11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate160 de miliarde de lei nerambursabile pentru IMM si microintreprinderi

160 de miliarde de lei nerambursabile pentru IMM si microintreprinderi

Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Cooperatie a elaborat un proiect de lege privind stimularea IMM-urilor, care prevede masuri pentru dezvoltarea acestui sector economic. Masurile adoptate cuprind referiri la posibilitatile de stimulare a activitatii IMM, in vederea dezvoltarii activitatii de export a acestora, promovarii investitiilor straine, precum si imbunatatirii accesului IMM-urilor la finantare.

Actul normativ contine propuneri privind prezentarea detaliata a modalitatilor de calcul al numarului mediu de salariati, respectiv al cifrei de afaceri, indicatori utilizati la definirea IMM-urilor. In ceea ce priveste procedurile administrative, elementul de noutate il reprezinta necesitatea evaluarii impactului principalelor proiecte de acte normative asupra IMM-uri prin crearea Grupului pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra intreprinderilor mici si mijlocii.

O suta de miliarde de lei pentru sprijinirea IMM-urilor in dezvoltarea exportului

ANIMM a alocat pentru acest an aproape 160 de miliarde de lei pentru mai multe programe de finantare, dintre care zece miliarde de lei pentru sustinerea accesului microintreprinderilor la servicii de instruire si consultanta. Programul care se desfasoara in perioada 2002 -2005 consta in acordarea de alocatii financiare nerambursabile care acopera 60% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar fara sa depaseasca plafoanele maxime stabilite pentru fiecare activitate si in limita sumei de 80 de milioane de lei pentru un beneficiar pe parcursul a doi ani consecutivi. Fondurile se aloca pentru instruirea in domenii ca marketing, management, consultanta pentru elaborarea planurilor de afaceri.

Pentru sprijinirea IMM-urilor in dezvoltarea exportului, ANIMM a alocat pentru acest an o suta de miliarde de lei pentru participarea la tirguri si expozitii internationale, precum si pentru diferite modalitati de promovare a exporturilor. Plafonul maxim stabilit pentru fiecare activitate eligibila este de 80 de milioane de lei pe parcursul a doi ani consecutivi. Programul pentru sustinerea investitiilor realizate de intreprinderile nou-infiintate si de microintreprinderi prevede alocarea a 39 de miliarde de lei si este destinat achizitionarii de terenuri, cladiri, masini, utilaje si echipamente, mijloace de transport sau pentru reconstructie si modernizare.

Primele doua componente ale programului se afla in faza de inregistrare, evaluare si selectie a beneficiarilor. Data-limita de inregistrare a cererilor tip pentru finantare este 15 octombrie, in conditiile neepuizarii bugetului alocat pentru anul bugetar in curs. Pentru cel de-al treilea program trebuia sa se stabileasca in urma cu o saptamina banca prin care se vor derula fondurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS