia la 25 de ani, cu un baiat de treaba, saracut si el, ca asa-i in viata, saracul tot de sarac are parte“, a spus Floarea. Au facut un copil pe care l-au botezat Mihai Marin, iar tatal l-a trecut pe numele sau – Turcanu. Viata se scurgea in mod firesc, pina cind sotul Floarei a plecat in armata, undeva prin Timisoara. Al doilea copil, Florin, era pe drum si pe femeie o asteptau vremuri grele.

„Pesemne ca, de la treaba cu violul, barbatul meu nu a mai vrut sa auda de noi“

Cit timp barbatul ei a fost plecat, Floarea a trecut prin mari necazuri. Raminind singura, avind in grija un copil si fiind si gravida, unii au profitat de o femeie singura si saraca. Opt indivizi au violat-o pe femeie, dar despre acest lucru Floarea nu vorbeste prea mult. Asa ca acum creste singura doi copii si are grija si de mama ei. „Pesemne ca, de la treaba cu violul, barbatul meu nu a mai vrut sa auda de noi. Pe Florin l-a trecut pe numele ei, Banicioiu. Acum, deoarece tatal copiilor a disparut si nimeni nu i-a dat de urma, Floarea nu primeste nici macar pensie alimentara pentru vreunul din copii. Are doar un ajutor social de un milion de lei si ce cistiga din munca prin sat cu ziua. Copiii au crescut, unul are treisprezece, celalalt – doisprezece ani si sint elevi la scoala din comuna. Temele si le fac ziua, inainte sa se intunece, sub sopru, linga un frigider dezafectat care serveste drept masa. Cind ploua, cu totii se adapostesc pe unde pot.

Familia Banicioiu spera sa o ajute cineva cu bani si cu materiale ca sa-si poata construi doua camarute, in care sa nu ploua si sa poata aprinde un bec.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS